Valilik tarafından konteyner kentler için önemli bir önerge yayınlandı
Van Valiliği, depremdelerin geçici olarak barındırılmaları için, konteyner alanlarının etkin bir biçimde yönetimini sağlamak, buralarda iskan edilenlerin, merkezi ve yerel yönetimlerle ve konteyner yerleşim alanları yönetimi ile ilişkilerini düzenlemek ve kamu hizmetlerinin yürütülmesindeki usul ve esasları belirlemek üzere bir yönerge yayımladı.
Vali Münir Karaloğlu imzası ile yayınlanan yönergede, konteyner yerleşim alanlarının, idari yönden, sınırları içerisinde bulunduğu idari birimin statüsüne tabi olduğunu, içinde bulundukları belediye mahallelerinin birer bölümü olarak kabul edileceği belirtildi. Bu alanların hangi mülki hudut içinde kaldığı hususunda tereddüt veya ihtilaf doğması halinde, bu konuda İl İdare Kurulu’nun vereceği karar kesin olduğu belirtiler yönergede, “Koordinatör, afetten zarar gören vatandaşların konteynerlere yerleştirilmesini sağlamakla, yerleşim alanlarındaki afetzedelerin, daimi iskanları sağlanıncaya kadar, imkanlar ölçüsünde, iaşe, giyim, geçici barınma, sosyal destek vb. hizmetlerini Vali adına ve Valinin emirleri doğrultusunda yürütülmesini koordine etmekle görevlidir.
Koordinatör, Valiye karşı sorumludur. Koordinasyon Kurulu, konteyner yerleşim alanı yönetimlerinin koordinasyonunun sağlanması, sorunlarının tespiti, verilecek hizmetlerin takibi konularında görev yapmak üzere koordinatörün başkanlığında;
Belediye Başkanlığı, İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, İl Özel İdaresi, İl Mahalli İdareler Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü, DSİ 17. Bölge Müdürlüğü, İl Telekom Müdürlüğü, Van Gölü Elektrik Dağıtım A.Ş., Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ve Kızılay kurumlarının, kurum amirleri ile Valinin uygun göreceği diğer kurum temsilcilerinden oluşan bir koordinasyon kurulu oluşturulur” denildi.
Koordinatörün başkanlığında, Belediye Başkanlığı, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, İl Özel İdaresi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü temsilcilerinden oluşan, konteyner tahsis edilecek olan kişilerin belirlenmesi ve yerleştirmeye ilişkin koşulları taşıyıp taşımadıklarının tespit edilmesi ile ilgili iş ve işlemleri yürüten bir Tahsis Komisyonu oluşturulacağı belirtilen yönergede, komisyonun konteyner tahsis işlemlerini ise şöyle yürüteceği belirtildi:
“İLK TERCİH KONUTLARI YIKILAN VE AĞIR HASAR GÖRENLER”
“Depremde fiilen ikamet ettikleri konutları yıkık / ağır hasarlı olan kişilerden, depremde birinci derece yakınını kaybedenler, durumunu İl Sağlık Müdürlüğünce verilecek sağlık raporu ve / veya Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü sosyal çalışma uzmanları tarafından verilecek inceleme belgeleriyle belgelendirilmiş olmak koşuluyla sağlık yönünden çadırda kalması uygun olmayan kişiler, şehit ve gazi aileleri, az hasarlı veya hasarsız durumda ikinci bir konutu olmayanlar, valinin onayı üzerine, kamu kurumları ve kamu kurumlarında çalışan, ancak yukarıdaki maddeler doğrultusunda hak sahibi olamayan kamu görevlileri, yukarıda belirtilenlerin tümü yerleştikten sonra boş kalan konteynerler açısından, Başkanlıkça aksine bir düzenleme yapılmadıkça Valiliğin uygun gördüğü diğer kişiler.
Devlet tarafından, diğer illerde misafir edilenlere konteyner tahsis edilmez. Yönetim, Vali onayı ile görevlendirilen bir yönetici ve (biri lojistik destekten, diğeri idari işlerden sorumlu ) iki yardımcı ile yeterince personelden oluşur.
Yönetimce ihtiyaç duyulacak, sağlık, eğitim, sosyal hizmet ve güvenlik görevlisinin temini ile çalışma düzeninden, ilgili personelin bağlı olduğu kamu kurum ve kuruluşları doğrudan sorumludur.”
“ÇADIRLARINI TESLİM ETMEYENLERE KONTEYNER VERİLMEYECEK”
Yönergede, yönetim tarafından, konteyner yerleşim alanına gelen her afetzede aile için bir aile beyan formu doldurulacağı ve kalacakları konteyner kendilerine gösterilerek kendilerine kullanımı için gerekli battaniye, yatak, soba, halı vb. malzeme imkanlar ölçüsünde tahsis edileceği belirtildi.
Kendilerine daha önce çadır tahsisi yapılan ailelerin, kullanılır durumdaki çadırlarını teslim etmedikçe, tahsisi yapılsa bile konteynerlara yerleştirilmeyecekleri belirtilen yönergede, “Çadır kentlerde kalmakta iken kendilerine konteyner tahsis edilen aileler, isterlerse, daha önce bireysel kullanımlarına tahsis edilmiş eşyayı beraberlerinde konteynere götürebilirler. Bu gibi ailelere yeniden eşya verilmez. Her konteyner yerleşim alanında, konteyner sayısına göre numaralandırma yapılır.
Cadde ve sokak düzeni tesis edilir. Konteyner yerleşim alanlarındaki afetzedelerin ihtiyaç duyacağı eğitim, sağlık ve sosyal hizmet faaliyetleri, İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yürütülür. Hizmetin gerektirdiği araç, gereç ve personel anılan müdürlüklerce sağlanır. Hizmetlerin yürütülmesi için yeteri kadar konteyner veya çadır / prefabrik yapı, sağlık merkezi ya da okul olarak kullanılmak üzere ayrılır.
Ancak gerekli görülmesi halinde konteyner yerleşim alanında yaşayan ilköğretim öğrencileri taşımalı öğretim kapsamına alınarak en yakın ilköğretim okuluna taşınır. Konteyner yerleşim alanlarının çöp toplama, dezenfeksiyon vb. temizlik hizmetleri ile yangın önleme ve söndürme hizmetleri, hudutları içinde bulunduğu Belediye Başkanlığı tarafından yerine getirilir. Konteyner yerleşim alanı herhangi bir belediye hududunda kalmıyorsa bu hizmetler, Valilikçe, en yakın ve / veya imkanları en uygun Belediyeye yaptırılır.
Konteyner yerleşim alanları ile şehir merkezi arasındaki ulaşım, alanın sınırları içinde bulunduğu Belediye tarafından sağlanır. Konteyner yerleşim alanı herhangi bir belediye hududunda kalmıyorsa, ulaşım Valilikçe sağlanır.
Konteyner yerleşim alanlarındaki asayiş ve güvenlik hizmetleri, konteyner yerleşim alanının konumuna göre; belediye hudutları içinde ise mahallin polis teşkilatı, belediye sınırları dışında ise mahallin jandarma teşkilatınca yürütülür. Ancak, gerektiğinde Vali tarafından istihdamda değişiklik yapılabilir. Koordinatör tarafından, posta, telefon, elektrik, aydınlatma gibi diğer kamu hizmetleri, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına ikmal ettirilir.
Vali tarafından, yürürlükteki mevzuat hükümlerine göre, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının da görüşleri alınmak suretiyle konteyner yerleşim alanı sınırları içerisinde, market, büfe, kahvehane, eczane vb. gibi sosyal ve ticari tesisler açılmasına ve işletilmesine onay verilir” ifadeleri yer aldı.
“KONTEYNER BİR BAŞKASINA KİRAYA VERİLEMEYECEK, DEVREDİLEMEYECEK VEYA SATILAMAYACAK”
Yönergede, “Yerleşim alanı sakinleri, kendilerine tahsis ve teslim edilen konteyneri bir başkasına kiraya veremez, devredemez veya satamaz. Aksine hareket ettiği belirlenenler hakkında adli işlem yapılır ve kendilerine tahsis edilen konteyner geri alınır.
Yerleşim alanı sakinleri ve konteynerlerden yararlandırılan diğer kişiler, konteyner yerleşim alanlarında huzur, emniyet – asayiş, sağlık, eğitim, sosyal hayat gibi konularda, hükümet, valilik ve yönetim tarafından alınan tedbirlere uymak zorundadırlar.
Aile fertlerinden herhangi birinin olumsuz davranışı üzerine, koordinatörün onayı ile ailenin yerleşim alanı değiştirilebilir. Uygunsuz davranışın yeni yerleşim yerinde de tekrarı durumunda, koordinatörün onayı ile aile konteyner kentten çıkarılır. Konteyner yerleşim alanı ve konteynerler arası nakil yasaktır. Ancak, işyeri değişikliği, atanma ve valilikçe takdir edilecek diğer sebeplerin ortaya çıkması durumunda, gidilecek yerde boş konteyner bulunması kaydıyla nakle izin verilebilir” denildi.