1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Konut Projelerinde; Balkon, Veranda Gibi Açık Alanlar Kapatılamaz!

Projede balkon, veranda vs. adı altındaki acık alanları kapatamazsınız. Binalarda belediye tarafından tasdik edilmiş proje ne ise bina öyle kalır

Yazlık sitedeki komşum verandasının etrafını PVC ve camla Kapatmak istiyor. Bunun yasak olduğunu defalarca yazdınız. Peki Danıştay kararı ne diyor? Bu karar bizimle ilgili mi değil mi? • K.G.

Okuyucum belli ki köşemi devamlı takip ediyor. Evet defalardır yazıyorum. Projede balkon, veranda vs. adı altındaki acık
alanları kapatamazsınız. Binalarda belediye tarafından tasdik edilmiş proje ne ise bina öyle kalır. Değişiklik yapılmaz. Değişiklik için tek yol vardır. Tüm kat maliklerinin kabulü ile değişiklik projesi yapılır. Bu proje. belediyede tasdik görür, ondan sonra bu değişiklik yapılabilir hali gelir. Siz bakmayın beşte dört oyla değişiklik yapılabileceği söylentisine. Bu görüş kanunun yanlış yorumlanmasından ortaya çıkmıştır. İmar mevzuatı kamu düzenini ilgilendiren mevzuat olduğundan bu mevzuata aykırı hiçbir şey yapılamaz. Yapılırsa mahkemelerce kendiliğinden göz önünde bulundurulur. Dolayısı ile tasdikli proje de imar mevzuatı içinde yer alan bir unsur olduğundan kamu düzenini ilgilendirir. Bu nedenle de bırakın beşte dörtle binada değişiklik yapılacağını, yüzde doksanla bile binaya proje dışı herhangibir şey yapamazsınız. Bunun aksini söyleyenler yanılgı içindedir ve en kısa sürede doğruyu bulacaklardır. Geleyim Danıştay kararına. Bir kere Danıştay kararı vatandaşlar arasındaki ihtilafla ilgili değildir.

Vatandaşla belediye arasındaki ihtilafla ilgilidir. Belediyenin yanlış bir uygulaması idari dava konusu olmuş, Danıştay da bu konuda %ir karâr vermiştir. Ancak balkon kapatma 7 konusundaki mevzuat idare ile vatandaş arasındaki bir ihtilaf değildir. Dolayısı ile de Kat Mülkiyeti Mevzuatı’nı ilgilendirir. Kat Mülkiyeti Mevzuatı için de kararlar Danıştay’dan değil Yargıtay’dan geçer. Dolayısı ile de Danıştay kararı sizin olayınızı ilgilendirmez. Bu durumda da balkonlar kapatılamaz. Bu, işin hukuki yanı. Bir de benden özel bir soru var. Bir binayı örneğin bir yazlığı gördün beğendin aldın. Beğenerek aldığın bu binayı sonradan niye değiştirme ihtiyacı duyuyorsun? Başka türlü bir yer arzu ediyor idiysen başka türlü yani arzuladığın gibi bir yer al. Mutlaka yasalara karşı gelmek zorunda mısın?

Posta/Tamer Heper

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

BETAM Araştırdı: Kiraya Vermek İçin Konut Almak Mantıklı Mı?

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM), konut satın alıp onu kiraya vermenin karlı …