ESKİ Genel Müdürü Kamil Ülgen, Mezitli Atıksu Arıtma Tesisi Projesi’nin “Mühendislik, İhale Desteği ve İnşaat Kontrollüğü Müşavirlik Hizmetleri” ihalesini yaptıklarını, inşaat ihalesi ile ilgili çalışmaların da devam ettiğini belirterek,…
MESKİ Genel Müdürü Kamil Ülgen, Mezitli Atıksu Arıtma Tesisi Projesi’nin “Mühendislik, İhale Desteği ve İnşaat Kontrollüğü Müşavirlik Hizmetleri” ihalesini yaptıklarını, inşaat ihalesi ile ilgili çalışmaların da devam ettiğini belirterek, Temmuz-Ağustos aylarında inşaat çalışmalarına başlamayı planladıklarını bildirdi.
Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Mersin Sanayici ve İşadamları Derneği (MESİAD) Başkanı Ahmet Akkurt, Başkan Vekili Bedrettin Gündeş ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile birlikte MESKİ Genel Müdürü Kamil Ülgen’i makamında ziyaret etti. Ziyareti içme suyu, MESKİ’nin yatırım faaliyetleri ile bir süredir üzerinde çalıştıkları dere ıslahları, kentsel peyzaj çalışmaları ve mekansal kalitenin artırılmasına yönelik proje çalışmaları hakkında görüş alışverişinde bulunmak amacıyla gerçekleştirdiklerini ifade eden Akkurt, Mersin’in geleceği için gerekli olan önemli projelerin hayata geçirilmesi konusunda MESKİ Genel Müdürlüğü ile bilgi alışverişinde bulunmanın çalışmalarına yön vermesi açısından önemli olduğunu söyledi. MESİAD’ın derelerle ilgili projesinden söz eden Akkurt, “Kent merkezinde Müftü Deresi ve Mezitli Deresi’ne yenilikçi bir anlayışla uygulanacak peyzaj çalışmaları, kentimizin imajına olumlu katkı sunacağı gibi turizmden istihdam ve ekonomik değerin artırılmasına kadar birçok konuda avantaj sağlayacaktır. Düzenlemelerle mesire yerleri, kafeler, lokantalar, gondollar ve gezi botlarıyla kente yeni cazibe bölgeleri kazandırılırken, esnafımıza da yeni istihdam alanları açılabilir. Böylesi bir proje için tüm kent dinamiklerinin desteğini istiyoruz” dedi.
MESKİ Genel Müdürü Ülgen ise müdürlük olarak sivil toplum örgütleri, odalar ve kuruluşlar ile şehrin çıkarları doğrultusunda işbirliği içinde olmak ve ortak projeler üretmek zorunda olduklarını dile getirdi. MESİAD’ın projesini çok kapsamlı ve uygulanabilecek bir proje olarak düşündüğünü ifade eden Ülgen, “İçme suyu ve altyapı çalışmalarımızda kamulaştırmalarda büyük sorun yaşıyoruz. Bu proje için dere kenarlarının kamulaştırılması gerekecektir. Bu da büyük bir maliyet gerektirir. Bu projeye Adanalıoğlu’nu da ilave etmeliyiz. Orada da çok bakir yerler var. Bize bu konuda ne görev düşüyorsa yapmayı hazırız” diye konuştu.
“BATI ATIKSU ARITMA TESİSİ İNŞAATINA TEMMUZ-AĞUSTOS GİBİ BAŞLAMAYI PLANLIYORUZ”
Konuklarına MESKİ’nin çalışmaları hakkında bilgiler de veren Ülgen, Karaduvar İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin, Türkiye’de benzerleri içerisinde en iyi tesislerinden biri olduğunu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da bunu yayınladığı raporunda doğruladığını kaydetti. Merkez Mezitli ilçesinde yapılması planlanan Batı Atıksu Arıtma Tesisi için yer ve kredi sorununu çözdükleri bilgisini veren Ülgen, “Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan temin edilen 20 milyon Euro tutarındaki dış kredi ile yapılacak olan Mezitli Atıksu Arıtma Tesisi Projesi’nin ‘Mühendislik, İhale Desteği ve İnşaat Kontrollüğü Müşavirlik Hizmetleri’ ihalesini yaptık. Azot ve fosfor giderimli ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi olarak yapılması planlanan projenin inşaat ihalesi ile ilgili çalışmalara devam edilmektedir. Temmuz-Ağustos aylarında inşaat çalışmalarına başlamayı planlamaktayız. Batıdaki arıtma tesisimizi hizmete aldıktan sonra sınırlarımız dahilindeki arıtma sorununun tamamını çözmüş olacağız. Tece, Davultepe ve Kuyuluk kanalizasyon yapımı işine de bu yıl içinde başlanacak” ifadelerini kullandı.
Kullanılan dış kaynaklı kredilerle içme suyuna büyük yatırımlar yaptıklarının altını çizen Ülgen, yeraltı sularıyla ilgili önemli uyarılarda da bulundu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın raporunda belirtildiği gibi Mersin’in il sınırında yeraltı suyunun yanlış tarımsal ilaçlama nedeniyle kirlendiğine dikkat çekti. Bu konuda Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan’ın kamu kurum ve kuruluşlara, vatandaşlara uyarılarda bulunduğunu anımsatan Ülgen, şunları söyledi: “Gerçekten hepimizin çok duyarlı olması lazım. Şu anda Mersin merkez dahil Tece ve Davultepe tarafında bizim suyumuzu kullanmayan, kendi sularını tedarik eden siteler var. Çok sakıncalı olduğu halde suyu kendi açtıkları kuyulardan alıyorlar. ‘Bu suyu kullanma suyu olarak kullanıyoruz, içmiyoruz’ diyorlar ama çocukların içmediği ne malum? Buradan sizin vasıtanızla da sesleniyorum; kendi sağlıkları için MESKİ suyunu kullanmalarını istiyoruz. Kendi sularını sulama suyu olarak kullansınlar ama evde içme suyu olarak MESKİ içme suyunu içmelerini istiyoruz. Bu konuda daha önceden de uyarılarda bulunmuştuk. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın yayınladığı rapor da bizim tespitlerimizi doğrulamaktadır. Bu konuda sivil toplum kuruluşlarından da destek bekliyoruz.”
MERSİN