Mısır’ın ünlü Krallar Vadisi’nde kazı yapan arkeologlar, bir kadın şarkıcının yaklaşık 1100 yıllık mezarını ortaya çıkararak nadir görülen bir keşfe imza attı
Eski Eserler Bakanlığından üst düzey bir yetkili, Krallar Vadisi’nde şimdiye kadar ilk kez hanedanlar ve aileleri ile herhangi bir akrabalık bağı bulunmayan bir kadının mezarının bulunduğunu açıkladı.
TABUT HAFTA İÇİ AÇILACAK
“Kedi tanrıça Bastet tarafından korunan” anlamına gelen Nehmes Bastet adlı şarkıcının tabutunun, hafta içinde açılması bekleniyor.
İsviçre’nin Basel Üniversitesi’nden arkeologlarla işbirliği içinde yürütülen kazılara başkanlık eden Elena Pauline-Grothe, şans eseri ortaya çıkarılan mezarın yaklaşık 100 yıl önce keşfedilen bir başka mezarın yakınlarında yer aldığını açıkladı.
ŞARKICI MEZARIN İKİNCİ SAHİBİ
Pauline-Grothe, mezarın içinde bulunan eşyalardan mezarın aslında şarkıcı için yapılmadığının, şarkıcının mezarın ikinci sahibi olduğunun anlaşıldığını söyledi. Şarkıcının mumyasının içine konduğu tabutun ise 22. hanedanlık döneminden üst düzey bir rahibin kızına ait olduğu belirlendi.
Arkeologlar, Nehmes Bastet’in firavunlar döneminin en ünlü ve en büyük tapınaklarından biri olan Karnak Tapınağı’nda şarkıcılık yaptığına inanıyor.
LİBYA KRALLARI DÖNEMİNE AİT
Nehmes Bastet’in öldüğü sırada Mısır, Libya kralları tarafından yönetiliyordu, ancak Luksor kenti içinde yer alan Thebes’teki yüksek rahipler bağımsızlıklarını korumuştu. Sahip olduğu otorite, rahiplere hanedanlar ve aileleri için yapılan mezar yerlerini kullanmaları için olanak tanıyordu.
Şarkıcının mezarı, Krallar Vadisi’nde keşfedilen 64. mezar oldu.
1922 yılında arkeologlar, Mısır’ın en önemli turistik merkezlerinden Luksor’daki Krallar Vadisi’nde yaklaşık 3 bin yıl önce hüküm süren firavun Tutankhemon’un mezarını ortaya çıkarmıştı. Mezarda firavunun altın maskesi ve diğer eşyaları bulunmuştu.
Radikal