Ünlü mutasavvıf Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin türbesinin bulunduğu Mevlana Müzesi, Konya’da tabanda yaşanabilecek her türlü deformasyona karşı koruma altına alınıyor
Kent arazisinin taban çökmesi tehlikesiyle karşı karşıya kalmasının ardından Selçuk Üniversitesi öğretim üyeleri harekete geçti.
Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferruh Yıldız, yürüttükleri proje kapsamında müzenin iç, dış mekânlar ve temele yerleştirilecek bir sistemle 365 gün izlenebileceğini söylüyor. Konya havzasının aşağı doğru her yıl birkaç santimetre kaydığına dikkat çeken Yıldız, sistemin yerleştirilmesi halinde müzenin temelinde yaşanan herhangi bir kayma, çökme, su çatlaklarından oluşan aşınmanın anında tespit edileceğini belirtiyor. “Çok büyük bir alan her yıl bir santim tabana doğru oturuyor. Şimdi binalarda hissedilmeyebilir ama yapılan ölçümlerde bu çıkıyor.” diyen Yıldız, Mevlana Müzesi için böyle bir tehlikenin söz konusu olmadığını; ama böyle bir kuşak arazi yapısının içinde olduklarını kaydediyor. Bunun için dikkat edilmesi ve tedbirin elden bırakılmaması gerektiğini ifade ediyor. Mevlânâ Müzesi ana binasının ve bahçesindeki şadırvanın sürekli, gerçek zamanlı ve otomatik olarak izlenmesi ve deformasyon analizinin yapılması gerekiyor. Yıldız, bu ana amacı gerçekleştirmek ve sağlıklı sonuçlar elde edebilmek için müze ana binasına ve bahçeye tam otomatik ve gerçek zamanlı ölçüm ve hesap yapabilen, bu analiz sonuçlarını alarm, elektronik posta adresi gibi çeşitli vasıtalarla ilgili birimlere iletebilen bir analiz sistemi kurulacağını belirtiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, geliştirilen projenin müzeye yerleştirilmesi için ihaleye çıkacak.
ASLIHAN AYDIN/Zaman