1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Kalafat: Deprem Karada Olsaydı Can Kaybı Olurdu

Dün Bozcaada açıklarında meydana gelen 6.2’lik deprem ile ilgili UDİM Müdürü Doğan Kalafat, “Deprem karada olsaydı, yıkıma ve can kaybına neden olabilirdi.” dedi.

kalafat-deprem-karada-olsaydi-can-kaybi-olurdu

Bozcaada açıklarında dün saat 16.16’da yaşanan 6,2’lik depreme ilişkin Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü Doktor Doğan Kalafat bugün bir basın toplantısı düzenledi.

Kandilli’de basın toplantısında kameraların karşısına geçen Kalafat, ‘Kuzey Ege Denizi Depremi’ adı verilen yer sarsıntısıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Kandilli Rasathanesi Deprem değerlendirme Merkezi’nde görsel veriler eşliğinde konuşan Kalafat, Depremin geniş bir alanda hissedilmesinin nedeninin fayın karakteriyle ilgili olduğunu söyledi. Kalafat, ” Kırılmanın doğrultusu Kuzey Doğu Güney Batı doğrultusunda. Enerjinin büyük bir kısmı Marmara bölgesinde etkili oldu. Enerjinin dağılımı kaynağın özelliğiyle uygurdur” diye konuştu.

İKİ DEPREM HATTININ ETKİLİ OLDUĞU BİR BÖLGE

Depremin meydana geldiği bölgenin Kuzey Anadolu fay hattından bağımsız yanal bir fayda meydana geldiğini belirten Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kuzey Anadolu fayı Doğu – Batı doğrultusunda devam eder, Doğu Marmara’dan itibaren çatal yapar. Bazı parçalara ayrılır. Bunlardan bir tanesi Kuzey bölümüdür. Bu Kuzey bölümünde 17 Ağustos Depremi olmuştur. Diğer bölümün İzmİt Körfezinin aşağısından Gemlik’e uzanır. Bu çatal aynı zamanda değişik parçalar halinde de Saroz’a bağlanmaktadır. Burada olan deprem aynı zamanda Kuzey Anadolu Fayının etkisinde olduğu gibi Batı Anadolu açılma rejiminin etkisinde olan bir bölge. Her iki sistemin karıştığı iç bölgede meydana gelmiş bir depremdir.”

YAŞANAN DEPREM SÜRPRİZ DEĞİL

Depremin meydana geldiği bölgenin en yakın merkez olan Ezine ilçesine 80 km mesafede denizde yaşandığını hatırlatan Kalafat, “Burası deprem açısından faal bir yer. Bu fayın kırılması normal. Burada herhangi bir sürpriz yok. Bu deprem daha önce yapılan bilemsel çalışmalarla oldukca tutarlı” dedi.

KARADA OLSAYDI CAN KAYBI OLURDU

Dün yaşanan Depremin, Marmara’da ya da İstanbul yakınında herhangi bir büyük depremi tetiklemesinin söz konusu olmadığını söyleyen Kalafat, depremin denizde yaşanmasının büyük bir avantaj yarattığını , sözlerine ekledi. Kalafat, “Deprem karada olsaydı, yıkıma ve can kaybına neden olabilirdi. Denizde olduğu için avantajdı. Karada olamaması bizim için avantaj” diye konuştu.

ENERJİMİZİ DAYANIKLI BİNALARA HARCAYALIM

Türkiye’de iki günde bir dördün üzerinde depremler meydana geldiğini söyleyen Kalafat sözlerinin devamında, “Bu deprem sürpriz değil. Böyle bir Coğrafya’da yaşıyorsak, fay tartışmalarından ziyade, enerjimizi depreme dayanıklı binalar yapmaya harcamalıyız” diyerek dikkatleri bir kez daha binalara çekti.

DEPREMİN ZAMANINI TAHMİN EDEMİYORUZ

Yerbilimcilerin yalnızca nerede deprem olabileceğini kestirebildiklerini, depremin büyüklüğünü tahmin edebildiklerini anlatan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: Ama ne zaman deprem olacağı konusanda bir şey söylememiz mümkün değil. Yapabileceğimiz şu: ‘O bölgedeki olan depremlerin periyotlarına bakabiliriz’. İstatistik metodlar hata payları içeriyor.”….

DEPREMİN ARDINDAN DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ KONUSUNDA YAŞANAN KARIŞIKLIK

Depremin ardından büyüklük konusunda yaşanan karışıklığın nedenine de değerlendiren Kalafat, bunun nedenini deprem büyüklüğü konusunda farklı ölçüler kullanılmasına bağladı

Kaynak: DHA

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

İstanbul’da Ücretsiz Deprem Testine Ev Sahibi Engeli: 79 Bin Binada Tarama Yapılamadı

Marmara depreminin ardından 25 yıl geçerken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı ‘Bina Tespiti Projesi’ne bugüne kadar …