“Teknik Yapı kalitesiyle, uluslararası bir mimarın projesinde, makul fiyatla tüketiciyle buluşmayı hedefliyoruz”
Hayata geçirdikleri projelerle 38 yıldır sektörde güven inşa eden ve binlerce insanı ev sahibi yapan Teknik Yapı, çalışmalarına ve proje üretimine devam ediyor. Sektörün analizi, ev sahiplerine tavsiyeler ve projeleri hakkında Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, editörümüz Bengü Öner’in sorularını cevapladı. İşte tüm detaylar…
1-Teknik Yapı’nın şu an satışı devam eden kaç projesi var?
Evora Park 432 konut Temmuz 2013 teslim
Deluxia Dragos 500 konut 31 Kasım 2013 teslim
Evora İstanbul 5.000 konut Ağustos 2014 teslim
2- Anadolu Yakası’nın vizyonunu değiştirmeyi hedefleyen Evora projesinde satışlar devam ediyor mu? Projenin yüzde kaçı satıldı, ne kadarı satışta?
Ediyor. Tuzla’nın vizyonunu değiştirecek, sosyal donanım alanlarıyla birlikte bir şehir kurmayı hedefliyoruz. Bölgeye 17,000 kişi civarında bir nüfus gelecek bu projeyle. Tuzla’daki yeni bağlantı yolları, havalimanına yakınlığı ile zaten cazip bir bölge. Evora İstanbul projemiz satışları devam ediyor. Şu an yüzde 35’lerin üzerindeyiz. Projede yer alan 5 etabın tamamı satışta, projemizin 3/1 i satılmış durumda. Satışları uzun süreye yaydık. Emlak Konut Satış raporuna göre de Evora İstanbul’un satışları istikrarlı bir şekilde artıyor. Bizim satış politikamızda şu var: “bugün alan, yarın kazanmalı” Proje lansmana çıktığı andan itibaren talep var, ancak projenin ilk başlarında alanlar daha çok prim kazanıyorlar. Bu bir gerçek. Bizde tezgâh altında mal saklanmaz. Bazı daireleri tanıdıklarımız için ya da daha sonra farklı fiyata satmak için asla saklamayız Teknik Yapı olarak. Projede ne varsa her şey tezgâhtadır. Ben sonradan satışa çıkarılacak, saklanacak ürünün daha çok para getireceğini düşünmüyorum. Proje bir bütündür.
3- Evora’da ödeme koşulları ve daire fiyatları nasıl? Kampanyalar hakkında bilgi verir misiniz?
Evora İstanbul projemiz 5 etaptan oluşur başlangıç fiyatları genel bazda,
Studio : 81.500 TL
1+1 : 93.400 TL
2+1 : 151.100 TL
3+1 : 212.100 TL
4+1 : 327.900 TL
4- Projede ödeme koşulları nasıl? Yatırımcılar hangi şartlarda ödeme yapacaklar?
Teknik Yapı olarak tüm projelerimiz için bankalarla anlaşmalarımız var. Bizim hedefimiz piyasada en düşük faiz oranını verecek kurum ile anlaşmak.
Evora İstanbul ödeme koşulları, daire bedelinin max. %75 i anlaşmalı bankalar aracılığıyla 12 ay 120 arasında vadelendirilebilir.
Ödenmesi gereken %25 peşinat, “%1 peşinat” verilerek vade farksız 3 ara ödemeyle 2013 Şubat / 2013 Ağustos / 2014 Şubat tarihlerinde tamamlanabilir. Teknik Yapı olarak bu peşinatı taksitlendirme konusunda esneklikler uygulayabiliyoruz. 6-18-24 aylarda peşinatı almak şartıyla anlaşabiliyoruz. Tamamı peşin alınır ise de farklı bir indirim uygulanıyor. Müşterimizin bunların dışında bir teklifi olursa, Emlak Konut ile istişare etmek kaydıyla onu da değerlendirmeye çalışıyoruz.
Şu an var olan ve Ramazan Ayı boyunca geçerli olan kampanyamızı da gelen talep üzerine Eylül ayı sonuna kadar sabitledik.
Biz Teknik yapı olarak büyük bir şirket olduğumuz için projelerimiz de kampanyalarımız da farklı oluyor. Emsal proje yok diye adlandırıyoruz. Her şeyi kendimiz hazırlıyoruz. Bölgedeki 500-600 konutluk bir projeyle kıyaslama da yapamayız. Bu yüzden bölgeye göre kıyaslama yapmak zor ancak, sağlık merkezi, kreşi, camisi, çarşısı hepsi içinde bir şehir kuruyoruz resmen. Meydanlarla, alanlarla projeyi oluşturduk. Konsept Danışmanımız Eren Yorulmazer konsepti oluşturdu. Teknik Yapı kalitesiyle, uluslararası bir mimarın projesiyle makul fiyatla tüketiciyle buluşmayı hedefledik. Tuzla’nın üzerinde bir tepede taç gibi duran bir proje. Bir taraftan havalimanı bir taraftan Marmara Denizi Manzarası görüyor.
Banka kredisi haricinde bir kredi sağlamıyoruz. Çünkü banka zaten sadece güvenilir projelerin kefili olur. Bu yüzden daha kurumsal da olmak açısından düşünmüyoruz başka türlü bir kredilendirme. Sadece peşinatı taksitlendiriyoruz kendi içimizde. Biz inşaat firmasıyız ve inşaat işi yapıyoruz. Finans işi başka kurumlara ait.
5- Teknik Yapı tarafından önümüzdeki dönem için düşünülen yeni projelerden biraz bahseder misiniz?
Fikirtepe projemiz var. Fikirtepe’de 3 ada ile büyük ölçüde anlaşma sağladık, bölgeye toplamda 2 bin 650 konut yapmayı planlıyoruz. Ben Kadıköylü olarak Kadıköy’ün tarihine de meraklıyım bu yüzden o bölgenin eskiden sahip olduğu değerin geri kazandırılması gerektiği kanaatindeyim. Burada bu yılın sonuna doğru ilk kazmayı vurmayı hedefliyoruz.
Mahmutbey- İkitelli’de bir projemiz var. Bahariye’de kumaş fabrikasının olduğu yere bir yaşam projesi planlıyoruz. Metro durağına çok yakın olacak. Çarşısı da olacak bir karma proje olacak.
Uçaksavar projemiz var. 96 dönümlük Boğaz’a hakim bir arazide gerçekleşecek. 427 bağımsız bölüm vardı. Teknik Yapı %84 oyla projeyi yapmaya hak kazandı. Bu çoğunluk fikri de bizi çok memnun etti.
Basın Ekspress bölgesinde ve Esentepe’de çalışmalarımız var. Esentepe Subay Evleri de sözleşme safhasında.
Bizim olmazsa olmazımız Bağdat Caddesi civarındaki butik binalar. Onları hiç bırakmadık ve kamunun nabzını ölçmek için vazgeçmeyi de düşünmüyoruz.
Biz konut projelerini yaparken eksiklikleri ve ihtiyaçları ölçüyoruz. Mesela en basitinden güvenlik için kendi güvenlik firmamızı kurduk. Güvenlik elemanlarımızı da zor sınavlardan geçirme suretiyle işe alıyoruz. İstediğimiz vasıflara sahip olan arkadaşlarla çalışıyoruz.
Bunların yanı sıra insanımız aylık giderinin de minimum olmasını istiyor. Biz müşterilerimiz projeden bir miktar faydalanana kadar belli bir süre aidat paralarını absorbe ediyoruz. Bu sürenin sonunda da minimum tutmaya çalışıyoruz. Yani konut sahiplerinin ortak ihtiyaçlarını ve isteklerini dinleyip, onların tercihlerinin karşılıklarını aidatlara yansıtıyoruz.
6- Teknik Yapı’nın satış sonrası destek politikası nasıl yürüyor?
Teknik Yapı, yapmış olduğu binaların hayat boyu arkasında. Yani aynı malzemeler de olsa herkes farklı binalar üretiyor. Biz de konut ve gayrimenkul geliştiriyoruz. Fakat bizim politikamız konutlar teslim edildikten sonra projeden el ayak çekmek değil. Aidat konusunda da teslim süresi konusunda da müşteri memnuniyeti bizim için çok önemli. Neyden kaynaklanıyorsa kaynaklansın problemi çözeriz ondan sonra problemin kaynağını ararız.
7- Sizce Teknik Yapı projelerinin piyasadaki diğer projelerden en büyük farkı ne?
38 senelik mazimizle, inşaat sektöründe güvenle iş yapıyoruz. İnsana hizmet ediyoruz. Teknolojinin kısıtlı olduğu dönemlerde dahi en az 1000 kişilik şantiyelerimiz vardı. Detaylarla dolu bir projede her kişi kendine özel ilgi istiyor ve hak ediyor. Detayların incelikle düşülmesi gerekiyor. Her zevke ayrı ayrı hitap edilmesi ve ihtiyaçların eksiksiz karşılanması gerekiyor. Biz, kaç daire varsa o kadar ortağa sahip olduğumuzu düşünüyoruz. Kaplamadan, girişteki çiçeğe kadar her şeyin sorgulanma hakkı var. Siz en doğrusunu düşünemeyip empati yapamıyorsanız bu işi bırakmanız gerekir. Teknik Yapı her gün daha iyisini yapmak için kendisiyle bile yarışıyor.
8- Sektörün kısa bir analizini rica edersek siz neler düşünüyorsunuz?
Konut çok komplike bir imalat fakat önüne gelen konut yapmaya başladı. Otomotiv sektörünü örnek alırsak, bir otomotiv üreticisi, o otomobil yollarda olduğu sürece yedek parça ve servis sağlamak zorundadır. Konut sektörüne giren firmaların belli bir süre sektörden çıkmayacaklarının garantisini vermeleri lazım. Müşteri memnuniyeti telefon hatlarıyla değil, müşterinin söyledikleriyle ölçülür. Haksızlığa uğrayan müşteriye rüşvet vererek çözüm oluşturulmaz ne yazık ki.
Şimdi sektörde maketten satışın kötü olduğuna dair yaygın bir anlayış gelişti. Ancak her maketten satış tehlikeli değil, para kazanmak için henüz olgunlaşmamış fakat resmi işlemleri geliştirilmiş projelerden daire sahibi olunabilir. Bu algının değiştirilmesi gerekiyor.
Bunun dışında mütekabiliyet yasası çıktı ancak henüz olgunlaşmadı, şu anki haliyle bir yabancının mülk sahibi olması imkânsıza yakın. Karşılarında kontrat yapılacak bir firma bile yok. Garanti verecek firmalara ihtiyaç var.
Önümüzdeki günlerde bu uygulamalar yapılmaya başlanacak. Yapı denetim tarzı bir firma ve sigorta şirketlerinin kefilliğiyle tüketicinin haklarının korunması için bir yasa çıkacak. Kurumsal firmalar zaten gerekli olan yapıyı kurmak zorunda. Ancak daha küçük firmalarda bu şartlar ne yazık ki yok. Yeni çıkacak yasayla birlikte tüm konut üreticileri için aynı şartlar aranacak. Ancak bu şartların getirilmesi inşaat maliyetlerine bir miktar yük bindirecek. Kurumsal firmalar zaten bu maliyeti yüklendiği için onları etkileyen bir husus olmayacak böylece de haksız rekabetin önüne geçilecek.
9- Sigorta konusunun tüketiciye etkisini biraz açabilir miyiz?
Tabi. Şimdi kişisel sigortalarda bile kişinin sağlık ve kişisel durumuna göre sigorta şartları değişebiliyor. Aynı şekilde firmaların da backgroundlarının gelişim durumuna göre, projenin durumuna göre, binanın yapılıp yapılmaması gibi bir teminat olacak. Tabi bu 3’lü konsorsiyum, müracaat eden firmanın isteği üzerine, sistem çöktükten sonra değil, proje aşamasında ortaya çıkabilecek herhangi bir aksilikte devreye girecek. Projenin sağlıkla teslim edilmesi için bir sistem sağlanmış olacak. Ya da bu kurul projenizde yer almayacağım diyebilecek.
10-Gayrimenkul yatırımcılara kişisel tavsiyeleriniz var mı?
Gayrimenkul alımı konusunda hanımlar biraz daha aktif. Bakkaldan manavdan bir ürün alırken bile hassasiyet gösteriyorlar. Aynı hassasiyeti, titizliği göstermelerini öneririm. Bir projenin ruhsatının olup olmadığından bir haber olarak alışveriş yapılmaz. Firmanın önceki işlerine baksınlar. Yeni bir firmaysa biraz geçmişini araştırsınlar. Sadece yermek değil, biz millet olarak övmeyi de bilmiyoruz. İyi iş yapan firmayı da tavsiye edip, hakkında bahsedebilirler. Böylece bir fikir oluşur.