Konut ya da taşınmazların satın alınması için banka tarafından, alınacak konutun ipotek altına alınması şartı ile verilen bir kredi türüdür. Vadesi 5 ile 30 yıl arasında değişmektedir.
21 Şubat 2007’de mortgage yasası ile nihai halini alan konut kredileri aslında mortgage’dan bu yasa ile farklılaşmaktadır. Genel olarak farklarını sıralayacak olursak;
Konut kredileri nde vade seçenekleri 2-5 yıl arasında iken, mortgage’da bu süre 5 ile 30 yıl arasına kadar uzayabilmektedir.
Konut kredileri ihtiyaç kredileri gibi sabit faizle verilirken, mortgage kredileri sabit ve değişken faizle verilebilmektedir. Sabit faizli de en başta anlaşılan aylık ödeme tüm ödeme süresince devam ederken, değişken faizlide, TÜFE oranlarına bakılır ve buna göre ödemeler belirlenir. TÜFE artarsa ödemeleriniz de artar.
Mortgage sisteminde size kredi sağlayan kuruluş, sizle yaptıkları sözleşmeleri menkul kıymet haline aracı olarak başka yatırımcılara satabilir ve buradan para akışını sağlayabilirler.
Konut kredisi nde sizden ipotek edilecek bir mal istenirken, mortgage kredileri nde gelirinizi gösteren bir belge ile ev alabilirsiniz.
Mortgage kredileri nde krediyi veren kurum banka olmak zorunda değildir. Bu şekilde rekabetin artırılması amaçlanmıştır.
Konut kredileri nde taksitler aksatıldığında yasal olarak bir yıl telafi hakkınız vardır. Mortgage kredilerinde ise; ödeme aksatıldığı takdire banka o ana kadar yapılan ödemeleri geri ödeme ve evi satma hakkına sahiptir. Fakat bu duruma sigorta sistemi ile önlem alınabilmekte, kişi ödeme zorluğuna düşerse sigorta sistemi bir kaç ay için devreye girmektedir