Türk yatırımcıların büyük ilgi gösterdiği Kuzey Irak, Forbes dergisinde yatırımcı avına çıktı. Petrol zengini bölge, uluslararası şirketler için özellikle enerji, eğitim ve altyapı alanındaki yatırım fırsatlarını ön plana çıkarıyor
Ülkelerin yabancı yatırımcı çekmek için uluslararası alanda yayın yapan prestijli dergilere verdiği reklam furyasına Kuzey Irak da katıldı. İş dünyasının prestijli dergisi Forbes’a ilan veren Kuzey Irak yönetimi, hızla büyüyen ekonomilerinin yatırımcılar için büyük fırsatlar barındırdığını duyurdu. Özerk bir yapıya sahip olan Kuzey Irak’ın 5 yılda 14 milyar doları aşkın ekonomik yatırım çektiği belirtilen haber şeklindeki ilanda, söz konusu yatırımların yarıdan fazlasının yabancı şirketler tarafından gerçekleştildiği belirtildi. Elektrik santralları ve rafineriler dışında altyapı, yol, sağlık, otel ve ofis binaları yatırımı konusunda yüksek bir potansiyel bulunduran petrol zengini bölge, verdiği ilanda uzun zamandır bölgede yatırım yapan şirketleri de örnek gösteriyor.
REKLAM DESTEĞİ
Norveçli petrol şirketi DNO ile global eğitim yönetimi şirketi SABIS’ın desteği ile Forbes dergisine verilen özel ilanda iki şirketin Kuzey Irak’taki yatırımlarının başarısı da anlatılıyor.
TÜRK YATIRIMI GÖZDE
Kuzey Irak’a yatırım yapan uluslararası şirketlerin sayısı son dönemde bin 500’e yaklaşıyor. Bunların yarısından fazlasını ise Türk şirketleri oluşturuyor. 16 Türk okulunun yanısıra 2 Türk hastanesinin de bulunduğu Kuzey Irak’ta ilişkilerin her geçen gün daha sıkı hale geldiğini dile getiren Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişmesi ile sorunların daha kolay aşıldığını ifade ediyor. Kuzey Irak’ta ekonomik potansiyeli fırsata çevirmek isteyen ülkeler ise ardı ardına
Erbil’de konsolosluklar açıyor.
TÜRK şirketlerinin yanı sıra İran, ABD, Lübnan, İngiltere, Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Kuveyt ve Ürdün bölgede yatırım yapan ülkeler arasında yer alıyor.
Irak’a ihracatın % 70’i Kuzey’e
KUZEY Irak’taki altyapı, inşaat, ithalat-ihracat, finans yatırımları ile servis sektöründeki potansiyelleri büyük ölçüde değerlendiren Türk yatırımcılar bölge ekonomisinin kalkınmasında etkili bir role sahip. Öyle ki Türkiye’nin Irak’a 2010’da gerçekleştirdiği 7.5 milyar doları aşan ihracat hacminin yaklaşık yüzde 70’i Kuzey Irak Bölgesine odaklı. Türkiye ile Kuzey Irak arasındaki ticaret daha çok kamyonlarla gerçekleşirken, her gün sınırdan girşi çıkış yapan kamyon sayısı 3 bini buluyor. Bugün Kuzey Irak’la yapılan ticaret hacminin büyüklüğü neredeyse Suriye, Lübnan ve Ürdün’le yapılan ticaretin toplamına eşit.
İtalya da konsolosluk açıyor
KUZEY Irak’a olan uluslararası yatırımcı ilgisi ülkelerin bölgede peşi sıra konsolosluk açmasında da etken. İtalya hükümeti, birkaç ay içinde Kuzey Irak’ın Erbil şehrinde konsolosluk açacağını duyurdu. İtalya’nın Bağdat Büyükelçiliği’nde görev yapan Talan Awny, Irak’la ticaret yapmak isteyen İtalyan şirketleri için Kuzey Irak’ı bir kapı olarak gördüklerini söyledi. İngiltere ve Kuveyt de son dönemde Erbil’e konsolosluk açarken, Norveç ve Romanya da hazırlık içinde.
Sabah