Dünya Anıtlar Fonu’nun “2008 Yılında Dünyanın En Fazla Tehlike Altında Bulunan 100 Tarihi Eser Listesi”nde yer alan 1500 yıllık Kızıl Kilise’nin restorasyonu başladı.
Merkezi Paris’te bulunan Kapadokya Dostları Derneği Türkiye Temsilcisi Osman Nuri Diler, Kapadokya Dostları Derneği’nin Fransız Rahip Pierre Blanchard’ın Kapadokya seyahatlerine katılan ve Fransa’da büyük projelere imza atmış mühendis, mimar, sanat tarihçileri ve bizantinologlar tarafından 1995 yılında kurulduğunu söyledi.
Diler, Papazın Kızıl Kilise’nin restore edilmesi ve turizme kazandırılması vasiyeti üzerine kurulan derneğin, Fransa’da her yıl Kapadokya konulu konferans düzenlediğini ve fotoğraf sergisi açtığını belirtti. Dernek olarak Kızıl Kilise’nin Dünya Anıtlar Fonu’nun listesinde yer almasını sağladıklarını kaydeden Diler, “Çalışmalarımız sonucunda Kızıl Kilise, Dünya Anıtlar Fonu’nun “2008 Yılında Dünyanın En Fazla Tehlike Altında Bulunan 100 Tarihi Eser Listesi”ne girdi. Bu Kızıl Kilise’nin tanıtımını sağlarken, restorasyon için kaynak bulunmasını da kolaylaştırdı” dedi.
FRANSA, AMERİKA VE YUNANİSTAN’DAN DESTEK
Kızıl Kilise’nin restorasyonuna Fransa, Amerika, Yunanistan ve Türkiye’den destek geldiğini ifade eden Diler, şunları kaydetti:
“Kızıl Kilise’nin restorasyon projesinin maliyeti toplamda 500 bin avroya yakın. Biz şu ana kadar 150 bin avrosunu bulduk. Bu yardımlar Dünya Anıtlar Fonu vasıtasıyla Amerikalı yardımseverlerden, Fransa’daki dernek üyelerimizden, Yunanistan’daki hayırseverlerden ve ülkemizden de Koç Vakfı’ndan geldi. Restorasyonun başlamasıyla birlikte bu yardımların devam edeceğini düşünüyoruz.”
Kızıl Kilise’nin restorasyon projesinin sorumlusunun Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Restorasyon Bölüm Başkanlığından emekli Prof. Dr. İsmet Ağaryılmaz olduğunu anlatan Diler, “Restorasyon projesi için tüm izinler alındı ve bir firma ile anlaşarak çalışmalar başladı” diye konuştu.
ÖNCELİKLE KUBBE KURTARILACAK
Kızıl Kilise’nin restorasyonun da öncelikli olarak kubbeyi kurtaracaklarını vurgulayan Diler, “Kubbe çökmek üzere ve bu yılki çalışmalar sonunda kubbeyi kurtaracağız. Kubbenin altındaki yıkılan kesimler yeniden yapılarak, kubbe sağlama alınacak. Daha sonra gelecek olan kaynaklarla birlikte proje 4-5 yıl içinde tamamlanacak ve turizme kazandırılacak” dedi. Kapadokya’nın ilk kiliselerinden Kızıl Kilise’nin inanç turizminde önemli bir yerinin olduğunu belirten Diler, şöyle devam etti:
“4. yüzyılda yaşamış olan Ortodoksluğun kurucularından Aziz Gregorius, İstanbul’dan Güzelyurt’a dönmesinin ardından hayatının son günlerini bir çiftlikte geçirmiştir. Patrik’in ölümünün ardından onun anısına 6. yüzyılda Kızıl Kilise inşa edilmiştir. Mimari açıdan Ermeni ve Suriye kiliselerinin ortak özelliğini taşıyan kilise, hacca giden Hıristiyanların uğrak ibadet yerlerinden biri olmuştur. Kızıllığı nedeniyle günümüzde Kızıl Kilise olarak bilinmektedir. Kapadokya’nın en eski ve sayılı kiliselerinden biri olan Kızıl Kilise, restorasyonunun tamamlanmasıyla Kapadokya turizmine ve Güzelyurt’a büyük değer katacak.”
Diler, turizme kazandırılacak Kızıl Kilise’nin turların listesine de gireceğini sözlerine ekledi.
AA