1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Malatya’daki Battal Gazi’nin Evi Restore Edilecek!

8. yüzyılda Malatya’nın Battalgazi ilçesinde doğduğu bilinen halk kahramanı Battal Gazi’nin Malatya’nın Battalgazi ilçesinde yer alan “Battal Gazi”nin evi restore ediliyor

Evliya Çebeli’nin Seyahatnamesi’ne konu olan, Malatya’nın Battalgazi ilçesinde yer alan “Battal Gazi”nin evi restore ediliyor.

8. yüzyılda Malatya’nın Battalgazi ilçesinde doğduğu bilinen halk kahramanı Battal Gazi’nin evinde yapılan kazıda Osmanlı dönemine ait metal sikkelerle, Osmanlı ve Selçuklu dönemlerine ait seramik parçaları bulundu.

Malatya Valiliği Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) Başkan Yardımcısı Bayram Güngör, Selçuklu dönemine ait olan ve “Battal Gazi Evi” olarak tescil edilen tarihi yapının rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerine esas teşkil edecek “temizlik kazısı” çalışmalarına başladıklarını ve kazıyı bitirdiklerini belirtti.

Güngör, temizlik kazısında Osmanlı dönemine ait bir kaç adet metal sikke, Osmanlı ve Selçuklu dönemlerine ait seramik parçaları bulunduğunu ifade etti.

Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Bölümü Başkanı Doç. Dr. İsmail Aytaç’ın başkanlığında yürüttükleri kazının ardından Battal Gazi’nin evini ayağa kaldıracak restorasyon çalışmasına sıra geldiğini dile getiren Güngör, Battalgazi ilçesinin tarihi dokusuna önemli bir katkı sağlandığını vurguladı.

Battal Gazi’nin evini ve yine ilçede temizlik kazısını yaptıkları Şişman Han’ı restore edeceklerini belirten Güngör, restorasyon proje çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

BATTAL GAZİ VE EVİ
Bizans İmparatorluğu’na karşı mücadele eden ve Emeviler döneminde İstanbul’un kuşatılmasına katılan Battal Gazi’nin halk kahramanı olarak bilindiğine işaret eden Güngör, şunları kaydetti:

“Malatya Valiliğinin tescil çalışmaları kapsamında, ’Battal Gazi Evi’ adıyla tescili yapılan bina yıkıntı halinde korunuyor. 8. yüzyılda Malatya’da doğduğu belirtilen Battal Gazi’nin yaşadığı ev olarak bilinmektedir. Uzun yıllar halka yemek dağıtılan hayrat yeri olarak kullanılmıştır. Evliya Çelebi’nin “Seyahatname”sinde bu yapıdan bahsettiği aktarılır. Halihazırda büyük bölümü toprak altında bulunan ev, üç Selçuklu kümbetinden oluşmakta idi. Halk arasında Battal Gazi’nin ocağı olarak bilinen yapı kazı sonucu ortaya çıkarıldı.”

AA

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

TKDK Projeleri IPARD 13. Başvuru Çağrısı Açıklandı

TKDK Projeleri IPARD 13. Başvuru Çağrısı Açıklandı 13. başvuru kapsamında, 42 ilde “Tarımsal İşletmelerin Fiziki …