1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Konya’daki Askeri Mühimmat Deposu Evlerin 200 Metre Uzağında!

Konya’da yerleşim yerine 200 metre uzakta bulunan mühimmat deposu Afyonkarahisar’daki patlamadan sonra bölge halkının uykularını kaçırdı

askeri mühimmat deposu, Konya, muharrem özdemir, mühimmat deposu

25 askerin şehit olduğu olaydan çok etkilenen vatandaşlar, cephaneliğin derhal taşınmasını istiyor. Birçok mühimmatın bulunduğu depolar kaza veya sabotaj durumunda tüm Konya’yı tehdit edecek büyüklükte.

Afyonkarahisar’da patlayarak 25 askerin şehit olmasına neden olan mühimmat deposu akıllara diğer kentlerde bulunan cephanelikleri getirdi. Çünkü 5 Eylül’deki patlama mühimmat deposuna yaklaşık bir kilometre mesafede bulunan köyde adeta deprem etkisi yapmıştı. Patlamayla birlikte köyde büyük bir sarsıntı yaşanmış, evlerin duvarları yıkılmış, camları kırılmıştı. Mühimmat deposunun yerleşim yerine yakın olduğu illerden biri de Konya. Üstelik Afyonkarahisar’dakinden çok daha büyük ve yerleşim yerine sadece 200 metre mesafede bulunuyor. Olası bir kazada binlerce kişinin yaşadığı mahalleyi tehdit eden mühimmat deposu, bölge halkına büyük korku yaşatıyor. Afyonkarahisar olayından sonra gözlerine uyku girmediğini söyleyen mahalleli, yetkililerin bir an önce devreye girmesini ve depoyu şehre uzak bir yere taşımasını bekliyor.

Konya’da 1989-1994 yıllarında 5 yıl personel kurmay başkanlığı yapan emekli Kurmay Albay Hüseyin Arı, şehre yalnızca 200 metre mesafede bulunan mühimmat deposunun Afyonkarahisar’dakine nazaran 20 kat daha tehlikeli olduğunu vurguluyor. Arı, söz konusu cephanelikte 2. Ordu’yu ve Kıbrıs’ı destekleyen tank mermisinden top mermisine varıncaya kadar mühimmat bulunduğuna dikkat çekiyor.

Yerleşim alanlarının zamanla depoların 200 metre yakınına kadar geldiğini anlatan Arı, “Ben tankçı kurmay albayım. Bu depolarda menzili 17 kilometreyi bulan tank mermilerinden toplara ve el bombalarına varıncaya kadar büyük bir mühimmat saklanıyor. Depo, olası bir kaza veya sabotaj durumunda tüm Konya’yı tehdit edecek büyüklükte.” diye uyarıyor. Afyonkarahisar’daki patlamada 10 kilometre uzaklıkta bir sağlık ocağına patlayıcının isabet ettiğini hatırlatan emekli asker, Konya’nın şehir merkezi olan Alaaddin Tepesi’nin depolara sadece 8 kilometre mesafede olduğuna dikkat çekiyor.

Yerel yöneticilere deponun oluşturduğu tehlikeyi iki yıl önce anlattığını ifade eden Arı, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Bu depolar 80-90 yıl önce oraya konuşlanmış. Bu süreçte şehir çok genişledi. İki yıl önce yerel yöneticilere bu mühimmat deposunun Konya için büyük bir tehdit olduğu konusunda bilgi verdim. Çünkü mühimmat deposu, en yakın yerleşim noktası olan Hanaybaşı, Yüzüncüyıl ve Hacılar mahallelerine 200 metre yakınlıkta. Şehrin merkezi Alaaddin Tepesi’ne ise 8 kilometre mesafede. Yerleşim alanı adeta tel örgünün yanına gelmiş durumda.” Yerleşim alanına en yakın evde oturan Cennet Anlaş, Afyonkarahisar’daki olaydan sonra geceleri uyku uyuyamaz olmuş. Hanaybaşı Mahallesi Altınok Sokak’ta 4 katlı bir binada oturan Anlaş, “Depoda bir kaza olsa ilk önce biz havaya uçarız. Yetkililer bir an önce önlem alsın.” diyor. Hacılar Mahallesi Muhtarı Yaşar Durmaz da mahallesindeki evlerin yaklaşık 200 metre mesafede olduğunu doğruluyor ve mühimmat depolarının yerleşim alanından daha uzak bir yere taşınması çağrısında bulunuyor.

Köylü, cephaneliğin taşınması için Başbakanlık’a dilekçe verdi
Afyonkarahisar’daki patlamada zarar gören Ataköy köyünün muhtarı Muharrem Özdemir, deponun köylerinden kaldırılması için Başbakanlığa dilekçe yazdı. Milli Savunma Bakanlığı’na da dilekçe veren Özdemir, patlamada evlerinde büyük hasarların meydana geldiğini söyledi. Köy sakinlerinin korku ve panik içinde yaşadıklarını dile getiren muhtar sözlerini şöyle sürdürdü: “Köyümüze psikologlar geldi, halkımızı tedavi etti. Vatandaşlardan çok zarar görenler oldu. Yavaş yavaş hayat normale dönmeye başlıyor ama korku devam ediyor. Bombalar arazilerimize dağıldı. Bomba uzmanları bombaları topluyor. Deponun köyümüzden taşınmasını istiyoruz.”

Zaman

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

İçişleri Bakanlığından Hafta Sonu 31 İldeki Sokağa Çıkma Yasağına İlişkin Genelge

İçişleri Bakanlığınca 81 il valiliğine hafta sonu 30 büyükşehir ve Zonguldak’ta uygulanacak sokağa çıkma yasağıyla …