Hürriyet, Mersin Akkuyu’da Rusların yaklaşık 20 milyar dolara inşa edeceği Türkiye’nin ilk nükleer santralında çalışmak üzere Rusya’da eğitim gören Türk öğrencileri, Obninsk bilim kentinde ziyaret etti. 6’sı kız 49 öğrenci, 6 yıllık eğitimin ardından proje çalışmaları başlayan santralda çalışacaklar
DAHA Sovyet lideri Stalin döneminde ülkenin ilk bilim şehri olarak kurulan Obninsk, başkent Moskova’nın 100 km güneybatısında yer alıyor. Dünyanın ilk elektrik üretim amaçlı nükleer santralı, 26 Haziran 1954 tarihinde Obninsk’te devreye girmişti. Günümüzde 110 bin nüfusa sahip şehrin Rusya’nın geride kalan taşra kasabalarından hiçbir farkı yok. Rusya’nın verdiği bursla gelen Türk öğrencilerin 49 kişilik ilk grubu, dokuz aydır burada eğitim görüyor.
Şehrin yegane otelinin bir bölümü MIFI adını taşıyan Moskova Fizik Mühendisi Enstitüsü’nde eğitim görecek öğrencilere lojman olarak tahsis edilmişti. “Merhaba gençler” selamıma ilk tepkileri “Aaaa bakın bu Rus, Türkçe konuşuyor” oldu. Ancak, Hürriyet’in Moskova muhabiri olduğumu söyleyip, ziyarete geldiğimi söyleyince epeyce heyecanlandılar.
Otelin üçüncü katında bizim öğrencilere tahsis edilen kata çıktık. On öğrenciyle dershaneyi andıran mekanda sohbetimize başladık. “İlk 200 gün geride kaldı. Rusya’da eğitim ve yaşantınız nasıl geçiyor” sorumuza Eskişehirli Mustafa Baskan söz alarak başladı. Mustafa, “Doğrusunu söylemek gerekirse Rusya’nın kışı bizi çok yordu. Eylülde buraya geldiğimizde başka bir gezegene gelmiş gibi olduk. Kar görmeye bıktık. Ama çabalıyoruz. Sonuçta buraya eğitim için geldik” dedi.
‘Nükleer enerji şart’
Rusya’ya eğitim için giden öğrencilerimizin tamamı Türkiye’de nükleer santral inşa edilmesinin ülkemize zarardan çok yarar sağlayacağı düşüncesinde. Söyleşimiz esnasında “Aranızda karşı çıkan var mı” sorumuza tüm grup adına cevap veren Burak Alatlı, “Türkiye’nin enerji açığı malum ortada. Ülkemizin gelişebilmesi için de bu enerjinin bir yerden karşılanması gerekiyor. Büyük paralar kazanmak için de bu işe girmedim. Şu an aldığımız 500 dolarlık burs da büyük bir para değil. Sonra Türkiye’nin hemen yanında Ermenistan nükleer santralı var. Bu antik santralın hâlâ çalışıyor olması bizi tedirgin etmiyor da Türkiye’de ondan kat kat daha güvenli teknolojiyle inşa edilecek Akkuyu neden şüphe uyandırsın. Üstelik Türkiye nükleer enerji konusunda dünyadan 60 yıl geride kaldı” diye konuştu. Tartışmalı santralın ilk enerji üretimine 2022’de başlaması bekleniyor.
Santralı onlar çalıştıracak
Türk öğrenciler eylül ayından bu yana bilimsel terimler dahil Rusça öğreniyor.
Türkiye’deki nükleer santralı inşa edecek Akkuyu/NGS şirketinin temsilcisi Tahir Agayev’e göre, müfredata matematik ve fizik dersleri de eklenmeye başladı.
Eylül ayından itibaren ise yoğun bir şekilde 5 yıl sürecek nükleer fizik eğitimi başlayacak.
İleride Türkiye’de kurulacak nükleer santralın güvenli çalışmasından sorumlu olacak bu gençlerin alacakları eğitim kadar psikolojik ruh halleri de çok önemli.
Halbuki daha şimdiden Rusya’da eğitim gören öğrencilerin sosyal aktivite konusunda ciddi eksiği var. Gençler bulanıyor.
Rusya’nın Obninsk şehrinde nükleer fizik eğitimi görmeye giden 49 öğrenci arasında 43 erkek ve 6 kız bulunuyor. Önümüzdeki 7 yılda Rusya’ya eğitime gönderilecek toplam öğrenci sayısı 300 kişiyi bulacak. Öğrenciler sınavla belirlendi.
Hürriyet