1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Kira Artışında Tavan Sınır Sona Erdi: Yeni Dönemde Fahiş Artışlar Bekleniyor Mu?

Ev kiralarındaki fahiş artışların önüne geçmek için 11 Haziran 2022’de devreye alınan yüzde 25 zam sınırı uygulaması sona erdi. Peki yeni dönemde kirada fahiş artışlar bekleniyor mu? İşte uzmanların konuyla ilgili yorumları..


Fahiş fiyat artışlarının önüne geçmek için 11 Haziran 2022’de konut kiralarına yüzde 25 zam sınırlaması getirilmişti. Bu uygulama ise sürenin uzatılmaması sonrasında sona erdi. Buna göre 2 Temmuz itibarıyla ev sahipleri, sınırlama öncesi olduğu gibi sözleşme oranında ya da ‘TÜFE 12 ay ortalamasına’ göre artış yapabilecek.

Yarın enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla ise kirasını 12 aylık enflasyon oranında artıracak ev sahiplerinin zam oranı netleşmiş olacak.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) son açıkladığı TÜFE 12 ay ortalaması yüzde 62,51 olmuştu.

Kirada fahiş artışlar bekleniyor mu?

Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş ise 1 Temmuz’dan sonra imzalanacak kira sözleşmelerinin Tüketici Fiyat Endeksinin (TÜFE) 12 aylık ortalamasına göre güncelleneceğini belirterek, yüzde 25 artış sınırlamasının kaldırılmasıyla kiralarda fahiş artış olmasının mümkün olmadığını söyledi.

Kovid-19 salgını döneminde yeni gayrimenkul ve konut projeleri sayısında ciddi azalış yaşandığını, bu nedenle kiralarda artış meydana geldiğini dile getiren Tanrıvermiş, bu artışı kontrol etmek için getirilen yüzde 25 kira artışı sınırının sona erdiğini hatırlatarak, şunları söyledi:

“Yüzde 25 sınırının kaldırılmasıyla kiralarda ciddi artış olacağına yönelik beklenti oluştu. Çok fahiş bir artış olması mümkün değil. Daha önce yapılmış olan sözleşmelerin yenilenmesi ve ek kira artışı istenmesi mümkün değil. Çünkü Türkiye’de mevzuat ve uygulamada konut kira sözleşmeleri ve kira artışları yıllık olarak yapılıyor. Dolayısıyla, ‘Mayısta yüzde 25’e razı olmuştum, şimdi yüzde 65 oldu. Kirayı, tekrar 65’e göre revize edelim.’ Böyle bir uygulamamız yok. Mevzuata uygun değil.”

“Piyasalardan algılayabildiğim, ilanlardan gördüğüm kiralarda büyük köpük etkisini kaybetti.” diyen Tanrıvermiş, kira takip sistemi kurulmasının önemine de dikkati çekti.

Tanrıvermiş, Türkiye’de her 100 hanenin 56’sının konut sahibi olduğunu anlatarak, sorunu çözmek için konut üretiminin artırılması gerektiğini bildirdi.

Kiracılar ne yapmalı?

Kiracılara yönelik uyarılarda da bulunan Tanrıvermiş, “TÜFE’deki 12 aylık artışı belirleyen oran üzerinde kira sözleşmesi yapılmamalı. Kira sözleşmesiyle birlikte tahliye sözleşmesi imzalanmamalı. Yaptıkları kira sözleşmesi dikkatlice okunmalı. Kanunlar net ve ortada. Bunlara dikkat edilmeli.” dedi.

Öte yandan, konut fiyatlarındaki artış hızının yavaşladığını ifade eden Tanrıvermiş, “Şubattan itibaren konut fiyatlarındaki artış, enflasyon oranının altına düştü. Bu trend böyle devam ederse konut fiyatlarındaki artış yıl sonuna doğru hemen hemen enflasyon oranı altında kalacak.” diye konuştu.

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Dar Gelirliye Özel 100 Bin Sosyal Konut Yapılacak

Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda 2025 hedeflerine göre dar gelirlilere yönelik gelecek yıl 100 bin sosyal konut …