İster kiralayacak, ister satın alacak olun yaşayacağınız evi seçmek, oldukça zorlu bir süreç ve detaylı bir araştırma gerektiriyor.
Ev değiştirmek, yaşam tarzınızı değiştirmek anlamına gelir. Bu sebepten, yeni bir ev kiralamak, satın almak, almaya niyetlenmek dikkatli olunması gereken bir süreçtir. Ev seçerken ekonomik, sosyolojik, demografik ve coğrafik her türlü kriteri değerlendirip, siz ve aileniz için en uygun olanda karar vermeniz daha rahat bir yaşamın kapılarını aralar..
EN ÖNEMLİ UNSUR ULAŞIM
Türkiye özelinde bakıldığında halkımız en çok yaşayacağı yerin toplu ulaşımlara olan yakınlığına önem veriyor. Malum büyük şehirlerde yaşam giderek zorlaşıyor. Şehirler, kaliteli yaşama olan yoğun talepten dolayı merkezden banliyölere doğru yayılıyor. Doğanın içerisinde güvenlikli bir yaşam sunan toplu konutlar da, ister istemez merkezden uzaklarda lüks veya ekonomik karşılıklar sunabiliyor. Merkezden uzakta olma hali aslında bir arz-talep meselesi çünkü bir taraftan da şehirden uzakta olmayı biz seçiyoruz. Bunun sebebini, öncelikle ekonomik oluşu ve güvenli bir yerde yaşama ihtiyacı olarak sıralayabiliriz. olabilir. Bu aşamada da yaşamayı düşündüğümüz projeyi, toplu ulaşıma yakınlığına göre belirliyoruz. Toplu ulaşım, büyük şehirlerde, genel şehir trafiğini hafifletmesinin yanı sıra kullanıcısına ciddi bir zaman tasarrufu sağlıyor. Bu anlamda, devlet ve belediyelerin şehirlerde yapacağı yeni projelerin takibinde olmak ve bunlar etrafında yükselecek projeleri araştırmak yaşam ve yatırım açısından size avantaj sağlayacaktır.
YAŞAM ŞEKLİNİZE GÖRE KONUM BELİRLEYİN
Yaşam tarzınızın ne olduğu ve ne olacağı üzerine etraflıca düşünüp karar vermeniz uygun olacaktır çünkü sosyal yaşama meraklı veya doğa aşığı olmanız konum ve proje seçiminizi etkileyecektir. Doğa içerisinde olsa da kalabalık olmayan bir aile için büyük metrekareli bir ev zahmetli olacağı gibi, yoğun temposu olan ve evde az zaman geçiren bir beyaz yakalı veya öğrenci için de şehirden uzakta bir ev işlevsiz olabilir.
BÜTÇENİZİ ZORLAMAYIN
Konut seçerken şehrin içinde veya dışında olmayı belirleyen en büyük diğer etken, pek tabii ki bütçenizdir. Hayal ettiğiniz eve sahip olmayı hedeflemeli, ancak ulaşamıyorsanız da bütçenizi zorlamamalısınız. Hayalinize ve bütçenize en uygun olanı seçmelisiniz. Evde değiştirmek isteyeceğiniz bölümler mutlaka olacaktır ki, bunun da bir maliyeti olacağını unutmayın.
YATIRIM İÇİN
Yatırım amaçlı konut seçerken kısa vadede kazanç sağlamayı unutun. Böyle bir beklentiniz varsa daha hızlı yatırım araçlarına yönelmeniz daha uygun olacaktır. Gayrimenkul sabır isteyen bir yatırım modelidir. Gayrimenkulü satın alırken, yeni açılacak ulaşım hatlarını, kentsel dönüşüm alanlarını, ticaretin ve sosyal hayatın yoğunluğunu dikkate almalısınız.
DİKKATİNİZDEN KAÇMASIN
– Bulunduğu çevrenin yaşam standartlarını öğrenin.
– Civardaki dairelerin fiyatları ile kıyaslayın.
– Brüt değil net yaşam alanını dikkate alın.
– Değer kaybı riskini inceletin.
– Kat irtifakının olup olmadığını netleştirin.
– Dairenin yönü, aldığı ışık miktarını gözlemleyin.
– Binanın genel ısınma şeklini, ısı yalıtımı olup olmadığını öğrenin.
-Sadece site değil, bulunduğu semtin de güvenlik sicili hakkında bilgi alın.
– Yönetim planının inceleyin. Aidat, ortak kullanım alanı gibi konular hakkında bilgi sahibi olun.
– Çocuklar için oyun alanı, sizin için sosyal imkanların yeterli olup olmadığını değerlendirin.
– Deprem yönetmeliğine uygunluğunu es geçmeyin.
– Rutinde veya ilerleyen zamanlar için bakım ve onarım gibi konularda oluşabilecek ekstra masrafları sorgulayın.
– Sanayi bölgesine uzaklığını sorgulayın.
– Şehir içerisinde eski bir binaysa tapu kaydını araştırın. Kentsel dönüşüme dahil olup olmadığına bakılması.
– Tüm bu sorularınızın, gayrimenkul danışmanınız vasıtasıyla hızlı, kolay ve doğru olarak cevaplanabileceğini unutmayın.