Konutta 150 metrekareye kadar olan vergi yüzde 1’den yüzde 18’e çıkarılınca, yeni yapılan konutlarda ise fiyatlar otomatikman artışa geçecek.
Maliye’nin yeni uygulamasına göre, büyükşehirlerde metrekare fiyatı 500 ile 1000 lira arasında olan konutlardan yüzde 8, metrekaresi 1000 lira ve üzeri konutlardan yüzde 18 KDV alınacak. Böylece yeni konutlarda 150 metrekarenin altındaki dairelere uygulanan yüzde 1’lik KDV de bir anlamda tarihe karışmış oldu.
150 metrekarenin üzerindeki tüm konutlarda ise KDV oranları değişmedi ve eskisi gibi yüzde 18 olarak uygulanacak. Yeni oranlar 1 Ocak 2013’ten sonra ruhsatı alınan ya da ihalesi yapılan konutları kapsayacak. Metrekare fiyatı yapı ruhsatının alındığı tarihte üzerinde yapıldığı arsanın vergi değerine göre hesaplanacak.
Ruhsatlı projelere ilgi artar
Milliyet’in haberine göre, Daha önce Haziran 2012 öncesi konutlarda yeni KDV sistemine geçileceği belirtilmişti. Buna karşılık Maliye, bu süreyi 6 ay uzattı ve son 180 günde ruhsat alan projeleri de yüzde 1’lik KDV avantajından yararlanır hale getirdi. Konuttaki yeni KDV oranlarının ruhsatını önceden alan dolayısıyla yüzde 1 KDV ile satılacak konutların stokları eriteceği belirtiliyor.
Dönüşüm alanı kapsam dışı
Maliye ilgili düzenlemede yer alan önemli bir maddeyle kentsel dönüşüm kapsamında riskli bölge ya da riskli bina ilan edilen yerlerin uygulama dışında bıraktı. Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamındaki rezerv alanların, riski alanların ve riskli binaların eski KDV düzenlemesine tabi olduğu belirtiliyor. Buna göre, bu alanlarda 150 metrekarenin altındaki konutlarda uygulanacak KDV yüzde 1’de kaldı.
Eski sistem
Türkiye genelinde net büyüklüğü 150 metrekarenin altındaki konutlardan % 1, 150 metrekare ve üzerindeki konutlardan % 18 KDV alınıyordu.
Yeni sistem
Büyükşehirlerde birinci sınıf inşaat olarak yapılan, arsasının metrekare vergi değeri 500 TL ile 1000 TL arasında olan konutların KDV oranı yüzde 8, 1000 TL ve üzerinde olan konutların KDV oranı ise yüzde 18 oldu.
* Metrekare fiyatı 3.000 TL’den 100 m2’lik bir ev satın alan, 2013 öncesi ruhsat alan projede 3 bin TL KDV ödeyecek, yeni ruhsatlı bir projedeki ödeyeceği KDV tutarı ise 54 bin TL olacak. Böylece aradaki vergi farkı 51 bin lirayı bulacak.
İnşaatçılar ne diyor?
Haksız rekabet yaratır
Nazmi Durbakayım Teknik Yapı Başkanı
“Konutlardaki KDV’nin değere göre belirlenmesi büyük handikap yaratır. İstanbul’da metrekaresi 500 ile 1000 lira arasında satılık konut bulunmuyor. Kentte metrekaresi 2 bin liranın altında yeni konut yok. Bu nedenle KDV yüzde 18’e kilitlendi. Deprem riski taşıyan alan veya binalardaki KDV’nin değiştirilmemesi ise haksız rekabet yaratır. Yeni KDV’nin uygulanma tarihi de değişebilirdi. Ruhsat almasa da proje için başvuru yapmış tüm projeler yeni KDV’den istisna tutulmalıydı.”
Stoklar için fırsat olur
İnanç Kabadayı Egeyapı Group Başkanı
“Yeni KDV oranlarının geçerli olduğu tarihin 31 Aralık 2012’ye çekilmesi 6 aydır süren belirsizliği ortadan kaldırdı. Bu sayede konut alanlar ne kadar KDV ödeyeceğini öğrenmiş oldu. Yüzde 8 ve yüzde 18 olarak belirlenen yeni KDV oranları 800 bine yaklaşan konut stoğunun eritilmesi için de bir fırsat olabilir. Vatandaşlar daha yüksek maliyetli konutlar yerine daha düşük KDV’li konutlara yönelecektir. Yeni KDV’ler yeni konut projelerinin satışa çıkmasını erteleyebilir.”
Konuta % 20 zam gelir
Işık Gökkaya GYODER Başkanı
“Yeni oranlara göre hemen hemen tüm projeler yüzde 18 KDV’ye tabi olacak. Bu oranlardan bundan sonraki projeler ciddi şekilde etkilenecek. Bu durumda konutta yüzde 20 zam gelmesi kaçınılmaz olur. Gayrimenkul sektöründe kâr marjları ciddi anlamda azaldı. Bu nedenle konuta binecek her yük fiyatlara yansıyacaktır. Burada da yüzde 20 zam görünüyor. Vatandaşlar zaten fedakârlık yaparak konut alıyordu. Şimdi peşinatları bile ödeyemez duruma gelebilirler.”
Projelerin önü kesilir
Ziya Yılmaz DAP Yapı Başkanı
“Konutta yeni KDV oranları belediye rayiçlerine göre belirlenecek ve birçok belediyede rayiçler piyasa değerinden bile yüksek. Bu nedenle İstanbul’daki tüm projeler yüzde 18’lik KDV dilimine girecek. İnşaat artık çok kârlı bir sektör değil.
Bizler vitrinde farklı görünüyoruz ama gerçekte yüzde 6-7 kâr marjlarıyla çalışıyoruz. Yeni yükler sektöre fayda getirmez. Yüksek KDV oranlarıyla kaliteli ve İstanbul’u dünyanın vitrinine çıkaracak projelerin önü kesilir.”