1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Konya’da Arazi Fiyatlarını Büyük Şirketler 3 Katına Çıkardı!

Yerli ve yabancı şirketler, Konya ve Karaman’da arazi kapatmaya başladı

Bu yıl güneş enerjisi yatırımlarına başlanmasını bekleyen yerli ve yabancı şirketler, Konya ve Karaman’da arazi kapatmaya başladı. Yasaya ‘arazisi olana öncelik verilecek maddesi eklenince son 6 ayda milyonlarca metrekare arazi el değiştirdi. Dekarı 2 bin lirayı bulmayan kurak arazilere 4-5 bin lira fiyat biçiliyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2011 yılında açıkladığı güneş enerjisi yatırımlarının yapılacağı bölgeler arasında ilk sırada yer alan Konya’da arazi fiyatları rekora koşuyor. Daha önce dekarı 1.5 bin TL’ye satılan susuz ve kurak arazilerin fiyatı 4-5 bin TL’ye çıkmış durumda. Çumra’nın Karapınar ve Ereğli-Karaman arasındaki Ayrancı beldeleri en gözde yerler arasında.

Yatırımcıların bu arsa merakının ardından 2010 yılı Aralık ayında yapılan düzenleme yatıyor. 5346 sayılı Yenilenebilir Enerji Kaynakları kanundaki değişiklik yatırımcıları arazi avına itti. Daha önce rüzgar lisansı almak için EPDK’ya yapılan başvurularda büyük bir karmaşa yaşanmıştı. Aynı koordinatlarda birkaç ayrı firmanın başvuru yapması nedeniyle bu şirketler arasında kıyasıya bir rekabet başlamıştı.

MALİKLERE ÖNCELİK
EPDK, bunu önlemek için arazi mülkiyetine öncelik tanıdı. Kanunun bu konuyla ilgili maddesi şöyle: Güneş enerjisine dayalı elektrik üretim tesisi kurulması için yapılan lisans başvurularında, tesis sahasının malikinin lisans başvurusunda bulunması halinde aynı sahaya başka başvuru yapılamaz.

Bu değişiklik üzerine şirketler işlerini sağlama almak için Konya-Karaman-Çumra üçgenindeki uygun arazileri satın almaya başladı. Sektöre danışmanlık yapan bazı isimler ‘Zaten bu değişiklik yapılmadan emlakçılar söylenti çıkarmıştı, panikleyen bazı şirketler de arazi almaya başlamışlardı’ diyor.

KARAPINAR VE AYRANCI ÖNCELİKLİ
KONYA Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay arazi satışlarında büyük bir artış olduğunu kabul ederek ‘Enerji havzası olarak belirlenen Çumra’nın Karapınar bölgesi ile Ereğli-Karaman arasındaki Ayrancı’da büyük hareketlilik var. Eskiden dekarı 1500 TL olan araziler 3.5-4 bin TL’ye çıktı. Ankara, İstanbul gibi büyük kentlerdeki şirketler geliyor, yabancıların da büyük ilgisi var çoğu da isim vermiyor’ bilgisini verdi.

GÜNEŞ YÜZÜMÜZE GÜLDÜ
AYRANCI Beldesi Belediye Başkanı Yüksel Büyükkarcı, güneşin yüzlerine güldüğünü belirterek ‘Arazilerimizin çoğu kurak, halkımız fakir. Hem halkımız arsalarını yüksek fiyata satarak para kazanıyor hem de istahdam alanı yaratacak. Son 6 ayda en az 8-10 bin dekar arazi satıldı, eskiden bu araziler para etmezken şimdi 3 misline çıktı’ dedi.

DEVLER DE ARAZİ ALDI
Bölgeye yatırım yapacak şirketler de netleşmeye başladı. Anel Enerji Elektrik, Toyota Tsusho Corporation ile birlikte Konya’da güneş enerjisi santralı kurmak üzere arazi satın aldı. Ortaklık, 100 milyon euro yatırımla 3 bin kişinin istihdam edileceği bir tesis kuracak. Yatırıma hazırlanan bir başka ortaklık ise Generel Electric, Gama ve Metcap… Ortaklar, Ayrancı’yı üs olarak belirledi. Konya’da faaliyet gösteren Solimpeks de 2 milyon euroluk yatırımla güneş enerjisinden elektrik üreten panel yapımına başlayacağını açıkladı. Bulgaristan’da güneş enerjisiyle elektrik üreten Türk şirketi ESPE’nin başkanı Oktay Vızvız da ‘Konya Karapınar’da 100 bin dönüm arazi aldık. Lisans alınca 20 megawatt’lık projeye başlayacağız’ dedi.

EPDK’DAN TARİH BEKLENİYOR
YATIRIMCILAR hazırlıklarını sürdürürken EPDK’yı bekliyor. Çünkü Kurul’un yıl içinde lisans başvuruları için tarih açıklaması bekleniyor. Kurul, spekülasyonu önlemek için lisans başvurularını bir günle sınırlı tutuyor. Başvuruda bulunan şirketler koordinatları da açıklayıp belirttikleri bölgede bir yıl ölçüm yapmak zorunda. Şirketler, bu 1 yıl içinde koordinatlarının gizli kalmayacağını düşünerek sahibi oldukları arazilerle başvurmayı tercih ediyor. Ancak enerji uzmanları ‘Arazi için bu kadar iştahlı olmaya gerek yok, Hazine arazileri daha avantajlı olabilir, şirketlerin aldığı araziler Tarım Bakanlığı kayıtlarında sulu tarım arazisi olarak görünüyorsa, kullanmaları imkansız’ uyarısında bulunuyor.

Esin GEDİK/Akşam

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Yeni Saadet Zinciri: Güneş Tarlası

Saadet zincirlerine son dönemde bir yenisi daha eklendi. Buna göre son zamanlarda ortaya çıkan yeni …