Liderliğin yedi başarısızlığı ve onlardan öğrenmemiz gerekenler
Terry “Starbucker” St. Marie
George Bernard Shaw’ın ünlü sözü “Başarı pek çok hatayı içerir” kariyerim boyunca unutmadığım sözlerden biridir.
Bu sözün bana hatırlattığı şey kaçınılmaz olarak başarısızlığa uğrayacağımdır, hem de birden fazla. Ancak bu sözün anlattığı diğer şey de eğer başarısızlıklarımın üstesinden gelmek istiyorsam, hatalarımdan ders almam gerektiği ve ancak ders aldığım hataların toplamının başarı getireceğidir. Pek çok anlamda, hatalarıma müteşekkir kalmayı öğrendim. Çünkü eğer hiç düşünmeden onların üstünden geçersem, tekrarlanacaklarını biliyorum.
Gelişme imkanları içeren 7 başarısızlığın olduğuna inanıyorum:
Öncelik verme konusunda başarısızlık: Pek çok kötü kararın arkasında bizim neyin önemli olduğunu kestiremememizden kaynaklanır. Burada asıl öğrenilmesi gereken, sizin için neyin önemli olduğunun farkına varabilmektir, başkası için değil.
Karar verme konusunda başarısızlık: Bir kararı vermek için elimizde yeterli bilgi olsun veya olmasın, zamanında karar vermek önem taşır. Çoğu zaman korkuya teslim olmaktansa, bir şeyler yapmak daha iyidir.
İlerleme konusunda başarısızlık: Bir amaca ulaşıldığında, hedef yükseltilmelidir. Ve o hedefe ulaşıldığında yeniden ve yeniden hedef yükseltilmelidir. Hiçbir zaman şunu unutmayın: İlerlemenin yolu, sürekli öğrenmekten geçer.
Takdir etme konusunda başarısızlık: Büyük yetenekler ikramiyeler ve farklı yollarla beslenmelidir. Böyle dersler genelde pek çok birey kendini az değer verilmiş ve az takdir edilmiş hissettikten sonra öğrenilir. İnsanların şunu duymaya ihtiyaçları olduğunu unutmayın: “İyi iş çıkardın”
Güvenme konusunda başarısızlık: Liderlik rolünü ilk üstlendiğimizde, alınan her kararda söz sahibi olma veya imzalanan her dokümanı kendi imzalamakta ısrar etmeye eğilimli oluruz. Ta ki, güvenin mükemmel liderliğin vazgeçilmez bir parçası olduğunu öğrenene kadar. Aksi takdirde her zaman fazla çalışmanın yanı sıra zaman ve yeteneği israf etmeye mahkumuzdur.
Düşünüp taşınma konusunda başarısızlık: Her şirkette, ister insanlar arasında ister departmanlar arasında olsun, mutlaka çatışmalar vardır. Başarılı liderler onları görmezden gelmek yerine çözmek için bir adım öne çıkarlar ve daha büyük problemlerin çıkmasını engellerler.
İşten çıkarma konusunda başarısızlık: Kimse kimseyi işten çıkarmaktan hoşlanmaz. Ancak eğer aradaki bağın kopması gerektiğini düşünüyorsanız, koparmaktan çekinmeyin. Beklemeyin. Hisleriniz daima doğruyu söylüyordur.
Hatalar, öğrenmeniz için yolunuza gönderilmiş derslerdir. Bu derslerden yararlanmasını bilin. Unutmayın ancak ders alınan hatalar, başarıya götürür.