1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesinin Hükümlerine Dikkat!

Posta Gazetesi yazarı Tamer Heper, kardeşleriyle miras nedeniyle sahip oldukları binayı mütaahhide kat karşılığı verdikten sonra yaşadıkları sıkıntıyı kaleme alan okurunun sorusunu cevaplıyor…

Tamer Heper’in Posta gazetesindeki yazısı şöyle:

Çözüm son satırda
SORU:
Kardeşlerimle miras nedeni ile sahip olduğumuz binayı müteahhide vermek üzere anlaştık. Kardeşlerden birine vekaletname verdik, o da müteahhitle anlaştı. Bina bitme aşamasında iken bana da seçeceğim daireye taşınmamı söyledi. Ancak sonradan bu daireyi elindeki vekaletname ile ablamın üzerine yapmış, şimdi ablam çıkmamı istiyor. Ayrıca geçmiş dönem kiralarını talep ediyor ve annemize ait ve halen annemizin oturduğu bir başka bina için de ağabeyim, “Bu size düşmeyecek ben ona masraf ettim” diyor. Bu durumda ne yapmalıyım? • A.K.

CEVAP: Değerli okuyucum biraz bilgi verdikten sonra ne yapmanız gerekeceğini söyleyeceğim. Birincisi; izin verdiğiniz vekaletnamedeki yetkiler nedir? Bunun bilinmesi lazım. Sonra müteahhitle yapılan kat karşılığı inşaat sözleşmesinin hükümleri nedir? Bunun da bilinmesi lazım. Bu sözleşmede daire paylaşımı yapıldı mı yapılmadı mı? Yapıldı ise size düşecek daire bellidir. Yapılmadı ise siz de malikler arasında bulunduğunuza göre. Elbette bir yerde oturacaksınız. Sonra işgal ettiğiniz daire ablanız adına tescil olunmadan önce oturduğunuz daire. Bu dönem için sizden ecrimisil istenemez bunun için intifadan men keyfiyeti gerekir. Sizin bu binada bir daireniz mutlaka olacak.

Peki bu durumda sizin daire nerede? Sonra da gündeme annenizin dairesi geliyor. Annenizin ölümü halinde bu dairede elbette mirasçı sıfaü ile hisseniz olacak. Ancak görüyorsunuz ki işleriniz hukuki bir yumak haline gelmiş. Bunun çözülmesi lazım. Şimdi işte ne yapmanız gerektiğinin yanıtına geliyorum. Sizin mutlaka bir hukukçudan yardım alma ihtiyacınız var. Bir meslektaşımla işbirliği yapmaktan başka çareniz yok.

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Rayiç fiyatları kamu müteahhitlerinin beklentisinin altında açıklandı

Özellikle Kamuya taahhüt işleri yapan müteahhitlerin dört gözle bekledikleri bu rayiçler fiyatları belli oldu. Sonuç, …