1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Mardin, UNESCO Listesine Girebilmek İçin Yeniden Kurulacak!

Mardin’de 1440 yapı, şehrin UNESCO’nun koruma listesine girebilmesi için ‘Tarihi Kentsel Dönüşüm’ projesiyle yeniden yapılacak. Erdoba Otel ile ilk kez 5 yıldızlı otel gören Mardin’de, Hilton ve inşaatı süren 7 otelle birlikte yatak kapasitesi 3 bin 600’e çıkacak

Burası daracık sokakları, altalta dizilmiş taş evleri, ezan ile kilise çanlarının karışan sesiyle tam bir kültür karması. Ve söylendiği gibi;”gündüz seyranlık, gece gerdanlık..” Bu cümleyle özetlenen 7 bin yıllık tarihi kent Mardin’in taş evlerle sıralı o meşhur fotoğraf karesi, bu günlerde dokuya zarar veren yapılardan kurtulmayı bekliyor. Çünkü Mardin’in UNESCO dünya kültür listesine girmesi için tarihi dokunun sonradan yapılan tüm eklentilerden kurtulması, Mardin taşıyla özüne dönmesi gerekiyor.

Buradan hareketle 2009’da hazırlanan ‘tarihi kentsel dönüşüm’ projesi kapsamında dokuya zarar verdiği tespit edilen 1.440 yapının yıkılması gündemde. Turizm açısından Türkiye’nin en önemli markalarından biri haline gelen Mardin, bunu gerçekleştiremezse sadece birkaç sokağı ve bazı yapıları dışında UNESCO’nun koruma listesine giremeyecek.

Mardin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün bu çerçevede başlattığı dönüşüm projesi için gerekli kaynak 100 milyon lirayı buluyor. Ancak bu bütçeyi hükümet desteği olmadan yaratamayacaklarını belirten Kültür ve Turizm Müdürü Davut Beliktay, “Kentimizin tarihi dokusunu bozan 1.440 yapı tespit ettik, bunları yıkmamız gerekiyor” diyor.

Proje kapsamında yıkımların yanında sokaklar da özüne uygun şekilde yenilenecek. Hatta görüntü kirliliğine neden olan antenlerin sökülmesi, yeni bir teknolojiyle internet üzerinden TV yayınına geçilmesi bile konuşuluyor. Projenin bir diğer ayağında ise, Mardin Kalesi’nin turizme açılması var. Son beş yılda kültür turizminin en büyük merkezlerinden biri haline gelen 737 bin nüfuslu Mardin’i geçen yıl 1 milyon turist ziyaret etmiş. Özellikle 2005’ten sonra bölgenin turist akınına uğradığını söyleyen İl Turizm Müdürü, son durumu ‘gururla’ şöyle özetliyor: “2000’in başlarında turist sayımız 100 bini geçmezdi. 2008’de bir gayret 420 bine ulaştı, geçen yıl ise rekor kırarak 1 milyonu gördükBu yıl 1.5 milyon turist bekliyoruz.”

120 milyon TL yatırım çekti
Mardin’e yabancı turist ilgisi de büyük. Toplam ziyaretlerin yüzde 10’u yabancı. En çok Fransa ve İspanya başta olmak üzere Avrupa ve ABD’den ilgi varken, geçen yıl itibariyle Mardin’i Uzakdoğulu turistler de keşfetmeye başlamış. Hal böyle olunca yoğun sezon olan ilkbahar ve sonbaharda otellerde yer bulmak neredeyse imkânsız.

Şu anda şehirde irili ufaklı 20’ye yakın pansiyon ve otel bulunuyor, yatak kapasitesi ise 2 bin 300 yatak. Ancak bu yıl, geçen haftalarda açılan Erdoba Otel ile ilk kez 5 yıldızlı otel gören Mardin’de, ekim ayında açılacak Hilton ve inşaatı devam eden yedi otelle birlikte yatak kapasitesi 3 bin 600’ü bulacak. Bu da daha çok turist, daha çok turizm yatırımı ve dolayısıyla geliri demek.

Mardin’deki turizm potansiyeli arttıkça yatırımcıların da kolları sıvadığını söyleyen Davut Beliktay’a göre, hızlanan otel yatırımları ve bu yıl ilki açılacak alışveriş merkeziyle birlikte bölge iki yılda 120 milyon TL turizm yatırımı çekmiş.

Nuriye Doğu / RADİKAL

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

İstanbul’da Kentsel Dönüşüme Verilecek Destek Tutarları Belli Oldu

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, İstanbul’da yürütülecek kentsel dönüşüm çalışmaları için hak sahiplerine bir konut …