İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, gayrimenkul sektöründeki temsilcilerin birbiriyle rekabet ederek değil birlikte hareket ederek dünya platformunda çok daha farklı mesafeler alabileceğini söyledi
Türkiye’nin Uluslararası Gayrimenkul Fuarı MIPIM 2013 için “Onur Ülkesi” seçilmesi nedeniyle düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Topbaş, İstanbul’un dünyanın öne çıkan şehirlerinden biri olduğunu kaydetti.
Topbaş, 2005 yılında MIPIM’e ziyarete gittiğini hatırlatarak, şöyle konuştu:
“İstanbul Belediyesi olarak, bizden önce hazırlanan bir çalışma sürecinde katılmamız öngörülmüştü. Bir mimar olarak gittiğimde orada bir eksiklik olduğunu hissettim. ‘Buraya biz çok daha farklı boyutta ve İstanbul’a yakışır tarzda katılmamız gerekir’ diye arkadaşlarla konuştuk. İnşaat sektöründe olan sektör mensuplarıyla, mimarlarla İstanbul pavyonu olarak farklı bir katılımı orada sağlayabilirdik. Ancak, bunu başaramadık. 2 yıl önce de o zamanki TOKİ başkanımızın ısrarıyla kısmen çok hoş olmayan, bizi anlatmayan bir boyutta katıldık. Yine meslektaşlarıma ve sektör temsilcilerine ‘Zaman zaman geliniz, orada büyük bir pavyon oluşturunuz’ dedik. İstanbul Belediyesi olarak, biz de orada bulunalım, orada dünya platformunda hem mimarlarımızı taşıyalım hem de inşaat sektörümüz orada kendini göstersin istedik. Çok şükür bugün 2013’ü konuşuyoruz ve 2013’te Türkiye’nin onur konuğu olması gurur verici. Gayrimenkul sektöründeki temsilciler birbiriyle rekabet ederek değil birlikte hareket ederek dünya platformunda çok daha farklı mesafeler alabilir.”
Topbaş, sektör temsilcilerinin, mimarların orada Türkiye’ye yakışan bir çalışma yapmaları gerektiğini ifade ederek, “Bugüne kadar yapılmışlardan çok daha özel bir yılı biz orada yaşatmalıyız. Bunu da başarabileceğimize inanıyorum. İstanbul’a yaptığımız tüm organizasyonlarda geçmişlerden çok daha başarılı olduğumuz hep söylendi ve söylenmeye devam ediyor. Özellikle İstanbul’daki sektörlerimizin önde gelenleri ve meslektaşlarımızın çok önemli başarılı projelerini daimi bir sergi olarak bir çadır altında toplamayı düşünüyorum. Buna evet derseniz, İstanbul’da önemli bir yerde 1000 veya 2 bin metrekarelik bir çadır yaparak, orada daimi bir sergi ortaya koyabiliriz. Böylece yurt dışından ve Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelenler, İstanbul’daki inşaat sektöründeki projeleri ve mimari çalışmaları bir çadırda toplu olarak görme imkanı bulacak. Sonra istedikleri firmayla görüşme yapabilecekler. Ortak hareket edip bir piyasa oluşturursak çok daha etkili olacağını düşünüyorum. Bu konuda sizlerle paralel hareket etmeyi, rekabetçi değil birbirimizle beraberce hareket etmeyi öneriyorum. Özellikle mütekabiliyet yasasıyla birlikte artık konut ve işyeri de gayrimenkul müracaatı anlamı taşımakta olduğu için önemli bir şans diye görmekteyim” diye konuştu.
Türkiye ve ağırlıklı olarak İstanbul’un bir deprem tehdidi altında olduğuna dikkati çeken Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu da bizim için kentsel dönüşümü, deprem dönüşümünü kaçınılmaz kılmakta. Sektörün çok önemli bir sorumluluk alması ve içinde olması gerektiğini ortaya koymakta. Deprem riskini kentin yenilenmesi için bir şans olarak kullanarak, gelecekte farklı bir İstanbul’u ortaya çıkartabiliriz. Farklı düzenlemeler yapılabilir. Günümüz dünyası da artık geçmişteki site devletleri gibi şehirler ciddi anlamda önem kazanıyorlar ve şehirlerin rekabet ettiği bir dünyada yaşıyoruz.”
Önemli olan Türkiye’nin son 10 yıldaki başarılarının görülmesi
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye’nin Onur ülkesi seçilmesinin doğru bir karar olduğunu vurgulayarak, “Türkiye son on yıldan beri çok farklı bir ülke. Önemli olan Türkiye’nin son 10 yıldaki başarılarının bir şekilde görülmesiydi” dedi.
Büyükekşi, Avrupa’da çok büyük sıkıntılar yaşanırken özellikle Yunanistan, İtalya, İspanya ve Portekiz gibi ülkelerde büyük sorunlar yaşanırken Türkiye’nin son 10 yılda büyümesiyle, ihracatıyla, istihdamıyla ayrışmasının gurur verici olduğunu söyledi.
İstanbul’un bu süreçte farklı bir şekilde öne çıktığını dile getiren Büyükekşi, özellikle İStanbul’a yapılan konsept projeler nedeniyle Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a teşekkür etti.
Mütekabiliyet yasasının önemine vurgu yapan Büyükekşi, “Artık bütün dünyadaki büyük şirketler İstanbul’u merkez olma yolunda büyük adımlar atıyor. Dünyanın en büyük şirketi Coca-Cola Türkiye’deki İstanbul’u seçmiş durumda. Yine çevrelerindeki ülkeleri buradan yönetiyor. Bütün büyük şirketler bu konuda önemli adımlar atıyor. Mütekabiliyet yasasından çok büyük beklentimiz var. İspanya geçmişte nasıl bu konuda birçok büyük şey başardıysa, Türkiye’de aynı şekilde büyük başarılar elde edecek. Biliyorsunuz, Cumhuriyetin 100. kuruluş yıl dönümü olan 2023 yılında Türkiye’nin önemli hedefleri var. İhracatta 500 milyar dolar hedefimiz var. 2011 yılında 135 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. 30 milyar dolarlık da hizmet ihracatı gerçekleştirdik. 500 milyar dolarlık ihracat hedefimizin yanında ekonomi bakanlığı 150 milyar dolar da hizmet ihracatı ekledi 2023 yılı için. Bu hizmet ihracatının içinde az önce bahsettiğimiz mütekabiliyet yasası önemli bir rol oynayacak. Çünkü satılacak konutlar,ofisler ve gayri menkuller bize hizmet ihracatı olarak yansıyacak. Hedeflere ulaşmamız konusunda bu çalışmaların büyük katkısı olacak” diye konuştu.
Uluslararası gayrimenkul ticaret fuarı “MIPIM” 2013 mart ayında Fransa’nın Cannes şehrinde gerçekleştirilecek.
Dünya