Kıbrıs’ta Türk ve Rum kesimlerinin birleşmesi gayrimenkul fiyatlarını artıracak.
Kıbrıs’ta bugünlerde herkes kuzey ve güneyin birleşmesine odaklanmış durumda. Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz bile Kıbrıs sorununun 2016 yılı içinde çözülme ihtimalinin yüksek olduğunu belirterek, Ada’da iki kesim arasındaki müzakerelerin oldukça ümit verici olduğunu söylüyor. Schulz’a göre, Kıbrıs’ta iki toplumun birleşmesi, uluslararası toplumlara umut veren bir sembol olacak. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in yaptığı görüşmelerde ilerleme sağlandığı ve birleşme olasılığının arttığını söylemek artık kehanet sayılmıyor.
İŞ DÜNYASI DA UMUTLU
Birleşmeyle birlikte dünyanın gözünün Ada’ya çevrileceğini belirten Kıbrıslı işadamları ise Maraş’ın açılmasıyla birlikte inşaat sektöründe bir dönüm noktası yaşanacağını öngörüyorlar. Para Dergisi’nin haberine göre; bürokratik engellerin yabancı yatırımcıları kaçırdığını düşünen işadamları, korumacılığın ortadan kalkması ve imar izinleri ile ilgili yasaların sürekli değişmemesi gerektiğini ifade ediyorlar. Alınan bir arazinin inşaat izninin değişebildiğini ve bu nedenle insanların aldıkları arazi üzerine hemen bir proje yaparak inşaata başladıklarını belirten gayrimenkul uzmanları ise bu türden projelerin çarpık kentleşmeye neden olduğunu söylüyorlar.
“GAYRİMENKUL FİYATLARI ARTAR”
2004’te Kıbrıs Rum kesiminde referanduma sunulan “Annan Planı”nın reddedilmesi ile KKTC’de gayrimenkul fiyatlarının düşüşe geçtiğini ve satışların durgunlaştığını ifade eden gayrimenkul uzmanları, birleşmeyle birlikte konut ve arazi satışlarının yeniden canlanacağı görüşünde birleşiyor. Geçtiğimiz yıllarda fiyatların yüzde 20 seviyelerinde düştüğünü belirten gayrimenkul danışmanları, önümüzdeki dönemde konut ve arazi fiyatlarının yükselişe geçeceğini düşünüyorlar. Kıbrıs Rum kesiminde gayrimenkul fiyatlarının iki katı yüksek olduğunu belirten RE/MAX Golden Gayrimenkul Danışmanı Ahmet Ali Ulutekin, birleşme olduğu takdirde Kuzey ve Güney Kıbrıs’ta konut ve arsa fiyatları tam olarak eşitlenmese bile birbirine yaklaşacağı düşüncesinde. Geçtiğimiz yıllarda Girne’de 10 kata kadar imar izni verilmesi ile birlikte arsa fiyatları yüzde 60-70 oranında değerlenmişti. Birkaç hafta önce imar yasasının yeniden değiştiğini ve ana caddelerde işyerlerine yedi ve normal apartmanda da beş kata düşürülmesinin yatırımcıları ürküttüğünü ifade eden Ulutekin, daha önce izin alınan inşaatlar ile yeni inşaat başvuruları arasında da bir karışıklık yaşandığını söylüyor. Girne’de otel ve turizm yatırımı yapmak isteyenlerin çoğaldığını belirten Ulutekin, bu kurumlarda çalışanların da kirada oturmak yerine ev almayı tercih ettiğini söylüyor.
YENİ GELİŞEN BÖLGELER
Konut ve gayrimenkul satışlarındaki durgunluğa rağmen Kıbrıs’ta inşaat projeleri yine de tüm hızıyla devam ediyor. Magosa’nın merkezinin yanı sıra Karpaz Yolu üzerinde Ötüken Kavşağı, Çanakkale, Tuzla ve Boğaziçi bölgeleri ile Long Beach sahili, yeni inşaat projelerinin yükseldiği yeni yerler arasında. Girne ve Güzelyurt bölgesinde de yeni inşaat projeleri var. Girne’de Arapköy, Lapta, Alagadi, Çatalköy, Alsancak, Zeytinlik, Dikmen ve Sadrazamköy imar izni bulunan bölgeler arasında. Girne İskele’de Mehmetçik, Boğaztepe, Dipkarpaz, Bahçeler ve Kumyalı’da da satılık imarlı araziler bulmak mümkün. Güzelyurt’ta ise Lefke bölgesinde satılık imarlı araziler var. Magosa’nın Yeni Boğaziçi, Salamis ve Geçitkale bölgelerinde de imarlı arazi satın alabilirsiniz. Lefkoşa merkezinin yanı sıra Alayköy, Gönyeli, Hamitköy ve Ortaköy bölgelerinde de çok sayıda satılık imarlı arazi bulunuyor.