1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Konutta Yeni Vergi AKP ile İnşaat ve Emlak Sermayesinin Arasını Mı Açtı?

Konutta yeni KDV düzenlemesi AKP ile inşaat ve emlak sermayesini karşı karşıya getirdi. AKP’li yıllarda sermaye birikiminin lokomotifi haline gelen inşaat ve emlak sektörlerinde patronlar KDV düzenlemesinin geri çekilmesini isterken, Maliye Bakanı “Geri dönüş yok, bu defter kapandı” dedi.

konutta-yeni-vergi-akp-ile-insaat-ve-emlak-sermayesinin-arasini-mi-acti

Lüks konutlardan alınan katma değer vergisinin yüzde 18’e çıkarılması emlak sermayesi ile hükümeti karşı karşıya getirdi. İnşaat ve emlak sermayesi sektörün daralacağından ve durağanlaşacağından şikayet ederken, hükümet ise bu yolla zenginden daha çok vergi alınacağını söyledi.

Yeni sisteme göre, lüks konutlarda Katma Değer Vergisi daha yüksek olacak. Konutlarda 150 metrekareye kadar yüzde 1 olarak uygulanan vergi, eğer daire lüks ise artırılacak. Sisteme göre; emlak vergisine esas değerler yeniden belirlenecek, inşaatlar sınıflandırılacak, inşaat birim maliyetine eşik değer getirilecek, metrekare hesabı konutun lüks olup olmadığına göre belirlenecek.

Eski düzenlemede konutta Katma Değer Vergisi (KDV) yüzde 1 ve yüzde 18 olarak belirlenmişti. Net büyüklüğü 150 metrekarenin altında olan konutlarda yüzde 1, 150 metrekare ve üzerindeki konutlarda ise yüzde 18 KDV oranı uygulanıyordu. Konut vergisindeki sistem değişikliği ile; konut alımlarında KDV, konutun değerine göre değil, arsanın metrekare değerine göre belirleniyor.

Yapılan son düzenleme ile 29 büyükşehirde 150 metrekarenin altında bile olsa lüks semtlerde KDV yüzde 18 oldu. Yeni sistemle, inşaatlar yerinin değerine göre sınıflandırılıyor. Buna göre, İstanbul’un lüks projelerinden birinde 60 metrekarelik konut için de yüzde 18 KDV alınabilecek.
Hükümet bu yolla vergi gelirlerini artıracağını ve şimdiye kadar vergilendirilmeyen şehir rantlarını da vergilendireceğini iddia ediyor.

Patronlar itiraz ediyor
Konutta yüzde 18’e yükseltilmeye çalışılan vergi oranına patronlardan itiraz geçikmedi.

Ntvmsnbc’nin haaberine göre, Varyap Başkanı Süleyman Varlıbaş, “Satışlarımızın çoğunu 150 metrekarenin altındaki konutlar oluşturuyor. KDV eklenirse müşteri alamaz, biz satamayız” dedi.

Dumankaya İnşaat Başkanı Halit Dumankaya da emlak alım vergisinin artmasının kayıtdışılığı getireceğini ileri sürdü.
Yeni projeleri askıya almaya başlandığını ifade eden İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, “2013’ten itibaren ruhsat alacakların sayısında ciddi bir azalma görülecek. Eski projelerin eritilmesi anlamında çok olumlu buluyorum ancak yeni projeler gündeme gelmeyecek mesela biz projeleri erteledik, belki de ofis projeleri yapacagız” şeklinde konuştu.

Yeni vergi oranlarına itiraz eden Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Karabet Hemengül ise, “Piyasamız durağan. Endişelerden biri de sektörde daralma olması. Mutlaka sektörü olumsuz etkileyecek bugün değilse bile 2014’te sonuçları görülecek ve yüzde 25’lik bir daralmaya sebep olacak” dedi.

Kazançlı çıkan TOKİ
Konuyla ilgili Vatan Gazetesi’ne röportaj veren Ceren Kumbasar bu düzenlemenin daha çok TOKİ’ye yarayacağını ifade etti. Yüzde 8 ve yüzde 18 olarak belirlenen yeni KDV oranlarının 800 bine yaklaşan konut stoğunun eritilmesi için ancak daha çok TOKİ için bir fırsat olduğunu belirten Kumbasar şunları ifade etti:

“KDV düzenlemesi stoktaki konutlara yarar. Mevcut 800 bin stokun da yüzde 87’sinin TOKİ, Emlak Konut ve Emlak Pazarlama ile bağlantılı projeler olduğunu dikkate alırsak bu kurumlar kazançlı çıkacak demektir. Tahminim bu stoklar eridikten sonra ve yeni başlayacak projelerle ilgili bir durgunluk sözkonusu olduğunda uygulama yeniden değerlendirilebilir.”

Şimşek: “Geri dönüş yok, bu defter kapandı”
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, söz konusu tartışmalara son noktayı koydu.

Şimşek, konuttaki KDV oranı konusunda geriye dönüş olmayacağını belirterek, ”Bu defter kapanmıştır. Bu konuda son derece doğru bir adım attığımız kanaatindeyim” açıklamasında bulundu.

Dün bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, 2012 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi uygulama sonuçlarını açıklayan Bakan Şimşek, ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Konuttaki KDV uygulamasıyla ilgili soruyu yanıtlayan Şimşek, bu konuda geriye dönüş olmayacağını ifade ederek, ”Bu defter kapanmıştır. Bu konuda son derece doğru bir adım attığımız kanaatindeyim” şeklinde konuştu.

Bu yolla vergi adaletini tesis etmeye yönelik bir adım attıklarını belirten Şimşek, şöyle konuştu:

”Sektör çok reklam veriyor, çok güçlü bir şekilde basında sesi çıkıyor ama açık ve net olarak söyleyim biz sektörü dinledik. Sektörün mağdur olmaması için gereken her şeyi yaptık. Mesela kanun geçen yılın ortasında geçmiş olmasına rağmen ve herkes tarafından bilinmesine rağmen biz (Bakanlar Kurulu kararının yayımlandığı gün itibariyle geçerli olur) dedik. Dolayısıyla vatandaşımız şunu bilsin. Bir kere ikinci el konut stokuna bunun bir yansıması yok. Bu tamamen yeni satılacak evlerle ilgili. Bir kere yılbaşı itibariyle ruhsatını almış, belki inşaatı 5 yıl sonra olabilecek binayı bile etkilemeyecek. Sadece 2013 başından itibaren yeni inşaat ruhsatı alacaklara bu geçerli. Bir de sadece büyükşehirlerde ve sadece belli bir değerin çok üzerindeki konutları etkileyecek.”

Şimşek, dolayısıyla bu düzenlemeyi olduğundan çok farklı bir şekilde göstermenin, sektörün de lehine olmadığını dile getirdi.

Adaletli vergi mümkün mü?
Öte yandan, arsa metrekare değerlerinin sağlıksız olması nedeniyle yaşanabilecek mağduriyetlere dikkat çekiliyor.

Bakanlar Kurulu konutların tesliminde uygulanacak KDV oranını arsa birim metrekare vergi değerine göre belirledi. Buna göre Emlak Vergisi Kanunu’na istinaden tespit edilen arsa birim metrekare vergi değeri; 500 lira ile bin lira (bin lira hariç) arasında olan konutların tesliminde yüzde 8 vergi oranı, bin lira ve üzerinde olan konutların tesliminde yüzde 18 vergi oranı uygulanacak.

Ancak tıpkı emlak vergisi rayiçleri gibi arsa metrekare rayiçleri de o kadar sağlıksız ki burada adeletli bir vergi düzeni kurmak imkansız. Aynı ilçede aynı semtte bir sokak arayla 100 liralık ve 600 liralık metrekare fiyatlarına rastlayabiliyorsunuz. Bu durumda rakamların yeniden güncellenmesi gerekecek. Aksi takdirde ciddi mağduriyetler yaşanacak.

(soL- Haber Merkezi)

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Yunanistan ‘Altın Vize’ Fiyatlarını 3’e Katladı

Yunanistan’ın 250 bin euro olan altın vize fiyatları 800 bin euroya çıkardığı bildirildi. Buna göre …