KDV’yi ‘fiyata göre’ kademelendirme teklifi
İnşaat sektöründeki 6 dernek, Maliye Bakanlığı’na KDV’yi ‘fiyata göre’ kademelendirme teklifi getirdi. Soyak İnşaat CEO’su Emre Çamlıbel, “30 bin markalı konut üzerinde yapılan araştırmaya göre, yüzde 12.5 paya sahip 500 bin liradan pahalı konutlar için yüzde 18 KDV getirilebilir, bu fiyatın altındaki konutlarda ise KDV kademeli olarak koyulabilir” dedi.
Konut sektörünün yılın ilk yarısından beri gündeminde olan ‘KDV’ belirsizliği, ilk kez sektörün 6 önemli derneğini çözüm için birleştirdi. Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER), Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları Derneği (GYODER), İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER), Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇETBİK), Tüm İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (TİMFED) ile Lisanslı Değerleme Şirketleri Birliği Derneği (LİDEBİR) 7-8 aydır masaya yatırdıkları KDV’ye ilişkin çözüm önerileri üzerinde ortak bir fikir oluşturdu ve bunu geçen hafta Maliye Bakanlığı ile paylaştı.
İNDER, KONUTDER, GYODER VE ÇETBİK’te yönetim kurulu üyeliği bulunan Soyak İnşaat CEO’su Emre Çamlıbel, “6 derneğin yönetim kurulları olarak bir ilke imza atıp biraraya geldik ve profesyonel danışmanların yanı sıra ekonomistlerden ve akademisyenlerden de destek aldık. Sonunda elde ettiğimiz çözümleri içeren metni geçen hafta Maliye Bakanlığı ile paylaştık. Üzerinde çalışacakları bilgisini aldık” dedi.
KDV ile ilgili önerilerinin aslında uygulamanın eski haliyle, yani metrekare esasına göre devam etmesi şeklinde olduğunu belirten Çamlıbel, “Şayet illaki bir değişiklik getirilecekse ucuz konuttan az, pahalı evden çok KDV alınması. KDV’nin evin fiyatına göre kademelendirilmesi” diye konuştu.
Evini alanı etkilemeyecek
KDV’yi kademelendirmeye esas olacak fiyat aralıklarının henüz net olmadığını, ancak sağlıklı biçimde belirleneceğini ifade eden Çamlıbel, “Reidin.com’un GYODER işbirliğiyle derlediği 2010 Ocak-2012 Eylül döneminde 19 geliştiricinin 62 konut projesinde yaklaşık 30 bin markalı konut üzerinde yaptığı araştırmaya göre, fiyatı 500 bin liradan yüksek evlerin toplam içindeki payı sadece yüzde 12.5. Projeler arasında fiyatı 300 ile 500 bin lira arasında değişen evlerin payı yüzde 27, 250-300 bin liralık evlerin payı yüzde 7, 200-250 bin liralık olanların yüzde 11 seviyesinde. 150-200 bin liralık evlerin payının yüzde 21 olduğu araştırmada 100-150 bin liralık evlerin oranı yüzde 8, 100 bin liradan ucuz olan evlerinki ise yüzde 14. Biz pahalı ev tanımı yaparken Maliye Bakanlığı tarafından da belirlenecek fiyatlar üzerinden uygun görülen bir kademelendirmeye gitmek istiyoruz. Araştırmaya göre, toplam içindeki payı yüzde 12.5 olan 500 bin liradan pahalı evlerin KDV’si için yüzde 18 oranı getirilebilir. Bunun altı için ise belirli fiyat aralıklarına göre artan KDV kadelendirmesi yapılabilir” değerlendirmesinde bulundu.
Burada önemli hususlardan birinin tapusunu alanların da fiyat artışından hiçbir zaman etkilenmemesi olduğunu söyleyen Çamlıbel, “Örneğin bir projede fiyatlar zamanla belli oranlarda artıyor. Zaten burada evini almış kişi, evinin fiyat artışından etkilenerek ekstra vergi ödemeyecek, projeden o esnada yeni ev alacak kişiler KDV artışından etkilenecek” dedi.
Nihal YUVACAN / Vatan Ekonomi