Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın raporuna göre, Fadıl Akgündüz ve yönetici pozisyonundaki akrabalarının Maldivler’deki projeden gelen 8.9 milyon liralık net geliri usulsüz şekilde Bayrampaşa’daki Caprice Gold’a aktardığı ortaya çıktı.
Fadıl Akgündüz’ün organik bağı olan ve kız kardeşi Avniye, eniştesi İbrahim ve yeğeni Mehmet Salim Obut’un suçlandığı Gümrük ve Ticaret Bakanlığı raporu en az 8 bin 500 mağduru bulunan Caprice Gold Bayrampaşa projesine dair tespitler içeriyor.
Şirketin beyanına göre yaklaşık yüzde 83’ü tamamlanan 612 bağımsız bölümden oluşan Caprice Gold Bayrampaşa’da, ortalama 7 gün üzerinden 22 bin 966 tüm veya hisseli devre mülk satıldı. Şirket tamamlanan kısmın yüzde 50’sini satın aldıkları arazinin oluşturduğunu savundu. Ancak arazinin 12 dönümü için usulsüz satış iddiasıyla Gıda Toptancıları’nın kurduğu kooperatifin 2013’te açtığı, Akgündüz’ün de aralarında olduğu 25 kişi için 5-12 yıl arası hapis istenen dava sürüyor.
Rapora göre Didim’deki Caprice Termal Palace Otel’in işletmesi 1 Ağustos 2014’te İlkbahar Gayrimenkul Yat. İnş. ve Tur. Tic. Ltd. Şti.’ye devredildi. Firmanın hesap hareketlerini inceleyen müfettişler özellikle İlkbahar Gayrimenkul’le, Caprice Gold Yatırım İnşaat ve Turizm şirketi arasında muvazaalı değerlendirilebilecek işlemlerde bulunulduğu ve vergi yasaları kanuna aykırı gider niteliğinde ödemeler yapıldığı şüphesine dikkat çekti.
İşte Fadıl’ı yakan rapor!
Raporda, Maldivler projesiyle ilgili yapılan satışlardan elde edilen 8 milyon 905 bin liralık net gelirin Caprice Gold Bayrampaşa projesinde kullanılmış olabileceği şüphesine vurgu yapılıyor. Bakanlık müfettişleri şirketin kayıtlarında 1 yıl önceye göre 2014’te oluşan 182 milyon 766 bin liralık farkın nasıl meydana geldiği, mali kayıtların doğruluğu ve tüketicilerden toplanan paranın ne kadarının tesisin inşaatında kullanıldığı gibi teknik konuların tespiti için adli makamlarca bilirkişi atanmasını da istedi.
Bitmeyen otelden nasıl kira ödendi?
Mağdurların avukatı Dr. Acun Papakçı, VATAN’a şöyle konuştu: “Başsavcılığın diğer projelerdeki yatırımcılardan tahsil edilen paralardan kiraların ödendiğini tespit edeceğini düşünüyoruz. Caprice projesinin saadet zinciri benzeri bir Ponzi sistemi olduğunu ispatlayacak can alıcı nokta bu. Bitmemiş bir otelden kira alınması mümkün değilken, yatırımcılara kira adı altında ödeme yapılması, otel işletmeciliğinden çok bankacılık faaliyeti yürütülerek para işletildiğini ortaya koyuyor. ”