Uluslararası pazar araştırma şirketlerinden Synovate ve Mediacat işbirliğiyle Türkiye’nin 3 büyük şehri İstanbul, Ankara ve İzmir’de yaptığı konut araştırmasında müşterilerin aradığı en önemli özellik yüzde 31 payla depreme dayanıklılık oldu…
Türkiye’nin 3 büyük ili İstanbul, Ankara ve İzmir’den toplam 835 kişinin katılımıyla yapılan araştırmaya göre, yeni ev alacakların yüzde 27’si “Yalnızca markalı projeden konut bakarım” dedi. Yalnızca markalı konutlara yönelenlerin önemli bölümünü 55 yaş üstü tüketiciler ve Ankaralılar oluşturdu. Konutta aranan en önemli özellik ise yüzde 31 payla depreme dayanıklılık oldu
Gayrimenkul sektörünün son yıllarda yaşadığı büyümede en önemli paylardan birine sahip olan markalı konut projeleri, tüketicinin hayatına iyice yerleşti. Özellikle büyük şehirlerde yaşayanlar için daha dikkat çekici bir hal alan bu gelişme, tercihlere de aynı oranda yansıyor, öyle ki, artık halkın belirli bir kesimi, markası olmayan konutu almak istemiyor.
Uluslararası pazar araştırma şirketlerinden Synovate ve Mediacat işbirliğiyle Türkiye’nin 3 büyük şehri İstanbul, Ankara ve izmir’de yapılan araştırma, sektörün tam da bu yönünü inceliyor. Söz konusu illerde yaşayan 25 yaş üstü, AB, C1, C2 sosyoekonomik gruba mensup toplam 835 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırmaya göre, “Markalı projeden mi, müteahhitten mi konut alırsınız?” sorusuna “Yalnızca markalı projeden konut bakarım” yanıtını verenlerin oranı yüzde 27. Yalnızca markalı projeden konut bakma eğilimine 55 yaş üstü tüketiciler ve Ankaralılar arasında daha sık rastlanıyor.
Aynı soruya “Markalı projeden ya da müteahhitten bakarım” yanıtını verenlerin oranı yüzde 47 iken, “Sadece müteahhitten ev bakarım” diyenler yüzde 26’lık payı oluşturdu. Bu dilimin yüzde 36’sının C2 grubuna mensup olduğu vurgulandı. Araştırmaya katılanlara, “Konutun en çok hangi özelliklerini dikkate alırsınız?” diye sorulduğunda ise “Depreme dayanıklılık”ın yüzde 31, “Evin büyüklüğü”nün yüzde 21, “Isıtma sistemi”nin yüzde 11, “Oda sayısı”nın yüzde 5 oranında dikkate alındığı saptandı.
Konutun özellikleri fiyattan daha önemli
Araştırma kapsamında, tüketicilere, yeni bir konut alırken nelere dikkat ettikleri de soruldu. Gelen yanıtlara göre, konutun’ özelliklerinin fiyatından daha çok ön plana çıktığı görüldü. Öyle ki, birden fazla yanıt alınan bu soruda katılımcıların yüzde 69’u “Konut özellikleri”, yüzde 48’i “Lokasyon”, yüzde 22’si “Çevresel imknlar”, yüzde 6’sı “Fiyat ve ödeme seçenekleri”, yüzde 3’ü “Yatırım imknları”, yüzde 1’i de İnşaat firması dedi. Lokasyon özelliklerinde merkezi konum, ulaşım rahatlığı, çevre ve semt öne çıkarken, çevresel mknlar açısından güvenlikli bir site olması, yakınlarda günlük alışverişin yapılabileceği yerler olması, sosyal imknların bulunması, aranan özellikler sıralamasında yer aldı. Konut özellikleri kadınlar ve 55 yaş üstü tüketiciler için önemli bulunurken, lokasyon ise erkekler ve AB sosyoekonomik grubundakilerde ön plana çıktı.
ESKİ SEMTE DÖNÜŞ İSTEĞİ
Araştırmaya göre, İstanbul’un herhangi bir eski semtinde oturanların yaklaşık 5’te 3’ü taşınma söz konusu olduğunda tercihini yine eski bir semtten yana kullanma eğiliminde.
İstanbul’daki her 5 kişiden 2’si, halihazırda yaşadığı yeni semtten eski bir semte geri dönüş arzusu taşıyor.
Eski semtten yine eski bir semte taşınma eğilimi en yüksek noktaya izmir’de ulaşıyor. Ankara’da ise aksine yeni semtlere kayma eğilimi var.
Eski semtten yenisine gitme isteği istanbul’da yüzde 9, izmir’de yüzde 10, Ankara’da yüzde 18.
En çok cazibe yaratan yeni marka semtler
İstanbul:
Pendik, Kurtköy (Atakent, Tepeüstü, Ömerli), Kartal (Soğanlık, Yakacık), Çekmeköy (Alemdağ, Çatalmeşe), Beylikdüzü (Gürpınar, Kavaklı, Yakuplu), Başakşehir (Bahçeşehir, Başakşehir, Kayabaşı)
Ankara
Çankaya(Küçükesat, Oran, Bahçelievler), Yenimahalle (Batıkent, Ümitköy)
İzmir
Karşıyaka (Bostanlı, Mavişehir)
Habertürk/Menekşe Ataselim