Kadir Topbaş hakkındaki imar yolsuzluğu iddiası mahkemeye taşındı.
Halkın Kurtuluş Partisi Bir holdingin İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından durdurulan inşaat projesinin, o holdingin İBB’ye bağışladığı 18 arsa sayesinde yeniden hayata geçirildiği” iddialarını yargıya taşıdı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na verilen iki ayrı şikayet dilekçesinde “Mehmet Hattat’a ait “Diamond of İstanbul” projesi imara aykırı olduğu gerekçesi ile İBB tarafından mühürlenmiştir. İmzalanan protokol ile konu “kitabına uydurulmaya” çalışılmıştır. Böylelikle kamuya yapılan hibe ile fiil, suç olmaktan çıkarılmaya çalışılmıştır. Ancak plan notunda binalar arası mesafe 4 metreye indirilerek ve eklenen ek maddeyle açık teras ve balkonlar emsal dışı bırakılarak şüpheli Kadir TOPBAŞ’a ait villalar kamu zararına artırılmıştır.” denilerek istanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş ve iş adamı Mehmet Hattat’ın yargılanması talep edildi.
Bu olayla ilgili HKP’li avukatlar şunları belirtti:
“Böylelikle Şüpheli Mehmet HATTAT, imar iznine aykırı şekilde ve kamu kurum ve kuruluşlarının zararına nitelikli dolandırıcılık suçuna sebebiyet vermiş, Şüpheli Kadir TOPBAŞ ise bu suçla birlikte özel mülkiyetlerin belediyeye hibe edilmesi karşılığı inşaat yoğunluğu kazanılmasına sebep olmak suretiyle görevi kötüye kullanmak suçuna birlikte sebebiyet vermiştir.
“Diğer yandan Kadir TOPBAŞ’ın eylemi, TCK 250.maddede düzenlenen irtikap suçuna da vücut vermektedir.”
HKP’li Avukatların İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına verdiği dilekçeyi aynen yayımlıyoruz:
İSTANBUL CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA
SUÇ DUYURUSUNDA BULUNAN………………: Halkın Kurtuluş Partisi Genel Başkanlığı
Karanfil Sokak No:24/15 Kızılay/ANKARAV E K İ L L E R İ……….: Av. Orhan ÖZER, Av. Metin BAYYAR, Av. Ayhan ERKAN, Av. Ali Serdar ÇINGI, Av. Tacettin ÇOLAK, Av. Sait KIRAN, Av. Ayça ALPEL, Av. Halil AĞIRGÖL, Av. Pınar AKBİNA, Av. Doğan ERKAN
Ortak adres: Kızılırmak Cad. No: 7/9 Kavaklıdere Çankaya/ANKARA
Halit Ziya Bulvarı No: 33 Kat: 2/203 Konak/İZMİRŞÜPHELİLER……………:
1- Kadir TOPBAŞ-İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı
2- Suçun Oluşmasına Yardımcı Olan veya Göz Yuman Suçu İşleyenler de Dahil Diğer İlgililerSUÇ………………….…..: Özel Mülkiyetlerin Belediyeye Hibe Edilmesi Karşılığı İnşaat Yoğunluğu Kazanılmasına Sebep Olmak Suretiyle Görevi Kötüye Kullanmak, Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Zararına Dolandırıcılık, İrtikap (TCK 157, 158, 250, 257)
SUÇ TARİHİ…………..: Öncesi ve sonrası da dahil olmak üzere 2 Kasım 2015
AÇIKLAMALAR………:
I- OLAYLAR:
Öncelikle, İstanbul Büyükşehir Belediyesi CHP’li Meclis Üyesi Hüseyin SAĞ’dan olayın seyrini aktaralım: “Dünya tarihinde bir ilk oldu. Yıllarca inşaatın yapımını engelliyorsun, kaçaklarından dolayı binayı zabıtlıyorsun. Sonra işin sahibi ile avan proje karşılığında bir protokol yapılıyor. İBB adına projenin sahibine arsalar satın aldırıyorsun. Müteahhitin elinde arsa yok, kendisine hangi ilçeden alacağını söylüyorsun. Hattat’ın aldığı arsalar Topbaş’ın adeta bir şato görünümündeki villasının yanında. Bu 3 alan iBB’ye Hattat tarafından devredildi. Topbaş villasının etrafına yeşil donatı alanı yaparak kendine peyzaj alanları yaratacak. Nasıl olsa satın alınan arsalar kamuya geçti. İtiraz eden de olmaz. Bu skandal bir organizasyon. Suç duyurusunda bulunacağız.”(http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/cevre/512455/Baskan_in_arka_bahcesi.html)
“Başkan’ın Arka Bahçesi”
Cumhuriyet Gazetesi’nden Hazal OCAK tarafından yapılan ve yukarıdaki başlığı taşıyan 8 Nisan 2016 tarihli habere göre, İstanbul Maslak’taki milyarlık inşaatı mühürlenen Hattat Holding, Büyükşehir’e 18 arsa verip sorunu “çözdü.” Bu arsalardan üçünün Kadir TOPBAŞ’ın Büyükçekçemece Güzelce’deki villasına komşu olması anlaşmayı şüpheli hale getirdi.(http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/cevre/512455/Baskan_in_arka_bahcesi.html)
Haberin devamında “Hattat Holding’in İstanbul Maslak’ta yarım kalan “Diamond of İstanbul” projesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile holdingin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat arasında protokol imzalandı.
Protokole göre Hattat Holding, İBB’ye 18 arsa bağışladı, buna karşılık daha önce mühürlenen milyar dolarlık projesi için onay aldı. Buraya kadar her şey normal gözüküyordu. Ancak Hattat’ın bağışladığı 66 dönümlük 18 arsa arasında 3 arsanın konumu dikkat çekiyor. Bu 3 arsa İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın Büyükçekmece Güzelce’deki villasına komşu. Projeye dava açan CHP’li Meclis Üyesi Hüseyin Sağ, Topbaş’ın villasına komşu arsalarla ilgili “Kadir Topbaş kendi için seyirlik orman yapacak” iddiasında bulundu. Şüpheli protokolü ve CHP’nin iddiasıyla ilgili Topbaş’a soru yöneltmek istedik ancak İBB sessiz kalmayı tercih etti. Hattat Holding’in patronu Mehmet Hattat ise, “Protokolü ben teklif ettim, onlar da ilgi duydu. Ormanlık alan yapılacağına dair bize duyum gelmedi. Kadir beyefendi hem iyi bir başkan hem de iyi bir sanayici. Kadir Başkan şaibe oluşturacak işler yapmaz” diye konuştuğu ifade edilmektedir.
Yine haberin devamında, Hattat Grubundan Hema Endüstri’nin 2003’te Maslak’ta ana caddede “Diamond of İstanbul” projesinin imara aykırılıkları gerekçesi ile İBB tarafından mühürlendiği, ilk etapta ticaret ve iş merkezi olarak yapımı planlanan projenin yapımının 2009’da yarım kaldığı, ancak şirketin projeyi revize edip 28 Aralık 2015’te Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ÇED raporu için başvurduğu, 6 Ocak 2016 tarihinde ÇED raporunun çıktığı, projeye açılan iptal davalarının devam ettiği, suç tarihi olan 2 Kasım 2015 tarihinde Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat ile İBB arasında “avan proje”(ön proje) onaylanması ve Hattat tarafından şartsız bağışların yapılmasının konu edildiği protokolün imzalandığı, protokol kapsamında Hattat’ın İBB’ye 18 arsa devrettiği, bu arsaların toplam 3.000 m²’yi bulan 3 tanesinin İBB Başkanı Kadir TOPBAŞ’ın Büyükçekmece Güzelce’de Sevda Sokak’ta yer alan villasına komşu olduğu, bu nedenle protokolü şüpheli hale getirdiği ifade edilmiştir.
Yine haberin devamında şüpheli Mehmet HATTAT’ın “Maslak’taki yer zaten transfer merkeziydi. 24 bin 600 metrekare İBB’ye hibe edecektik. Hibenin karşılığı da bize yukardan emsal hakkı verilecekti. 2011 meclis kararında da ‘İBB’ye hibe edilecek alanlar kadar emsale ilave edilecek diye yazar’. Şu kadar daha o emsali karşılamak üzere hibe yapmanız gerekiyor’ dediler. Prensip olarak para kabul etmediklerini, İstanbul içinde gayrimenkul hibesi kabul ettiklerini söylediler. ‘Vereceğimizle alacağımızı dengelemek lazım’ dediler. Protokolü ve gayrimenkulleri ben teklif ettim. Teklife ilgi duyuldu. Ben de elimde olan ve kardeşim üzerine olan alanları dengelemek üzere verdim. İBB’ye devrettim. Avan proje onaylandı. Vereceği ile alacağını İBB dengeledi.” şeklindeki beyanları gazetede yazılıdır.
(http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/cevre/512455/Baskan_in_arka_bahcesi.html)
“Başkana Komşu Olun!”
Cumhuriyet Gazetesi’nden yine aynı gazeteci tarafından hazırlanan 10 Nisan 2016 tarihli habere göre ise Kadir TOPBAŞ’ın villaları emlak siteleri tarafından alenileştirildiği, Güzelce mahallesindeki ev ilanlarının “Kadir TOPBAŞ’a komşu olmak ister misiniz” başlığıyla yer aldığı ifade edilmiştir.
( http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/cevre/513396/Baskan_a_ozel_planli_villa.html)Gerçekten de sahibinden.com adlı internet sitesinde 5 Nisan 2016 tarih ve 186301577 sayılı ilan ile bir villanın “Kadir TOPBAŞ’a komşu olmak ister misiniz..200 m² satılık Villa” başlığı ile satılığa çıkarıldığı gözlenmiştir.
(https://www.sahibinden.com/ilan/emlak-konut-satilik-kadir-topbas-a-komsu-olmak-istermisiniz-200m2-satilik-villa-186301577/detay)“Başkan’a Özel Planlı Villa”
Yine adı geçen gazetenin 10 Nisan 2016 tarihli haberinde Hattat’ın mühürlenen projesinin yeniden başlaması için İBB’ye hibe edilen 18 arsanın 3 tanesinin İBB Başkanı Kadir TOPBAŞ’ın villasına komşu çıkması üzerine yapılan araştırmada TOPBAŞ için bölgede imar plan notlarının değiştirildiği, plana bir not eklenerek arsadaki villaların çoğaltıldığı, eklenen bu notun da “Bu binalar müstakil binalar ise aralarındaki mesafe hiçbir şekilde 4 metreyi geçemez, diğer binalarda ise iki yan bahçe mesafesinden az olamaz” şeklinde olduğu, İBB kurum görüşlerinde binalar arası mesafenin 6 metre olması kararlaştırılmışken 4 metreye indirildiği, eklenen ek maddeyle de açık teras ve açık balkonlar emsal dışı bırakıldığı, açık teras ve balkonların ise emsal dışı bırakılmasının imar yönetmeliğine aykırı olduğuna ve yapı yoğunluğunu arttırıcı olduğuna değinildi ifade edilmiştir.Haberin devamında CHP’li Meclis üyesi Hüseyin SAĞ’ın “3 Ekim 2011 meclis kararındaki bu plan notu değişikliği resmen villayı tarif ediyor. Her şey önceden düşünülmüş ve sırası ile uygulanmış. Topbaş için özel imar planı hazırlanmış.” şeklindeki görüşlerine de yer verilmiştir.
( http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/cevre/513396/Baskan_a_ozel_planli_villa.html)
II-HUKUKİ NİTELEME:
Yoğunluk transferi olarak adlandırılan farklı bölgelerdeki arsa/araziler belediyelere hibe edilmekte ve bu doğrultuda ek inşaat alanı verilmesi uygulaması yapılmaktadır. Ancak 3194 sayılı İmar Kanunu’nu ve ilgili mevzuatta farklı parsellerin bir kamu kurumuna hibe edilmesi neticesinde belirli bir parselin imar planına göre hak etmiş olduğu inşaat alanının artırılması yönünde bir düzenleme olmadığı gibi bu tür durumlar imar planının donatı dengesini, kentin teknik alt yapı ve üst yapısını bozacak nitelik taşımaktadır.Partimizin defalarca da söylediği gibi içinde şüphelilerin de bulunduğu kişiler organize suç ve çıkar örgütü olarak çalışmaktadırlar. Ustaları gibi kamu nüfuzu kullanarak kendilerine menfaat temin edinmeyi meslek edinmişler, bu arada da yandaş iş adamlarını da bu vurgunculuktan yararlandırmaktadırlar. Böylelikle devlet cihazını elinde bulunduran şüpheliler ve benzerleri ile yandaş işadamları yeryüzünü kendilerine cennet yapmaktadırlar.
3194 sayılı İmar Kanunu’nun 26’ıncı maddesi projelere yapı ruhsatı verilmesi hususunu düzenlemiş olup, yukarıdaki haberlerde de aktarıldığı üzere şüpheli Mehmet HATTAT’a ait “Diamond of İstanbul” projesi imara aykırı olduğu gerekçesi ile İBB tarafından mühürlenmiştir. İmzalanan protokol ile konu “kitabına uydurulmaya” çalışılmıştır. Böylelikle kamuya yapılan hibe ile fiil, suç olmaktan çıkarılmaya çalışılmıştır. Ancak plan notunda binalar arası mesafe 4 metreye indirilerek ve eklenen ek maddeyle açık teras ve balkonlar emsal dışı bırakılarak şüpheli Kadir TOPBAŞ’a ait villalar kamu zararına artırılmıştır. Aynı zamanda şüpheli, villalarının yanında değerli kamu arazileri sahibi olmuştur. Meclis Üyesi Hüseyin SAĞ’ın da iddia ettiği gibi belki de şüphel ileride bu arazilerde kendisi için seyirlik orman arazisi yaptıracaktır.
Böylelikle Şüpheli Mehmet HATTAT, imar iznine aykırı şekilde ve kamu kurum ve kuruluşlarının zararına nitelikli dolandırıcılık suçuna sebebiyet vermiş, Şüpheli Kadir TOPBAŞ ise bu suçla birlikte özel mülkiyetlerin belediyeye hibe edilmesi karşılığı inşaat yoğunluğu kazanılmasına sebep olmak suretiyle görevi kötüye kullanmak suçuna birlikte sebebiyet vermiştir.
Diğer yandan Kadir TOPBAŞ’ın eylemi, TCK 250.maddede düzenlenen irtikap suçuna da vücut vermektedir.
Sonuç olarak şüpheliler imar yasa ve diğer ilgili mevzuatına aykırı olduğu için mühürlenen projeye imar izni çıkarmışlar, böylelikle hem kent dokusunu bozacak hem de kamu zararına kendilerine menfaat temin edecek fiillerde bulunmuşlardır. Partimiz vurgunculukla mücadeleyi kendine ilke edinmiş, bu ilkesine programında yer vermiştir. Bu nedenle soruşturma sonunda ortaya çıkacak tüm suçluların cezalandırılmaları için bu başvuruyu yapmak gerekliliği doğmuştur.
SONUÇ VE İSTEM.……: Şüpheliler hakkında atılı suçtan soruşturma yürütülerek cezalandırılmalarının sağlanmasını vekaleten arz ve talep ederiz. 14.04.2016
SUÇ DUYURUSUNDA BULUNAN
HALKIN KURTULUŞ PARTİSİ VEKİLLERİ
Av. Ayhan ERKAN Av. Pınar AKBİNA