1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Mardin Taş Evleri Turizme Açılıyor!

Tarihi yapılarıyla adeta hava müzesini andıran Mardin, yerli ve yabancı turistlerin gözde kenti olma yolunda hızla ilerliyor

hava müzesi, mardin evleri, Mardin taş evler, Mardin Taş Evleri

Bu yılın ilk 6 ayında 500 bin kişinin ziyaret ettiği Mardin’i turist sayısının yıl sonuna kadar 1 milyonu geçmesi bekleniyor.

Tarihi yapılarıyla adeta hava müzesini andıran Mardin, yerli ve yabancı turistlerin gözde kenti olma yolunda hızla ilerliyor.

Mardin’in son yıllarda turizm alanında yükselişe geçtiğini, yerli ve yabancı turistlerin ilgisinden çok memnun olduklarını aktaran Beliktay, şunları söyledi:

“Özellikle hafta sonu ve okulların tatil olduğu dönemlerde ilimize yapılan ziyaretler, Mardin’i üst sıralara taşımaya devam ediyor. Ziyaretçi sayısı fazla olunca, tarihi evlerin bir bölümünün pansiyon olarak kullanılmasının uygun olacağını düşündük. Yoğun talep üzerine, tarihi evlerde oturan vatandaşlara, fazla odalarını pansiyon olarak kullanmaları için tavsiyelerde bulunduk. Misafirlerimize, tarihi evlerde konaklamak daha cazip gelecek. Vatandaşlarımız da bu fikre sıcak bakıyor. Ayrıca konuklarımız tarihi evlerdeki yaşamı ve özellikle yöresel yemekleri merak ediyor. Aynı lezzeti, tadı almak istiyor.”

Ramazan ayının gelmesiyle turist sayısında durgunluk yaşandığını kaydeden Beliktay, Ramazan Bayramı’nda ziyaretçi sayısında ciddi bir artış beklediklerini ifade etti.

“Yatak sayımısın 20 bine çıkmasını hedefliyoruz”

Konaklayan turist sayısının artmasını çok önemsediklerini, bu artışın il ekonomisi için çok önemli olduğunu ifade eden Beliktay, şunları söyledi:

“2008 yılı otellerde konaklayanların sayısı 100 bin, 2009 yılında 112 bin, 2010 yılında 170 bin, 2011 yılında 208 bin oldu. 2012 yılında ilk 6 ayında ise 116 bin oldu. Yıl sonunda bu sayının en az 250 bin olacağını tahmin ediyoruz. Bu ciddi bir artıştır. 2023 yılında yatak sayımızın 20 bine çıkmasını hedefliyoruz. Turist sayısı, 2007 yılında 460 bin, 2008 yılında 680 bin, 2009 yılında 913 bin civarında. 2010 yılında da 1 milyona yaklaşmıştık. 2011 yılında ise turist sayımız bir milyonu aşmıştı. Bu yılda 1 milyonu geçeceğimizi düşünüyoruz.”

Beliktay, sokak sağlıklaştırılma çalışmalarının ardından, gezilebilir alanların tanıtımı yapmayı amaçladıklarını belirtti.

Beliktay, höyüklerin turizme kazandırılmasını istediklerini ve ilçedeki taşınmaz kültür varlıkların tanıtımı ve yapıların tescillenmesi için de çalışmalar yürüttüklerini aktardı.

“Mardin bir dünya markası”

Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu da Tarihi Dönüşüm Projesi’nin tamamlanmasının ardından Mardin’in dünyanın turizm alanında en aranılır kenti olacağına inandıklarını kaydetti.

Mardin’in, bölgenin kalkınmasında lokomotif görevi üstlenmeye hazırlandığını aktaran Ayanoğlu, “Kent, kültürel değerleri ve tarihi dokusuyla bir dünya markası durumunda. Projelerin tamamlanmasıyla kent gerçek kimliğine kavuşacak ve yıllık 5 milyon turist beklentimiz rüya olmaktan çıkacak. Mardin bulunduğu bölgenin kalkınmasına da vesile olacak” dedi.

Mardin Defterdarı İsmail Tarım da kentte son 2 ayda 4 ve 5 yıldızlı olmak üzere 3 otel protokolü imzaladıklarını belirtti.

Tarım, tarihi kentte okul ve otel yaptırmak isteyen iş adamları ve yatırımcılarla, arazi konusunda sürekli görüş alış verişinde bulunduklarını bildirdi.

Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Mehmet Fidan ise kentte artan turist sayısının esnafın yüzünü güldürdüğünü, tek hedeflerinin turist sayısını artırmak olduğunu kaydetti.

Fidan, ”Son yıllarda turizm Mardin’in kaderini değiştiriyor. Özellikle tarih ve inanç turizmi burada ağır basıyor. Bizimde hedefimiz gelen turistlerin memnuniyetle ayrılmalarını sağlamak ve bu turist sayısı artırmaktır” dedi.

Tuba Turizm Seyahat Acentesi sahibi Mehmet Fatih Saygıner de yerli ve yabancı turist sayısının sürekli artış gösterdiğine işaret etti.

Saygıner, Diyarbakır’da bulunan havalanın onarıma alınması nedeniyle, Mardin’den yapılan uçuş sayısının çoğaldığını ve ciddi bir turist yoğunluğunun yaşandığını belirtti.

Tarihi potansiyele sahip Mardin’in büyülü bir şehir olduğunu vurgulayan Saygıner, ”Bu nedenle talep çok fazla. Bu talep sürekli artış gösterecek. Mardin’in geleceği çok parlak. Herkes çok umutlu” dedi.

800 yıllık Artuklu Kervansaray Butik Oteli’nin sahibi Sabahattin Evrensel, turizm sezonu başladığından itibaren yoğun bir turist akınına uğradıklarını söyledi.

Hava sıcaklığının artması ve Ramazan ayı nedeniyle, kısa süreli durgunluk yaşandığını belirten Evrensel, ”Bu yıl bir milyonun üzerinde turistin kenti ziyaret etmesini bekliyoruz. Çünkü turizm acenteleri yoğun bir şekilde Mardin’e yönelik seyahatler düzenliyor. Ramazan ayından sonra aynı yoğunluğun devam etmesini temenni ediyoruz” diye konuştu.

AA

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.