1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Kastamonu’da İnşaat Sektörü Revaçta!

İŞKUR tarafından yapılan İşgücü Piyasası Talep Araştırmasına göre, en fazla revaçın İnşaat sektöründe olduğunu tespit edildi.

kastamonuda-insaat-sektoru-revacta

Kastamonu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü (İŞKUR) İşgücü Piyasası İzleme ve Değerlendirme Birimi tarafından Kastamonu İşgücü Piyasası Talep Araştırması tamamlandı.

Buna göre, Kastamonu’da il genelinde açık iş oranı yüzde 4,3 olarak tespit edildi. Ayrıca İşgücü Piyasası Talep Araştırmasında en yüksek açık iş oranının yüzde 6,4 ile İnşaat sektöründe gerçekleşirken, en yüksek açık iş oranı ise yüzde 7,0 ile sanatkarlar ve ilgili işlerde çalışanlar oluşturdu.

İl genelinde en fazla işlerin açık olduğu meslekler de, Beden İşçisi (Genel), Makineci (Dikiş), Pazarlamacı (Satış Temsilcisi), Kumaş Paketleme İşçisi, Diğer Mobilyacılar ile İlgili İşçiler ve Elektrik Tesisatçısı-Bina şeklinde sıralandı.

İŞKUR tarafından uzun zamandır yürütülen çalışma kapsamında istihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılması için eğitimin işgücü talebine duyarlılığının artırılmasına, işgücü arz ve talebinin doğru olarak tespit edilmesine ve buna uygun politikaların geliştirilmesi araştırıldı.

Bu hedef doğrultusunda Kastamonu’da işgücü piyasası talep boyutunu tespit edebilmek amacı ile 2012 yılında işgücü piyasası talep araştırması yapıldı.

Saha çalışmasından elde edilen veriler doğrultusunda, Kastamonu il genelinde açık iş oranı yüzde 4,3 olarak hesaplandı. Sektörler itibariyle bakıldığında en yüksek açık iş oranının yüzde 6,4 ile İnşaat sektöründe olduğu görüldü. İnşaat sektörünü yüzde 5,5’lik açık iş oranı ile İmalat sektörü ve yüzde 4,5’lik açık iş oranı ile Toptan ve Perakende Ticaret sektörü izledi. Ancak bu oranlar değerlendirilirken ilgili sektörlerdeki işyeri ve çalışan sayılarının göz ardı edilmemesine dikkat edildi.

Meslek grupları itibariyle en yüksek açık iş oranı, yüzde 7,0 ile Sanatkarlar ve ilgili işlerde çalışanlar oluşturdu. Açık iş oranının yüksek olduğu diğer ana meslek grupları ise yüzde 6,9 ile Teknisyenler, Teknikerler ve Yardımcı Profesyonel Meslek Mensupları ve yüzde 5,6 ile Profesyonel Meslek Mensupları takip etti.

İl genelinde açık işlerin en fazla olduğu ilk altı meslek şu şekilde sıralandı: “Beden İşçisi (Genel), Makineci (Dikiş), Pazarlamacı (Satış Temsilcisi), Kumaş Paketleme İşçisi, Diğer Mobilyacılar ve İlgili İşçiler ve Elektrik Tesisatçısı-Bina”

Kastamonu İşgücü Piyasası Talep Araştırması sonuçlarına göre, 2012 yılının Aralık ayı sonu itibariyle net istihdam artışı beklentisi yüzde 0,3 iken bu beklenti 2013 yılı Haziran ayı sonunda 6,6 puan artış göstererek yüzde 6,9’a yükseldi.

2012 yılı sonu itibariyle, sektörler içerisinde istihdam değişimine oransal olarak bakılacak olursa, sektör içerisinde oransal olarak en yüksek istihdam artışı beklenen üç sektörün yüzde 30 ile İdari ve Destek Hizmet Faaliyetleri, yüzde 9,2 ile Elektrik, Gaz, Buhar ve İklimlendirme Üretimi ve Dağıtımı ve yüzde 7,8 ile Madencilik ve Taş Ocakçılığı sektörü oluşturdu.

2012 yılı Aralık ayı sonu itibariyle en fazla net istihdam artış beklentisi olan ilk beş meslek ise şu şekilde gerçekleşti:
“Mobilya İmalatçısı/Mobilyacı (Ahşap), Güvenlik Görevlisi, Kuyu Kazıcı, Makineci (Dikiş) ve Diğer Mobilyacılar ve İlgili İşçiler. Aynı dönem itibariyle net istihdam azalışı beklenen meslekler ise Beden İşçisi (Genel), Beden İşçisi (İnşaat), Tuğla İmal İşçisi, Temizlik Görevlisi ve Bıçkıcı (İnce Ağaç İşleri)”

2013 yılının ilk yarısı sonu itibariyle, sektörler içerisinde istihdam değişimine oransal olarak bakılınca sektör içerisinde oransal olarak en yüksek istihdam artışı beklenen üç sektörün; yüzde 11,8 ile İnşaat, yüzde 10,4 ile İmalat ve yüzde 9 ile Toptan ve Perakende Ticaret sektörü olduğu görülüyor.

Mobilya İmalatçısı/Mobilyacı(Ahşap), Tuğla İmal İşçisi, Beden İşçisi (Genel), Bıçkıcı (İnce Ağaç İşleri), Şoför-Yük Taşıma meslekleri 2013 Yılı Haziran ayı sonu itibariyle en fazla net istihdam artış beklentisinin olduğu ilk beş meslek olarak kayıtlara geçti. Buna karşılık, Süt ve Süt Ürünleri İşlemecisi, Beden İşçisi (Temizlik) İnşaat Kalfası (Genel) Hemşire, Sipariş Hazırlama Görevlisi (Ecza Deposu) meslekleri ise 2013 Yılı Haziran ayı sonu itibariyle en fazla net istihdam azalış beklentisinin olduğu ilk beş meslek olarak görülüyor.

Araştırma kapsamında işyeri ziyaretleri sırasında görüşülen işverenlere hangi mesleklerde eleman temininde güçlük çektikleri ve hangi nedenlerden dolayı eleman temininde güçlük çektikleri şeklinde sorulan yöneltildi. Buna göre, eleman temininde en fazla güçlük çekilen ilk beş meslek Mobilya İmalatçısı/Mobilyacı (Ahşap), Beden İşçisi (Genel), Kuyu Kazıcı, Makineci (Dikiş), Ahşap Boyamacı (Elle) olarak tespit edildi. Diğer taraftan bu kapsamda görüşülen işverenlerin yüzde 82,1’i ilgi meslekte yeterli beceriye/niteliğe sahip eleman olmamasından, yüzde 57,1’i ilgili meslekte çalışacak eleman olmamasından, yüzde 51’i yeterli iş tecrübesine sahip eleman olmamasından, yüzde 11,9’u çalışma ortam ve koşullarının beğenilmemesinden, yüzde 4,6’sı da önerilen ücretin az bulunmasından dolayı eleman temininde güçlük çektiklerini belirttiler.

Kastamonu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü (İŞKUR) İşgücü Piyasası İzleme ve Değerlendirme Birimi, bu verileri Eylül-Ekim döneminde 481 işyerinde işverenler/işveren temsilcileri ile yüz yüze gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda elde etti. Bu verilerin daha kapsamlı ve ayrıntılı sonuçlarının da kapsandığı “Kastamonu İşgücü Piyasası Analizi Raporu” Ocak ayı içerisinde yayınlanacağı bildirildi. Oluşturulan bu rapor kapsamında Kastamonu’da işgücü arzı ve talebine ilişkin temel verilerde hazırlanacak.

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Konutta En Uzun Kriz! Artık Yabancı Yatırımcı ile Mülteci Ayırt Edilmeli!

Türkiye’den ev alan Rus vatandaşlarının sayısı yüzde 88 düştü. Alanya inşaat ve emlak sektörü temsilcileri, …