Tamer Heper, Posta Gazetesi’ndeki bugünkü yazısında ” Bu ne sürat ” başlıklı yazıyı kaleme aldı. Heper bugünkü yazısında kat karşılığı inşaat sözleşmesi ile ilgili merak edilenleri yanıtladı…
Soru: Babam ve amcalarım yaklaşık yedi dönüm arazimizi kat karşılığı inşaat sözleşmesi ile bir kooperatife vermişler, inşaat üçyılda bitecek, babamlar da dairelerini alacakmış. Ancak bugün babam da yok, amcalarım da. Çünkü inşaat 13’üncü yılında. Belki bitecek, belki bitmeyecek. Bizim inşaat bitiminde daireleri müteahhide gecikmeli vermemizin bir zararı olur mu? H.Y.
Cevap: Sizin de söz ettiğiniz gibi bu iş bir sözleşme ile yapılır. Bunun adı kat karşılığı inşaat sözleşmesi. Bu bir karma sözleşmedir, sözleşmenin içinde bu işin ne sürede, nasıl, yapılacağı, sözleşmeye uyulmaması halinde ne müeyyide uygulanacağı, gecikme cezalan vs. vardır. Örneğin üç senede bitecek bir inşaatın on üç sene stirmesi beklenemez. Bunun için bugüne kadar alınması gereken hukuki önlemler vardı ama almamışsınız. Önlemler sözleşmede yazılı müeyyideler olabileceği gibi sözleşmenin feshine kadar gidebilirdi. Yani müeyyidelerin tatbikinde gecikme olmuş. Bugün karşı tarafa tescilde gecikme yapılabilir mi? Bence bunun için de önce sözleşmeye bakmak lazım. Örneğin size karşı bir tazminat hükmü veya cezai şart hükmü varsa bunlan talep ile karşı tarafa devredilecek dairelere tedbir konması istenebilir. Sözleşmedeki tüm taahhütlerin eksiksiz yerine getirilmesi talep edilir ve bunlar yerine getirilmezse tescilin yapılmayacağı ifade edilebilir. Bunlar sözleşmeyi görmeden aklıma gelenler. Ancak sözleşmeyi bir hukukçuya inceletmeden de bu konularda bir karar vermemenizi de öneririm.
Posta/Tamer Heper