Posta Gazetesi Yazarı Tamer Heper, kentsel dönüşüm kapsamında yıkılıp yeniden yıkılacak binaların, yeni kanunda iyi düzenlenmesini ve bir mağdurlar ordusu yaratılmamasını temenni etti
Binamızın yıkılarak yeniden yapılması için müteahhide verilmesi gündemde. Ancak iki tane daire sahibi buna olumlu bakmıyor. Bu yüzden de bina müteahhide verilemiyor. Verilirse, binada kiracı olanların durumu ne olur? Ben bu binada dükkan kiracısıyım. Malsahibi şimdiden çıkmamı istiyor, ben müşküldeyim haklarım nelerdir? A.O
Şimdi deprem tehdidi altında eski binaların yıkımı gündemde olunca çok önemli ve yaygın birkaç problem olan ‘yıkım için gerekli oy’ konusu ile ‘kiracıların tahliyesi’ konusu gibi konular gündemi meşgul edecek.
Kamu gücünün kullanılması konusu, yakında yasa ile halledilecek gibi görünüyor. Gönülden istenilen o ki yasa adil hazırlansın, birtakım kişileri rant sağlayacak yanlışlıklar yapılmasın. Örneğin binası çürük görünenlerin binasının üç ayda yıkılacağı söylentisi var. Peki acaba içinde oturanların üç ay içinde barınacak yeni yerler bulma ihtimalinin yüzde kaç olduğu düşünüldü mü? Binaların yıkılmaya başlaması ile kira bedellerinin ne seviyeye çıkacağı düşünüldü mü? Zira kira bedelleri de arz-talep dengesi üzerine kuruludur. Üstelik burada sadece kiracılar değil kat malikleri de mağdur olacak, işte endişelerimin birkaçı. Bir de deprem riskinin ilk görüldüğü 1999’dan bu yana hiç önlem alınmayıp şimdi milletin üç aya sıkıştırılması adil mi? Üstelik yıkım kararına itiraz da olmayacak, yani hakim denetimi dışında kalacak. Bu, bir hukukçu için kabul edilemez bir durum. Bunlar endişeler.
Gelelim sizin durumunuza. Bir gün binanın projesi yapılır ve belediyeden tasdik görürse işte o zaman size yeniden inşa nedeni ile tahliye davası açılır, dava görülür, tahliyenize karar verilir, karar da Yargıtay’da onanırsa siz de işyerinden çıkarsınız. Mahkemenin tahliye kararı vermesi için tasdikli proje şart. Bunun dışında ‘çık’ deyince çıkılmaz. Ancak karşılıklı anlaşma olur, sizin tahliyeniz nedeni ile uğrayacağınız zararınız karşılanır ve siz de buna razı olursanız o başka, zira iki taraflı anlaşma ile her şey mümkün.
Tamer Heper/Posta