Esenyurt’ta 11 işçinin yanarak can verdiği şantiyenin, bakanlık tarafından iş güvenliği açısından ‘en güvenilir şantiye’ seçildiği ortaya çıktı
Esenyurt’taki AVM inşaatında 11 işçinin yanarak ölmesine ilişkin davanın ilk duruşmasında, katliama çıkarılan davetiye de gözler önüne serildi. Birinci ve ikinci derece taşeronlar birbirlerini suçlarken, sanık iş güvenliği uzmanının aslında ‘uzman’ olmadığı, iş teknikeri olduğunu ortaya çıktı. İşçilerin kaldığı kamp alanından sorumlu olmadığını savunan sanık şantiye şefinin, aylık güvenlik toplantılarına katıldığı belirlendi. İşçilerden sorumlu taşeron şirketin sahibi ise, yangının kontaktan değil, ‘sabotaj’ ile çıkarılmış olabileceğini ileri sürdü. En acı olan, Çalışma Bakanlığı’na bağlı müfettişleşin çadır alanını görmeden yaptıkları teftiş sonrasında, Marmarapark’ı en güvenilir şantiye olarak seçtiğinin anlaşılmasıydı.
Esenyurt’taki ‘Marmarapark AVM’nin inşaatında çalışan 11 işçinin kaldıkları çadırda yanarak ölmelerine ilişkin dava, dün Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. Mahkeme heyetinin karşısına çıkan 4’ü tutuklu olmak üzere 11 sanıktan hiçbiri suçu sahiplenmedi.
İkinci alt taşeron olarak hizmet veren Kaldem adlı şirkette iş güvenlik uzmanı olarak çalışan Cem Yıllar, aslında iş teknikeri olduğunu, iş güvenliği ve işçi sağlığı bakımından bir sertifikasının bulunmadığını açıkladı. Yıllar, işçilerin kaldığı çadır kampının inşaat alanı dışında kalmasına rağmen, yangından birkaç ay önce denetime gidip rapor tuttuklarını, elektrik sorununa ilişkin sonuçları Kaldem’in sahipleri Abdullah ve Mehmet Altun’a ilettiğini söyledi. Yıllar ayda bir yapılan iş güvenliği toplantısında da bu eksikliklerin gündeme geldiğini ifade ederken, “Buna rağmen işçilerin kaldığı kampı kimse denetlememiştir” dedi. Yıllar, eksiklikler belirtildiği ve saptandığı halde neden önlem alınmadığının sorulması üzerine, “Maddi gücü ağır olan şeyleri yaptırtamadık” dedi. Yıllar, Çalışma Bakanlığı İş Teftiş Kurulu’nun da inşaatta inceleme yaptığını, fakat işçilerin çadırlarına götürülmediklerini kaydetti. Ve bu teftiş sonrası kurulun MarmarmaPark AVM’yi bölgenin, iş güvenliği bakımından en iyi şantiyesi seçtiğini söyledi.
Bu arada, iş güvenlik uzmanı olarak 2 Temmuz 2011’de Ali Arslan adlı bir kişinin bildirilmiş olduğu, fakat aslında Arslan’ın şantiyeden çok önceden ayrılmış olduğu ve bu konuda uzmanlığı bulunmayan Cem Yıllar’ın görev yaptığı anlaşıldı.
Kaldem adlı firmanın sahibi Abdullah Altun, kendileri tarafından yerleştirilen çadırların elektrik kontağından ötürü değil, bir sabatoj sonucu yanmış olabileceğini ileri sürdü. Altun, yangından bir ay önce kimliği belirsiz kişilerce “Bu işi bırakın” diye tehdit edildiklerini savundu. Kaldem’in hizmet verdiği Kayı adlı birinci derece taşeron firmanın şantiye şefliğini yapan Erdal Gümüş ise çadır kampı alanının şantiyeden 500 metre uzakta olduğunu ve sorumluluğun kendilerine ait olmadığını ileri sürdü. Duruşmada, Erdal Gümüş’ün aylık iş güvenliği toplantılarına katıldığı ve kamp alanına ilişkin sorunların da bu toplantıda konuşulduğunu, iş güvenlik uzmanı Ömer Faruk Gülmez tarafından hazırlanan raporların da Gümüş’e gönderildiği ortaya çıktı.