Mevlana Kültür Merkezi karşısında yapılması planlanan kentsel dönüşüm ve rekreasyon alanları projesi Aziziye ve Çelebi mahalleleri sınırlarında yaklaşık 230.000 m² alanda yapılan kamulaştırma çalışmalarını kapsamaktadır
TSKB Gayrimenkul Değerleme Antalya Şubesi Değerleme Uzmanı Ulaş Çoşkun, Konya ilinin en büyük 3. ilçesi olan Karatay’ı www.emlakkulisi.com için değerlendirdi.
Konya Karatay
Selçuklu ve Meram’ın ardından Konya ilinin en büyük 3. ilçesi olan Karatay’ın 2011 yılı itibariyle nüfus 271.435 kişi olup 2.780 km² yüz ölçümüne sahip Karatay ilçesi şehrin eski yerleşim alanlarından biri Mevlana Müzesi’ne ev sahipliği yapmaktadır.
Melikgazi
Karatay ilçesi gerek eski yerleşim alanı olmasından kaynaklanan sınırlamalar, gerekse yeni yerleşim alanlarının oluşturduğu cazibeye yenik düşmesi neticesinde sosyal ve teknik altyapı yatırımlarında Selçuklu ve Meram’ın gerisinde kalmıştır.
Fakat son dönemde atılan adımlar, özellikle Mevlâna Kültür Merkezi çevresinde yapılması planlanan kentsel dönüşüm ve rekreasyon alanları için yapılan kamulaştırma çalışmaları, planlama ve uygulama aşamasında olan; yeşil alan projeleri, iş merkezi projeleri, toplu konut projeleri ile Karatay var olan tarihi değerlerine modern bir kimlik de kazandıracaktır.
Kentsel Dönüşüm Projesi: Mevlana Kültür Merkezi karşısında yapılması planlanan kentsel dönüşüm ve rekreasyon alanları projesi Aziziye ve Çelebi mahalleleri sınırlarında yaklaşık 230.000 m² alanda yapılan kamulaştırma çalışmalarını kapsamaktadır. Batıda Ali Ulvi Kurucu Caddesi, güneyde Kışla Caddesi, kuzeyde ise Şeyhulema Recep Ağa Caddesi sınırlarına dayanan, Mevlana Türbesi’nin kuzeydoğu bitişiğinde yer alan bu alanda gerçekleştirilecek kentsel dönüşüm çalışmaları ile bölgede modern toplu konutlar, rekreasyon alanları ve alışveriş merkezleri yer alacaktır. Gerçekleştirilecek çevre düzenlemesi sonrasında Karatay için büyük bir fırsat olarak değerlendirilen Mevlana Türbesi turizm merkezi olarak daha da önem kazanacak ve yakın çevresindeki gayrimenkul piyasası da hareketlenecektir. Kentsel dönüşüm sonrası bölgede yer alacak toplu konutlarda 12.944 adet daire olması planlanmaktadır. Ayrıca bölgede oluşturulacak cazibe noktaları ve şehir otelleri ile şehre günübirlik gelen turistlerin şehirde konaklaması ve turizmin canlandırılması sağlanacaktır.
Karatay İlçesi’nde Gayrimenkul Sektörünü Olumlu Yönde Etkileyen Diğer Yatırımlar:
– Akame Mahallesi’nde yer alan, 8.789 m² alana sahip, 1.500 kişilik kapasiteli Kongre ve Kültür Merkezi
– Şems Mahallesi’nde yer alan, 32.000 m² inşaat alanına sahip, 1.208 otomobil kapasiteli Konya’nın en büyük katlı otoparkı
– Melike Hatun Çarşısı bitişiğinde yer alan, 4.020 m² inşaat alanına sahip 600 kişilik toplantı salonu bulunan, Karatay İş Merkezi
– Akçeşme Mahallesi’nde yer alan, 3.568 m² inşaat alanına sahip, Numune Hastanesi Karatay Semt Polikliniği
Karatay konut sektörünün ana unsuru, alışılagelmişin dışında Karatay Belediyesi öncülüğünde kurulan toplu konut projeleri ve konut yapı kooperatifleridir. Mevcut durumda Karatay Belediyesi öncülüğünde 20 konut yapı kooperatifi kurulmuş olup bir çoğunun inşaası bitirilmiş olan konutların yer aldığı projelerin çoğunun 2016 yılında tamamlanması planlanmaktadır.
Yaygın olarak 3+1 kullanımlı, 125 m² ile 145 m² arasında değişen büyüklükteki daireler, m² birim fiyatları 600-TL/m² ile 800-TL/m² arasında değişen rakamlarla satılmaktadır.
Son dönemde özellikle Fetih Caddesi üzerinde ve yeni adliye hizmet binası çevresinde yer alan dairelere talepler artmış olup bu bölgedeki daire satış fiyatlarında artış görülmekte olup Fetih Caddesi üzerinde yer alan daireler ortalama 850-TL/m² civarındaki birim fiyatları ile pazarlanmaktadır. Ayrıca yeni inşa edilen Adliye Hizmet Binası’nın batı bölgesinde gerçekleşen konut satışları ilçede yer alan yatırımların konut sektörünü canlandırıcı etki yaptığının önemli örneklerindendir.
*Bu çalışma TSKB Gayrimenkul Değerleme tarafından www.emlakkulisi.com için özel olarak hazırlanmıştır.