Amerika’da “Pod living” (koza yaşamı), Almanya’da “Existenzminimum” (en azla yaşam) demlen konsept, stüdyo dairelerin bir sonraki aşamasına işaret ediyor. Konsept, Japonya’da yıllardır kullanılan, sadece yatacak yere izin veren kapsül evlerin biraz daha gelişmişi. Koza evlerde, banyo, mutfak, yatak odası ve birkaç dolap gibi, sadece çok fazla gerekli alanlara izin veriliyor. 2006’dan beri loft ve stüdyolarda kullanılan konsept, metrekare genişliğinden ziyade tavam yüksek konutlarda kullanılabiliyor. Türkiye’de de, özelikle İstanbul’da metreküp bazlı konut üretimleri ve loftlar arttıkça, bu ve benzeri konseptler daha da önem kazanacak.
İstanbul’da henüz metrekare fiyatları diğer dünya metropolleri kadar yüksek değil. Cadro Design’dan Elif Kurnaz, “Paris’te bu konsept söz konusu olabilir, çünkü orda 35 metrekare bir ev 500 bin avro” diyor ve bir örnek veriyor: “Böyle bir alan Cihangir taraflarında, ufak ve pahalı dairelerde kullanılabilir.”
The Interlocking Puzzle Loft
New York’taki bu 2 katlı koza ev, düşük metrekareli, yüksek tavanlı bir eve yapmılmış. KSWA’nın tasanmı olan evin altında mutfak, kıyafet dolabı,mutfağın yamnda çalışmak ya da yemek yemek için masa bulunurken, yukarda da yatak odası yer alıyor. Yatak odası açık olduğu için çok rahat ve havadar bir görüntüsü var. Yaklaşık 65 metrekarelik bir lofttaki tasarımın en düşük yüksekliği 3.40 metreyken, en yükseği de 3.70 metreyi buluyor. Yatay alanlarda akçaağaç ahşabı, geri kalan tüm dikey alanlarda ise beyaz renk kullanılmış. Bu ayrıntılar sayesinde tasarım aydınlık ve ferah bir görünümde.
Z-box
Massachusetts’de faaliyet gösteren tasanmcı Dan Hisel, Z-box isimli tasarımıyla loft’lardaki 2 soruya cevap vermeye çalışmış: Nerede uyuyacağız? Eşyalarımızı nereye koyacağız? Tasarınım içinde bir yatak, raflar, dolaplar, lambalar, saklama alam, hatta köpeğin yatabileceği bir yer bile var. Yaklaşık 13 metrekarelik bir tabam ve 3 metre yüksekliği olan Z-pod tasarımı, yatak odası için yer ayrılmayan lortlarda kullanılabiliyor. Üretimi yakında başlayacak olan Z box’un duvar bölümleri istenildiği gibi ayarlanabilecek ve tamamı kolayca bir araya getirilebilen, prefabrik parçalardan oluşacak
Hareketli Feng Shui birimi
San Francisco’da yaşayan ve feng shui uzmam olan Liu Ming, bu tasarımı da feng shui felsefesine uygun olarak yapmış. 1.100 metrekarelik bir loftta yaşayan Ming, evinde 30 kişilik bir gruba feng shui dersi verdiğinde kendisine özel bir alam kalmadığından, herkes gittiğinde de evi fazla büyük bulduğundan şikayetçiymiş. Spaceflavor isimli firmadaki Feng Shui mimari uzmanları yardımıyla, Ming bu birimi tasarlamış. Ufak görünse de pek çok oda ve aynca huzur sağlıyor. Tekerlekli olan yapının kenarlarındaki jaluziler indirildiğinde, evin içinde kendine özel bir alan yaratmış oluyor. Yapıda bir çalışma masası, dosya dolabı, merdivenin içinde saklama alanlan ve kitaplık, ayrıca üst katında da. uyumak ve meditasyon yapmak için bir alan var.
Matruşka Evi
ilhamım matruşka bebeklerinden alan Matroushka firması, mümkün olan en küçük ve kalabalık tasarımı yapmayı amaçlamış. Tasarımın tüm bölümleri kapalı olduğunda 1.2 metrekareye sığabiliyor. İçinde kitaplık, çift yatak, köşe minderi, yemek masası, 4 tabure, çalışma alam, çekmeceler, bir gardrop ve fazladan depolama alanları var. Tamamıyla bir ev oluşturan birimler açıldığında 15 metrekarelik bir alana yayılabiliyor.
Hürriyet Emlak/Eda Utku