1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Konut Satın Alırken Sağlamlığına ve Hukukiliğine Dikkat Edin!

Konut satın alırken binanın sağlamlığı ve hukuki açıdan tapusunun neyi tarif ettiğinin belli olması, konutun ipoteksiz ve hacizsiz olması gerekiyor

Konut satın alacağım. Nelere dikkat etmemi önerirsiniz? V.G.

Konut satın alacaksınız, önce hayırlı olsun, güle güle kullanın diyeceğim. Sonra da iki meslek grubunu ilgilendirdiğini söyleyeceğim. Birinci meslek grubu mühendisler. Binanın, projesine uygun olup olmadığı, kaçak bölümlerinin bulunup bulunmadığı, dolayısı ile özellikle deprem riski altında olup olmadığı hayati öneme sahip. Onun için önce mühendisleri önerdim. Sonra hukukçular geliyor. Öncelikle bilmeniz gereken şey, binada kat mülkiyeti olup olmadığı.

Bunun için satıcının elindeki tapu senedine bakın. Size satılan binada arsa tapusu olabilir, kat irtifak tapusu olabilir, kat mülkiyet tapusu olabilir. Şayet size binanın bulunduğu arsanın tapusunu ve arsanın belli hissesini satacaklarsa bunu almayın. Bu demektir ki bina kaçak, denetimden uzak yapılmış, hukuki problemi var. Önemli zararlara uğrarsınız. Şayet size kat irtifak tapusu verilecek ise ihtiyatlı davranın. Kat irtifak tapusu ile daire almanın hukuki mahzuru yok ama bir şüphe uyanabilir. Çoğunlukla binalarda proje dışı inşaat varsa kat mülkiyetine geçilemediği için bina kat irtifakı safhasında kalır. Yani binada proje dışı işlerin yapıldığı şüphesi vardır. Bu proje dışı işler ileride sizin karşınıza hukuki veya teknik ihtilaf olarak çıkabilir. Onun için kat irtifakında kalmanın nedenlerine soruşturun. Şayet kat mülkiyet tapusu veriliyor ise büyük ihtimalle bir problemle karşılaşmayacaksınız. Tapu işlemleri sırasında binaya ait yönetim planını tapudan talep edin, elinizde bulunsun. Zaten tapu işlemleri sırasında size bina üzerinde ipotek veya haciz gibi işlemler varsa bildirilecektir. Bunlar varsa önce kaldırılsın sonra satın alın.

Tamer Heper/Posta

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Kiralarda Tavan Zam Oranı Belli Oldu

Temmuz ayı enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından ağustos ayına ilişkin kira artış tutarları da belli oldu. …