Adana’nın Feke ilçesine bağlı Akkkaya köyünde 225 bin lira yatırımla balık çiftliği kuran girişimci, tesisine elektrik alamayınca 2 yıl düşünerek kendi elektriğini üretmeyi başardı.
Adana’da yıllardır özel sektörde çalışan ve emekli olduktan sonra 12 yaşında ayrıldığı köyüne dönen Ali Aksoy, 2006 yılanda ilçe merkezine 6 kilometre uzaklıktaki bahçesine balık çiftliği kurarak alabalık üretmeye başladı. Kısa süre içinde tesisi büyütmeye karar veren Aksoy, tesisin hemen önünde balık restoranı açmaya karar verdi.
İlk başta küçük bir tesis kurmayı hedeflediğini anlatan Aksoy, “Esasında bu kadar büyük bir yatırım kurmayı hiç düşünmemiştim. Ancak suyu, ağaçları ve doğayı gördükten sonra burasının çok güzel bir mekan olacağına inandım. Tesisimiz köye uzak olduğu için elektriğimiz yoktu ama ben bir dilekçe ile elektriği alırım diye düşünmüştüm. Ama olmadı. Benden 15 direk dikmemi istediler. Ayrıca yaklaşık 40 bin lirayı bulan bir trafo almam gerektiğini ifade ettiler. Ama benim bunları yapacak ekonomik gücüm yoktu. Yaptığım bütün girişimler sonuçsuz kaldı” dedi.
Yaklaşık iki yıl boyunca elektrik olmadan tesisini üretmeye çalışan Aksoy, “Bir gün bir mühendis geldi balık yemeğe. Kendisiyle konuşurken elektrik sorununu anlattım. Bana sudan elektrik üretebileceğimi söyledi. Sonra Kozan’a gittim ve bir elektrik mühendisini getirdim. Yaklaşık 4 ay uğraştık. Sonra o mühendis arkadaş bana bu sistemle elektrik üretilemeyeceğini söyledi. Ama ben yılmadım başka mühendislerle görüştüm onları da getirdim. Burada baraj inşaatı var, orada çalışan mühendislerle görüştüm ama olmadı. Bir türlü elektrik üretemedik.”
Yaklaşık 8 ay devam eden çalışmalardan bir sonuç alınamadığını aktaran Aksoy, “Aylarca düşündüm. İşi gücü çocuklarıma bıraktım. Ama kararlıydım. Su varsa ben bu sudan elektrik üreteceğim diyordum. Sayısız denemeler yaptım. Her defasında yenisini denedim. Sonunda tam 2 yıl sonra 4 bin lira harcayarak kendi elektriğimi üretmeyi başardım” diye konuştu.
Elektrik sorunu çözdükten sonra şevkinin daha da artığını kaydeden Ali Aksoy, çevre düzenlemesini de yaptıktan sonra tesise toplam 225 bin lira harcadığını söyledi.
Amacının müşterilere lezzetli alabalık yedirmek olduğunun altını çizen Aksoy, Torosların eşsiz güzellikleri arasında yer alan tesisinin gelecekte Feke’nin cazibe merkezi olacağına inandığını söyledi.