2011 yılının mart ayında yaşanan yıkıcı deprem ve onu takip eden tsunami, risk konusunda halkın farkındalığım artırdı ve prim oranlarını yükseltti. 2011’de Asya’nın gelişmiş pazarlarındaki tüm hayat dışı primler yüzde 5 artarak 208 milyar dolara ulaştı.
En fazla büyüme, uzun vadeli hayat dışı ürünlere talebin artmasıyla beraber yüzde 11 ’lik bir oranla Güney Kore’de görüldü.
Yüzde 7.3 ile Singapurda ve yüzde 4.9 ile Tayvan’da da önemli oranlarda büyüme gerçekleşti. Bölgedeki hayat dışı sigorta sektörünün yakın dönemine bakınca, düşük faiz oranları ve makul ekonomik büyümeyle beraber durum zorlayıcı görünüyor. Ancak risk farkındalığı arttıkça, sigorta talebinin de artacağı tahmin ediliyor. Japonya’da deprem sigortasının gücünü koruması ve artan taşıt primleriyle beraber toplam pastayı büyütmesi bekleniyor. Sonuç olarak, felaketler ve bunların yol açtığı kârlılığı etkileyen kayıplar 2011 yılma damgasını vurdu. Avustralya’da 2011 yılının başlarında gerçekleşen ve 2 milyar dolarlık kayba yol açan sel faciası, şimdiye dek kayda geçen en kötü sigortalı katastrofik hasara sebep oldu. Avustralyalı hayat dışı sigortacılarının kayıp rasyosu yüzde 101’e fırladı. Yeni Zelanda’nın Christchurch şehrinde yaşanan depremin sebep olduğu 15 milyar dolarlık hasarın yüzde 80’i sigorta tarafından karşılandı ve böylece sigorta tarihinde görülen en pahalıya mal olmuş üçüncü deprem olarak kaydedildi.
Konut sigortasını ihmal etmeyin
Anadolu Sigorta Genel Müdürü Musa Ülken, Türkiye’de yaklaşık 10 milyon mülk sahibiyle, 6 milyon 375 bin kiracının, herhangi bir doğal afet karşısında yılların birikimiyle elde ettikleri varlıklarını yitirmemesi için deprem sigortasının yanı sıra konut sigortası da yaptırması gerektiğini vurguladı. Deprem sigortasının gayrimenkulün uğradığı zararın bir kısmını güvence altına aldığını söyleyen Ülken, teknolojik ürünler ve mücevheratın da aralarında bulunduğu konuttaki diğer eşyaların ise güvence dışında kaldığını beiirtti. Konut sigortasıyla hane sahiplerinin ev ve içindeki eşyalarını sadece doğal afetlerin vereceği hasara karşı değil, yangından hırsızlığa, depremden su baskınına kadar pek çok riske karşı da koruma altına aldığını ifade eden Ülken, Paket Sigorta Poliçesi’nin ev ve içindeki eşyaların yanı sıra, yaşayanları ve onların sorumluluklarını da teminat altına aldığını söyledi. Ülken, “Konut sigorta poliçesiyle ev eşyaları da güvence altına alınmış olacak” diye konuştu.
Musa ÜLGEN / Star