Libya tarafından Türk şirketlerine yapılan dönün çağrısına ilk cevabı ENKA verdi
Dünya müteahhitler liginde 2’nci sıradaki Türkiye’yi bugüne kadar projeleriyle üst sıralarda tutan Libya ile ilgili son iki haftada önemli gelişmeler yaşandı. 29 Ocak’ta Türkiye Dışişleri Bakanlığı, iki yıldır kapalı olan başkent Trablus’taki büyükelçiliği tekrar açacağını açıkladı. Dünya’nın haberine göre, ardından da geçtiğimiz hafta Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrav, kalabalık bir heyetle Ankara’ya geldi. Önce Cumhurbaşkanı ile görüşen Libya heyetinin ikinci durağı ise Çankaya Köşkü oldu.
Başbakan Binali Yıldırım, Libya yönetimine ülkenin ayağa kalkması için altyapı çalışmalarının tekrar hızlandırılması, artan elektrik ihtiyacının karşılanması için Türk firmalarının şartların zorluğuna aldırış etmeden yapılan telkinlerle göreve başladığını söyledi.
Türk şirketlerine dönün çağrısı
Görüşmeler sırasında Ulusal Mutabakat Hükümeti Ulaştırma Bakanı Milad Matuk’un çağrısı önemliydi. Türkiye’ye gelerek Libya’daki faaliyetlerine ara veren Türk şirketleri ile görüşen Matuk, Türk firmalarını tekrar ülkesine davet etti. Matuk, “Ülkedeki güvenlik durumu, Türk şirketlerin durdurdukları projelerini tekrar başlatmalarına el verecek düzeyde iyileşti” dedi. Türk şirketlerinin Libya’da üstlendikleri işlerin toplam mukavele bedeli 18 milyar dolar.
Türk şirketlerinin 1 milyar dolar civarında faturalanmış, ödenmeye hazır alacağı var. Ayrıca yapılmış işlerin karşılığı olarak 4 milyar dolar hakediş söz konusu. Şantiyelerdeki alet edevatın toplam tutarı da 1 milyar dolar olarak hesaplanıyor. İşte bu rakamlar çerçevesinde Libya’ya dönüşün sinyalleri de verilmeye başlandı. İlk adım ise sektörün amiral gemisi ENKA’dan geldi. ENKA, üstlendiği ve 1 milyar doların üzerinde bir maliyeti olan Libya’daki önemli enerji yatırımlarına kaldığı yerden devam kararı aldı.
Anlaşma, Londra’da imzalandı
Libya Hükümeti’ne ait General Electricity Company of Libya (GECOL), Libya Havayolları, Libya Merkez Bankası, yerel yöneticiler ve temsilcilerle ENKA Teknik’in yönetim ekibi İngiltere’nin başkenti Londra’da görüşme yaptı. Görüşmeye bu denli çeşitli kuruluşlardan katılım olmasının nedeni ise inşaatın bulunduğu bölgede hava ulaşımı ve çalışanların sağlık hizmetlerine kolay erişimi… Çalışmalar ise önümüzdeki günlerde resmen kaldığı yerden devam edecek.
Santralin yüzde 90’ı yapıldı
Başkent Trablus’a 800 kilometre uzaklıktaki Fizan eyaletine bağlı Obari kentinde bulunan gaz türbini santrali 2010’da yapılmaya başlanmış ancak güvenlik nedeniyle sürekli ara verilmişti. 4 adet 160 MW’lik güce sahip santrali barındıran projenin toplum kurulu gücü 640 MW olarak belirlendi. 2014’te saldırıların artmasıyla bu proje, yüzde 90’ı yapılmış halde bırakıldı ve ara verildi.