OSMANİYE İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Serhat Bulut, ev alacak, kiralayacak veya yaptıracak olan vatandaşları ‘güvenlik’ konusunda uyardı.
Müdür Serhat Bulut, içerisinde yaşanılan konutların yapısal özelliklerinin nasıl olması gerektiği ile ilgili açıklamalarda bulundu. İnsanın en önemli ihtiyaçlarından birinin barınma ihtiyacı olduğunu ifade eden Bulut, “Eski zamanlarda barınma için inşa edilen yapılarda kerpiç, toprak gibi malzemeler kullanılmıştır. Gelişen teknoloji ile içerisinde yaşadığımız evler, çalıştığımız iş yerleri ve çeşitli yapılar kullanılan malzemeler ile daha güvenli hale gelmiştir. Ayrıca gelişen teknolojiyle aynı doğrultuda; yapılarda seneler ilerledikçe yapıların estetik özellikleri de artmaya başlamıştır” dedi.
3E KURALINA RİAYET EDİLMELİ
Yaşanılan konutlarda estetik ve görselliğin önemli bir yer tuttuğunu kaydeden Müdür Bulut, “Genellikle vatandaşlarımız, konutların iç ve dış görsellik ve ekonomikliğine dikkat etmekte ama ne yazık ki yapısal konularıyla ilgilenmeyi göz ardı etmektedirler. Çoğu zaman estetik ve ekonomik kaygılarımız, güvenlik kaygılarımızın önüne geçmektedir. İşte bu düşünce bizleri sorunların başladığı noktaya götürmektedir. İnşaat sektörü için çok sık bilinen 3E kuralına riayet edilmesi gerekmektedir. Emniyet, Ekonomi ve Estetik kelimelerinin baş harflerinden oluşan 3E kuralının en önemli unsuru şüphesiz emniyettir. Bir yapıda emniyet olmadığı vakit diğerlerinin pek de bir önemi yoktur.”
BİNALARIN GÜVENLİK ŞARTLARI İNCELENMELİ
Güvenlik unsurunun 1. derecede deprem bölgesi olan Osmaniye’de yaşayanlar için daha fazla önem arz ettiğini belirten Bulut, “Bundan dolayı; eğer bir ev kiralayacak ya da satın alacaksak güvenlik açısından bazı şartları sağlayıp sağlamadığını incelememiz gerekir. Bu şartları; evin mimarlar ve inşaat mühendisleri tarafından tasarlanmış ve inşa edilmiş olması, yasa ve yönetmeliklere uygun şekilde inşa edilmiş olması, inşaatta kullanılan malzemelerin uygun olması ve inşaatın usta işçiler tarafından yapılmış olması, ruhsatının ve iskânının olması, projenin amacına uygun olarak kullanılmasına ve yapılmış olan değişiklikler için tadilat ruhsatının bulunması olarak sayabiliriz. ”
AFET BÖLGELERİ AFAD MÜDÜRLÜĞÜNDEN ÖĞRENİLEBİLİR
Konutların eski su yatakları veya fay hattı üzerinde olup olmadığına da bakılması gerektiğinin altını çizen Serhat Bulut şöyle devam etti: “İlimizde bulunan fay hatlarının nerelerden geçtiğini ve konut yapılması sakıncalı afete maruz bölgeleri vatandaşlarımız Müdürlüğümüze gelip öğrenebilirler. Ayrıca bilinçsiz bir şekilde bazen binaların yapılarıyla da oynanabilen durumlarla karşı karşıya kalabiliyoruz. Örneğin; alt katları işyeri olarak inşa edilen apartmanların kolonlarının da bazı işyerleri tarafından kendi alanlarını genişletmek için kesildiğine şahit oluyoruz. Bu işlemin apartmanda yaşayan vatandaşlarımızın hayatlarını son derece büyük tehlikeye attığı yadsınamaz bir gerçektir. Sonuç olarak bir ev satın alırken, kiralarken veya yaptırırken saydığımız hususları dikkate almanızı öneririz. Barınma kavramının en önemli unsurunun güvenlik olduğunu asla unutmayalım.”