Cari açığa çözüm bulmak amacıyla yerli şirketler harekete geçti. 220 milyon dolarlık yatırım için gün sayan Kolin İnşaat, 3 milyar dolarlık pik ithalatını önleyecek
2012’de başlayacak demir çelik yatırımı ile Türkiye’nin toplam ithalatı olan 300 bin ton kadar pik üretimi yapılacak. Toplamda 1 milyar doları bulacak entegre yatırım kapsamında, iki bin kişilik istihdam sağlanması öngörülüyor. Yatırım kapsamında öncelikli olarak Malatya Hekimhan’da bulunan 60 milyon tonluk rezervi olan demir madeni çıkarılacak. Özelleştirmeden alınan maden sahasını işletip pik demir elde edeceklerini bildiren Kolin İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Celal Koloğlu, tamamen Türk mühendisleri tarafından gerçekleştirilen yeni bir yöntemle üretim yapılacağını söyledi. Bu kapsamda çıkarılacak cevherin içerisindeki mangan ve demir çimento fabrikalarında eritilerek ayrılacak. Yatırım için Ekonomi Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı ile de görüştüklerini aktaran Koloğlu, “Maden sahasını 25 yıl işleteceğiz. Yatırımın son etabını 2017-2018 yılına kadar tamamlarız.” dedi. Bir grup gazeteciye Ankara Sanayi Odası’nın (ASO) Gümüşhane programında değerlendirmelerde bulunan Koloğlu, yeni teşvik yasasından da yararlanmayı istediklerini söyledi.
Kolin İnşaat’ın Gümüşhane’de bulunan Akköy II santralinde üretim Nisan 2012’de başlayacak. İnşaatında 1.500 kişinin çalıştığı 440 milyon dolarlık yatırım yapılan Akköy II’den 239 MW elektrik üretilecek. Bu rakam Ankara’nın tükettiği elektrik miktarını geçiyor. Bin 246 metrelik düşüşü ile akan su hızında Türkiye’nin en yüksek basınçlı HES’i unvanına sahip olan Akköy II üç barajdan oluşuyor. Yatırımın yedi yılda kendisini finanse edeceğini belirten Celal Koloğlu, buradan yapılacak üretimin Türkiye’nin yüzde 2,5’luk tüketimini karşılayacağını bildirdi. Koloğlu, “Şu an üretim yapan Akköy I ile birlikte toplam yatırım miktarımız 550 milyon dolar. Akköy II üretime Nisan 2012’de başlayacak. Dünyanın en yüksek düşülü ilk on HES’inden biri olacak.” dedi.
Zaman/ERCAN BAYSAL