Gazetenizi elinize aldığınızda fark ediyorsunuz, ilânlarda yüzlerce konut projesinin tanıtımı var. Her kesime, her bütçeye uygun konutlar. Ama iş’in olduğu yerde sorun da eksik olmuyor tabii…
Gazetenizi elinize aldığınızda fark ediyorsunuz, ilânlarda yüzlerce konut projesinin tanıtımı var. Her kesime, her bütçeye uygun konutlar. Ama iş’in olduğu yerde sorun da eksik olmuyor tabii. Özellikle kredi ile alınan konutlar, tarafların hak ve sorumlulukları anlamında dikkat edilmesi gereken hususları içeriyor. Saide Şirin-İstanbul Beylikdüzü-Bahçeşehir bölgesinde inşa halindeki bir siteden konut almak istiyoruz. Konut kredisi de kullanacağız. Peki inşaat belirtilen zamanda tamamlanmazsa ne olacak? Halk arasında Mortgage yasası olarak bilinen ve 2007 yılında yasalaşan “Konut finansmanı sistemine ilişkin çeşitli kanunlarda değişiklik yapılması hakkındaki kanun” yani, ipoteğe dayalı uzun vadeli konut finansmanı sistemi hayatımıza girdiğinden beri konut projelerinin sayısı hızla arttı. Böylece günümüzde konut bedelinin yüzde 25’ini peşin, kalan yüzde 75’ini kredi kullanarak, uzun ya da kısa vadeli ödeme ile konut satın almak mümkün olabiliyor. Konut finansmanı sisteminde sözünü ettiğimiz yasa ile çok önemli düzenlemeler yapıldı ve bu düzenlemelere çok dikkat edilmesi gerekiyor. Örneğin, ödeme gücünüzü çok net biçimde belirlemek zorundasınız ve ödenemeyecek bir borç yükünün altına kesinlikle girmemelisiniz. Gerçi kredi veren bankalar bu konuda gerekli incelemeleri yapmakta, sonuçta hem sizin hem de kendilerinin ileride sorun yaşamaması için ön tedbirler almakta. Ama bu konuda öncelikli sorumluluk sizin. Yeni konut finansmanı sistemi ile getirilen değişiklikleri şöyle sıralamak mümkün:
1-Artık peşin alamayacağınız bir konuta da kredi ile sahip olmanız mümkün.
2- Yapılan yasal düzenlemede konut finansmanı sözleşmeleri tüketici işlemi kabul edildiğinden, tüketici lehine diğer haklar konut tüketicileri tarafından da kullanılabilmekte. Yani, sabit ya da değişken faiz oranlarında kredi kullanılabilir. Örneklemek gerekirse Konut kredisi kullanan kişi bankaya borçlandığı miktarı önceden ödeyebileceği gibi aynı zamanda bir ya da birden çok ödemeyi vadesinden önce yapabilir. Her iki durumda da konut finansmanı kuruluşu, vadesinden önce ödenen taksitler için gerekli faiz indirimini yapmakla yükümlüdür.
3- Faiz oranının sabit olarak belirlenmesi halinde, sözleşmede yer verilmek suretiyle, tüketiciden erken ödeme ücreti talep edilebilir. Erken ödeme ücreti gerekli faiz indirimi yapılarak hesaplanır ve tüketici tarafından konut finansmanı kuruluşuna erken ödenen tutarın yüzde 2’sini geçemez. Okurumuz Saide Şirin’in sorusuna gelince. Şirin, inşaat halindeki bir siteden kredi ile konut satın alması ve inşaatın zamanında tamamlanmaması durumunda ne yapılabileceğini soruyor. Yukarıda sözünü ettiğimiz yeni yasal düzenlemede şu hüküm var: “Sermaye Piyasası kanununda tanımlanan konut finansmanından kaynaklanan işlemlerde kredi veren konut finansmanı kuruluşu, krediyi belirli bir konutun satın alınması ya da belirli bir satıcı ile yapılacak satış sözleşmesi şartı ile vermesi durumunda, konutun hiç ya da zamanında teslim edilmemesi halinde kredi veren satıcı ile birlikte, tüketiciye karşı, kullandırılan kredi miktarı kadar müteselsilen sorumlu olur” Bu durumda beyan edeceğiniz belgeler doğrultusunda ve banka tarafından yapılacak incelemeler sonucunda, ödeme gücünüze uygun bir plân yapılarak sitede beğendiğiniz konutu satın almaya karar verebilirsiniz. Ancak, kredi ile satın almaya karar verdiğiniz konut için satıcı, yani inşaatı yapan firma ile sözleşme yapacağınızdan, karşılıklı yükümlülükleriniz olduğunu da unutmamalısınız. Ortaya çıkacak sorunların ki çıkmamasını dilerim, çözümünde yetkili mahkemeler görevlidir.
NÜSA UĞUR/Sabah Emlak