Başbakanlık’ın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve AFAD koordinasyonunu ile yürüttüğü proje kapsamında Türkiye’de faaliyet gösteren birçok konteynir üreticisine siparişler verildi
Hükümetten gelen talep nedeniyle üretim kapasitelerini arttıran konteynir üreticileri ihracatı bile durdurdu.
Hükümet, depremzedeleri çadırdan konteynirlere taşımak için konteynir üreticilerini alarma geçirdi. Üreticiler, bir an önce Van’ın ihtiyacını karşılamak için ihracatı durdurdu, yüklü üretim için eleman alımına geçti.
Bir konteynir 8500 TL
Hükümet konteynir üreticilerinden 21 metrekarelik büyüklüğe sahip, içinde banyosu, tuvaleti, mutfağı bir odası olan standart tip konteynir istedi. Birçok firma ile anlaşmalar yapıldı. Birçoğu ile de görüşmeler yapılıyor. Üreticiler tanesi 6 ila 8 bin 500 TL civarında olan konteynir siparişlerini bir ay gibi kısa bir sürede yetiştirecek.
Van için konteynir siparişi alan firmalardan biri olan Prefabrik Yapı Genel Müdür Yardımcısı Özlem Oğuzoğlu, üretimde üç vardiyaya çıktıklarını açıkladı.
Oğuzoğlu, “Aylık üretim kapasitemiz 1500. Aralık sonuna kadar 2 bin adet konteyniri yetiştirmemiz lazım. Üretim tesislerini alarma geçirdik. Talebe yetişmek için personel alımı yapacağız” dedi.
Deprem olduğu günden itibaren yoğun bir şekilde konteynir talebi geldiğini belirten Vefa Prefabrike Yapılar Ticari Koordinatörü Ali İhsan Sağlamkaya, şunları söyledi: “Taleplere hızlı cevap verebilmek ve acil ihtiyaçları mümkün olduğunca çabuk karşılayabilmek için üretim ve sevkıyat planlarımızı gözden geçirdik. Acil olmayan siparişlerimize ara vererek Van için olan üretimi öne aldık. Şu anda bakanlık Van bölgesi için bizden 500 konteynir talep ediyor. Aralık sonuna ürettiklerimizi Van’a göndereceğiz. Bugüne kadar yaklaşık 60 konteynir gönderdik” diye konuştu. Karmod Prefabrike Yapı Teknolojileri Pazarlama Müdürü Seyfi Subaşı da Başbakanlık’tan konteynir üretimi konusunda teklif aldıklarını belirterek, “Afet Koordinasyon Merkezi ile görüşme halindeyiz. İstanbul şubemizden 300 adet talep ettiler. 21 metrekare büyüklüğünde konteynir talep ediyorlar. Böyle bir konteynirin fiyatı ortalama 6 bin lira. Aylık üretim kapasitemiz 400-500 adet. Anlaşma sağlanması halinde günlük 10 tane üretebiliriz. Ürettiğimizde günlük olarak Van’a göndereceğiz. Vardiye sayısını arttırarak ihtiyaca cevap vermeyi planlıyoruz” diye konuştu.
Su ısıtma sistemli olacak
Başbakanlık’ın talimatıyla üretimine başlanan konteynirler 21 metrekare büyüklüğünde olacak.
Konteynirler EPS izolasyonlu sandviç panellerden oluşuyor
İki odası var. İki odanın ortasında banyo ve tuvalet bölümü yer alıyor. Odaların birinde ise mutfak tezgâhı bulunuyor.
Evlerin içinde ani su ısıtma sistemi kurulacak.
Konteynir içinde ısıtma ise elektrikli ısıtıcılarla sağlanacak.
Sevgi Sayar Başaran / RADİKAL