Pişmiş topraktan yapılan, kiremidi ilk olarak Yunanlılar seramik levha formunda kullanmışlardır. Kiremitler Anadolu’da da eski zamanlardan beri kullanılmıştır. “alaturka kiremit ” olarak adlandırılan yarım silindir şeklindeki kiremitler, Türk mimarisinin en önemli unsurlarından olmuştur. Osmanlılar döneminde kullanılan bu kiremitler, denetimden geçtikten sonra damgalı bir şekilde kullanılabiliyordu.
Kiremit üretimi dört aşamada gerçekleşir: Şekillendirme, kurutma, fırınlama ve pişirme evrelerinden geçerek son halini alır. Kiremitler, hamur halindeki kilden yapılır. Kil, killi toprak ve balçığın harmanlanmasından sonra su ve kum ile karıştırılarak toprak haline getirilir, sonra preslerden geçirilir ve burada şekli verilir. Uzun süre kurutulduktan sonra fırında pişirilir.
Kiremitler şekillerine göre üç gruba ayrılır:
Şekillerine Göre kiremit çeşitleri : Az eğimli çatılarda kullanılan Oluklu Kiremitler, dik çatılarda kullanılan Düz Kiremitler ve çatının sızdırmazlık özelliğini sağlayan Geçmeli Kiremitlerdir.
Renkli Kiremitler ; kırmızı, kahve ve pembe tonlarında toprağın türü ve pişirme derecesine göre renk alırlar.
Çatı Kiremit Kaplamaları
Petek Kiremitler
Günümüzde de kiremit üretimi ve belirli standartlardaki kiremit kullanımı bazı yasalarla belirlenmiştir. Bu yasalara göre; kiremitlerin görünüşlerinde çok fazla renk farklılığı olmamalı, çatlak ve kırık olmamalı, düzgün bir yüzeye sahip olmalıdır. Biçim bozuklukları bulunmamalı, ses verme testleri yapılırken beklenen sesi vermelidir. Ayrıca boyutları belirlenmiş ölçülerde olmalıdır.
Çatılarda kiremitlerin döşenmesi oldukça sistematik bir şekilde yapılmalıdır. Çatı tipine göre ahşap alt yapısı, ısı ve su yalıtımı yapıldıktan sonra ip çekilir ve ilk sırayı oluşturmak için braas kiremit ler döşenir.
Bu sistemle tüm çatı kiremitleri sırayla döşenir. Kiremitlerin altına uygulanan latalarla kiremitler düzgün yerleştirilmiş olur, su sızmasını ve kiremitlerin kırılmasını engellerler.
Ham maddesi tamamen doğal olan kiremitler yabancı ürün içermezler ve insan sağlığına zararları yoktur. Bu yüzden, teknoloji ne kadar ilerlemiş olsa da, günümüzde halen çatı kaplamasında kiremit yaygın olarak tercih edilmektedir.