Türkiye ve Suriye arasında vizelerin kaldırılmasıyla ekonomik sosyal ilişkilerin artması sonucu, Karkamış’ta yeni modern bir gümrük kapısı inşa edilecek. Yeni gümrük kapısının temeli bu yıl atılacak
Karkamış ilçesindeki mevcut gümrük kapısının yerini alacak yeni gümrük kapısının temelinin bu yıl, 156 dönümlük mayınlı alanın temizlenmesi ve çevre yollarla ilgili çalışmaların tamamlanmasının ardından atılması planlanıyor.
Gaziantep Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü Fikret Erol, mevcut kapının yerinin değiştirileceğini ifade ederek, yeni kapının yapılacağı 156 dönümlük yerde mayınların temizlenmesiyle ilgili Milli Savunma Bakanlığı, Gümrük Müsteşarlığı ve Valilik arasında protokol imzalandığını vurguladı.
İl Özel İdaresi’nin mayınlı alanı temizleyeceğini, Gümrük Müsteşarlığı’nın mayınların temizlenmesi için ödeneği ayırdığını belirten Erol, “Çok kısa sürede orası mayınlardan temizlenip hazır hale getirilecek. Ondan sonra çevre yolları tamamlanacak ve temel atmaya geçilecek” dedi. Bu yıl içinde temelin atılmasını beklediklerini ve inşaatın çok kısa sürede biteceğini tahmin ettiklerini kaydeden Erol, “TOBB yap-işlet-devret modeliyle yapacak. Biz anahtar teslimi alacağız” diye konuştu.
“MODERN BÜYÜK BİR KAPIYA SAHİP OLACAĞIZ”
Karkamış Gümrük Kapısı’nda sadece yolcu ve küçük araç giriş çıkışı olduğunu hatırlatan Erol, sözlerini şunları söyledi:
“Ticari anlamda büyük TIR’larımız, kargo eşyası, ihracat ithalat eşyasının giriş çıkışı yok. Yapılacak gümrük kapısı büyük olacak. Direk Gaziantep’e de bölgeye de hitap edecek. Büyük araçların giriş çıkışı da olacak. Dolayısıyla Karkamış ve Gaziantep’e ekonomik olarak büyük canlılık, büyük bir hareketlilik getirecek. Mesela bu kapı statüsünde olan Akçakale’de daha önceleri Karkamış gibi sadece yolcu işlemleri yapılıyordu. Fakat şu anda orada 300-400 bin arası araç, 700-800 bin yolcu giriş çıkışı var. O bölge ekonomisine büyük canlılık getirdi.”
Erol, Karkamış Gümrük Kapısı’nda 2009 yılında 20 bin küçük araç ve 68 bin yolcu giriş çıkışı gerçekleşirken, 2010 yılında 37 bin küçük araç ve 113 bin yolcu giriş çıkışı olduğunun altını çizdi. Fikret Erol, “Şu an oradaki kapımız ülkemize yakışır vaziyette değil.
Yeni kapı olduğu zaman ilk etapta araç girişi çıkışı 150 bin civarında, yolcu sayısı da 4-5 katı olabilir. Burası bittiği zaman modern bir yapıya, Gaziantep il sınırları içinde Suriye’ye doğrudan açılan büyük bir kapıya sahip olacağız” şeklinde konuştu.
“VİZELERİN KALDIRILMASI BÜYÜK CANLILIK GETİRDİ”
Fikret Erol, hükümetin komşu ülkelerle “sıfır sorun politikası” ve vizelerin kaldırılmasının bölgeye büyük canlılık getirdiğini kaydetti. Erol, “Mesela Kilis’te Öncüpınar Gümrük Kapısı’nda 500 bine yakın araç, 1,5-2 milyon civarında da yolcu giriş çıkışımız var. Muazzam bir rakam. Vizelerin kaldırılmasıyla bu duruma gelindi. En az 3-5 katı seviyesine ulaştı” dedi. Bütün gümrük işlemleri otomasyona geçtiği için artık kapılarda yığılma yaşanmadığına dikkat çeken Erol, gümrüklerde modern ve çağdaş bir anlayışla hizmet sunduklarını, iş ve işlemlerin çok kısa sürede tamamlandığını, dünyada gelişen teknolojilere eş zamanlı ayak uydurabildiklerini sözlerine ekledi.
Gaziantep İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Cafer Yılmaz da mayınların temizlenmesi için ihale sürecini başlattıklarını belirterek, “İhaleyi en kısa sürede yapıp çalışmalara başlayacağız. Mayın temizliği makine ile olacağı için bir ayda biter. Hedefimiz orayı mayıs ortasında temiz bir bir şekilde gümrüğe devretmek” dedi.
Vizelerin kalkmasıyla artan hareketliliğin yeni gümrük kapısı ihtiyacını beraberinde getirdiğini vurgulayan Yılmaz, “Bir yerde hareket varsa bereket de vardır. Bölgenin ekonomik kalkınması hızlanacak” dedi.
AA