İnşaatta fiberglas yüzeyli kalıpların daha fazla kullanılmasını sağlayacak yeni modellemeler yapmaya çalıştıklarını, bu doğrultuda kaset ve kanal tiplerde hem ölçüleri büyütüp, hem de plak döşemeye benzer çalışmalar yaptıklarını kaydeden Atilla Öztürk ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.
Kısaca sizi ve firmanızı tanıyabilir miyiz ?
1974 yılında Trabzon doğumluyum. 1993 yılı İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunuyum. 1997 yılından 2006 yılına kadar otomotiv ve inşaat sektörü içerisinde profesyonel olarak üretim ve kalite yöneticiliği yaptım. 2006 yılından sonra kendi firmalarımda yöneticilik yapmaktayım.
Firmamız Teknik Fiberglas 2007 yılından beri inşaat kalıbı ve prefabrik kabin alanlarında üretim yapmaktadır. Fiberglas inşaat kalıplarında, özellikle de kaset tipi kalıplarda ülkemizdeki ilk 3 firma arasındayız. Sıralamadaki yerler yıllara göre farklılık göstermekte.
Ürünlerinizin özellikleri ve kullanıldığı alanlar hakkında bilgi verir misiniz?
İnşaat sektörünü doğrudan ilgilendiren ana ürünümüz kaset tipi ve kanal tipi kalıplardır. Kalıplarımızın temel malzemesi fiberglastır. Takviye olarak demir ve ahşap da kullanmaktayız. Kaset ve kanal tipli kalıplar özellikle büyük inşaatlarda, kolon aks aralığının geniş olduğu durumlarda statik mukavemet gerekliliği olarak kullanılır. Buna göre kalıplarımızın en fazla kullanıldığı yerler, otoparklar, lojistik depolama binaları, fabrika binaları, gökdelenler, hastaneler, alışveriş merkezleridir.
Yeni ürün, yatırım ve Ar-Ge çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
Bir yandan mevcut ürünlerimizin kalite ve estetiğini artırırken bir yandan da inşaatta fiberglas yüzeyli kalıpların daha fazla kullanılmasını sağlayacak yeni modellemeler yapmaya çalışıyoruz. Bu sebeple kaset ve kanal tiplerde hem ölçüleri büyütüyoruz, hem de plak döşemeye benzer çalışmalar yapıyoruz.
İç Pazarda ağırlıklı olarak hangi bölgelerde yer alıyorsunuz?
Türkiye’nin her tarafında tanınıyor ve biliniyoruz. Her müşteri bize kolaylıkla ulaşabiliyor.
İhracat faaliyetlerinizden bahseder misiniz?
Rusya ve Gürcistan’a tekrar eden ihracatlarımız oldu. İhracatımızı geliştirme yönünde Ortadoğu ülkeleri ve Kuzey Afrika üzerine eğiliyoruz.
Firmanızın orta ve uzun vadede hedefleri nelerdir ?
Fiberglas kaset tipi kalıplarda en büyük ve en iyi üretici olarak devamlı başta olmak istiyoruz. Bunun için geçmiş birikimimizle geleceğin malzeme ve teknolojilerini harmanlamak niyetindeyiz. Arap ülkelerine devamlı ihracat yapabilir durumda olmak için maliyetlerimizi en düşük seviyeye çekmeyi başaracağız. Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da tanıtım faaliyetleri yürüteceğiz.
Sizi rakiplerinizden ayıran en belirgin özelliğiniz nedir?
En belirgin özelliğimiz en doğru oluşumuzdur. Devamında her defasında bir öncekinden daha iyiyi sunmamızdır.
Sektördeki rekabet ortamı nasıl değerlendiriyorsunuz?
Sektördeki rekabet ortamı özetle; yapıcı değil yıkıcı, ilerletici değil geriye düşürücü, kör dövüşü gibi bir durumda halen. En ilginç olanı da bilinen ve kendini ispatlamış 3-5 firma olmamıza rağmen kiminle rekabet ettiğimizi anlayamayacak derecede çok kişiyle uğraşıyoruz.
Sektörünüzün mevcut durumunu kalite ve standartlar açısından yeterli buluyor musunuz ?
Kalitenin, iyileşmenin ve standartlaştırmanın yeterli düzeyini tespit edebilmiş değilim. Biz her durumda bir şeyleri az gibi düşünüp ona göre çalışıyoruz. Bence sektör daha da geride.
Kalite ve standart gelişmesine yönelik siz ne gibi çözüm önerileri sunuyorsunuz? Bu konudaki yaklaşımınızı öğrenebilir miyiz?
Ürün ve üretici kalitesinin ön plana çıkamadığı, maliyetin satın alma kriterlerinde birinci sırada olduğu bir inşaat kalıbı sektöründe kalite ve standart gelişiminde somut bir öneride bulunmak çok zor.
Önce müşteri mantalitesi değişmeli. Müşterilerimiz kendi ürünlerini satmaya çalıştıkları mantıkla kendileri ürün almaya çalışmıyorlar, tezat burada.
Sektörünüzün içinde bulunduğu genel durum ve pazarın geleceği hakkında neler düşünüyorsunuz?
Genel olarak inşaat sektörünün, özelde de kalıp sektörünün hak ettiği mutluluk düzeyinde bulunmadığı bence gerçek. Hak edilen daha fazlasıdır. Pazarımız her halükarda büyüyecek ama bugünkü sıkıntılarını geleceğe taşıyarak.
2013`e yönelik büyüme hedefleriniz neler?
2012 yılının en az %50 fazlası bir çıktıyı hedefliyoruz. Hem iç hem de dış piyasada bunun olacağı beklentisindeyiz. Gelir ve karlılıkta da daha iyi olacağımızı düşünüyoruz.