Konya İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ali Çınar, Konya’nın yatırımlarda geç kaldığını belirterek, 2. çevre yolu başta olmak üzere, Antalya-Konya arası Hızlı Tren, Sivil Havaalanı ve metronun ilimize kazandırılması gerektiğini söyledi.
Konya İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ali Çınar, inşaat sektörü, Kentsel Dönüşüm ve yatırımlar hakkında gazetemize önemli açıklamalar da bulundu.
“Yükselişte durağanlaşma var”
İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ali Çınar, sektör de bir düşüş olduğunu belirterek, daralma yaşadıklarını söyledi. Ekonomik olarak piyasanın durağanlaştığını kaydeden Çınar, “Ekonomik bir soğuma var. Arz talep dengesi bozuldu. 2009 da ki kriz her ne kadar Türkiye’yi teğet geçti deseler de biz o zaman yüzde 20 ivme kaybettik. Bu yüzden 2010’un ilk 6 ay ve 2. ayında bir takım sıkıntılar yaşandı. Arz talep dengesinin bozulma nedeni; sektör dışından gelen birçok vatandaşın sektöre bilinçsiz şekilde girmesidir. İster istemez bu da dengeleri bozdu. 2013 yılı içerisinde bir artış olacağını ve çok büyük bir ivme kaybı da olacağını düşünmüyorum. Sektörün aynı periyotta gideceğini kanaatindeyim. Ama hükümet olarak bir adım atılırsa sektör tırmanmaya devam eder. Ama durağanlıkta ki kastımız yükselişteki durağanlıktır” dedi.
“Yatırımlar da geç kalındı”
Konya’ya yapılan yatırımlarda geç kalındığını aktaran İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ali Çınar, “Yeterli mi dersek değil. Çünkü sürekli gelişiyoruz. Daha farklı şeylerin gelmesi lazım. Konya’yı daha cazip hale getirmeliyiz. Burada sanayiye de büyük iş düşüyor. Daha büyük fabrika ve firmalar gerekir. Bunlar Otomotiv, gıda olabilir. Konya Antalya arası Hızlı Treni şart. Sivil Havaalanını yapılsın. Mevcut havaalanından İzmir’e Trabzon’a ve uluslararası ülkelere direk uçuşlar olmalı. O zaman imkânlar daha da genişler. İlimize metro ve 2. çevre yolu kesinlikle kazandırılmalıdır. Özellikle ilimize 2. çevre yolu mutlaka yapılmalıdır. Bunu defalarca söylüyoruz. Bundan 10 yıl sonra nereye geleceğiz onu düşünmemiz gerekir. 1992 yılından bu yana baktığımız da tramvaylar konusunda ilerleyememişiz. Sadece Kampüs’ün içine ilave yol yapılmış” diye konuştu.
“Salaş yapılar yok edilmeli”
Konya’nın bazı kesimlerin de salaş yapılarının olduğunu söyleyen Çınar, Mevlana civarında bölgelerin Kentsel Dönüşüme ihtiyacı olduğunu dile getirdi. Salaş yapıların düzenlenmesi gerektiğini ifade eden Çınar, “Konya’ da Alâeddin’i de merkez olarak kabul edersek, çevresinde ki eski mahallelerin revize edilmesi lazım. Bunlar eskiden kalmış yapılar. Anıt’ın oradan Muhacir Pazarı ve Aziziye’ye kadar bazı yerlerin Kentsel Dönüşüme ihtiyacı var” şeklinde konuştu.
Samet Aktaş/Hakimiyet.com