İŞKUR’un sunduğu hizmetlerin gelişmesi ve çeşitlenmesinin kadın istihdamına önemli katkı sağladığı, bu kapsamda geçen yıl işe yerleştirilen kadın sayısının 100 bini aştığı bildirildi.
İŞKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurum olarak kadın istihdamının ne kadar önemli olduğunun bilinciyle, sundukları hizmetleri hem çeşitlendirmek hem de kalitesini artırmak için yoğun çaba harcadıklarını söyledi.
Son yıllarda kadın işgücünde yaşanan artış neticesinde, ilk defa 8 milyon kadının işgücü piyasasında yer aldığını vurgulayan Yazıcı, TÜİK’in 2012 yılı Nisan ayı verilerine göre kadınlarda yüzde 9,8’lik bir işsizlik oranının görüldüğünü bildirdi.
Aynı dönemde işgücüne katılma oranının ise yüzde 29,2 oranında gerçekleştiğini vurgulayan Yazıcı, ”Kadınların işgücü piyasasına girişinin artması olumlu bir gelişme olmakla birlikte işsizlik oranlarının genel işsizlik oranından yüksek olması ve genel anlamda kadın istihdam oranın yüzde 25’ler gibi düşük bir seviyede kalması bu alandaki istihdamının desteklenmesinin önemini göstermektedir” dedi.
-”İŞKUR’un rolü büyük”-
İŞKUR tarafından işe yerleştirilen kadın sayısında son 10 yılda düzenli bir artış görüldüğünü ifade eden Yazıcı, 2008’de yaklaşık 25 bin civarında gerçekleşen işe yerleştirme sayısının 2010’da 50 bin seviyesinde gerçekleştiğini ifade etti.
Kadın istihdamının artmasında İŞKUR’ın rolünün büyük olduğuna işaret eden Yazıcı, ”2011’de ise İŞKUR’un sunduğu hizmetlerin gelişmesi ve çeşitlenmesi neticesinde işe yerleştirme sayısı 100 bini aştı” dedi.
İŞKUR olarak üstlendikleri bu rolün devamlılığını sağlamak, işgücü piyasasına dahil olmak isteyen kadınları işe yerleştirmek ve istihdamda kalıcılığını sağlamak amacıyla çalışmalarına aralıksız devam ettiklerini vurgulayan Yazıcı, şöyle devam etti:
”Bu bağlamda kuruma kayıtlı iş arayan kadın sayılarına baktığımızda yıllar itibarıyla artış görülmektedir. Kuruma kayıtlı kadınların eğitim düzeyi ağırlıklı olarak ortaöğretim, yaş aralığı ise 20-24 ve 25-29 yaş gruplarında yoğunlaştığı görülmekte. Söz konusu yaş grubunun old ukça genç olması ve eğitim durumlarının ortaöğretim mezunlarından oluşması niteliklerinin geliştirilmesini gerektirmekte.
İŞKUR olarak bizler Ocak-Temmuz 2012 döneminde kadın istihdamını artırmak amacıyla yaklaşık 27 bin kadını istihdam garantili kurslardan yararlandırmış bulundurmaktayız. Bu oran tüm istihdam garantili kursların yüzde 55’ine denk gelmektedir. Yine aynı dönemde kendi işini kurmak isteyen yaklaşık 5 bin 500 kadına girişimcilik eğitimi verdik.”
-Aktif işgücü programları-
Yazıcı, İŞKUR tarafından tarafından her geçen gün daha da geliştirilen aktif işgücü programları ile işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu alanlarda da birçok faaliyet yürüttüklerini kaydetti.
İşgücü yetiştirme faaliyetleri kapsamında 2011’de 10 bin 606 kurs açtıklarını ifade eden Yazıcı, ”Bunlardan 80 bin 477’si erkek, 75 bin 798’i kadın olmak üzere toplam 156 bin 275 kişi yararlanmıştır” dedi.
Girişimcilik Programları kapsamında ise 906 eğitim düzenlediklerini anlatan Yazıcı, bu programlardan ise 13 bin 605’i erkek, 10 bin 540’ı da kadın olmak üzere toplam 24 bin 145 kişinin yararlandığını söyledi.
Yazıcı, diğer eğitim programlarını ise şöyle aktardı:
”İşbaşı Eğitim Programları kapsamında 2 bin 658 program düzenlenmiş olup 2 bin 593’ü erkek, 2 bin 918’i kadın olmak üzere programdan toplam 5 bin 511 kişi, Toplum Yararına Çalışma Programları kapsamında 2 bin 424 program düzenlenmiş olup bundan toplam 64 bin 85 kişi yararlanmıştır. 2012 yılının Ocak-Temmuz döneminde ise işgücü yetiştirme faaliyetleri kapsamında 6 bin 762 kurs açılmış olup, 52 bin 327’si kadın olmak üzere toplam 101 bin 144 kişi yararlanmıştır. Girişimcilik Programları kapsamında düzenlenen 462 eğitimden toplam 11 bin 751 kişi, İşbaşı Eğitim Programları kapsamında gerçekleştirilen bin 677 programdan ise toplam 3 bin 540 kişi faydalanmıştır.”
Yazıcı aynı dönemde, Toplum Yararına Çalışma Programları kapsamında 2 bin 769 eğitim düzenlendiğini bundan da 11 bin 454’ü kadın olmak üzere toplam 58 bin 271 kişinin yararlandığını bildirdi.
-Kadın istihdamına AB projesi-
Yazıcı, çalışmalar kapsamında Avrupa Birliği ile ”Kadın İstihdamın Desteklenmesi Projesini” yürüttüklerini de belirtti.
Projenin 43 ilde uygulandığını anlatan Yazıcı, ”Projenin hedefi, kadınların istihdam edilebilirliklerini arttırmak, işgücü piyasasına girişlerini kolaylaştırmak ve kadınların işgücüne katılımlarını önleyen engelleri de azaltmak” dedi.
Yaklaşık 4 yıl önce başlatılan projede son aşamaya gelindiğini aktaran Yazıcı, esas hedef kitlelerinin ise yaşlı ve çocuk bakımı nedeniyle işgücü piyasasının dışında kalan kadınlarla, daha önce tarım sektöründe çalışmış ancak şu an işgücüne dahil olmayan kadınlar olduğunu söyledi.
Proje çerçevesinde şimdiye kadar 9 bin 856 kadının meslek edindirme kurslarına katıldığını vurgulayan Yazıcı, şunları kaydetti:
”9 bin 557 kadın hibe projeleri sonucunda sertifika almıştır. Bu proje vasıtasıyla, 914 kadın istihdam edilmiş olup 17 projede toplam 780 kadın girişimcilik kurslarına katılmış ve 117 kadın girişimci olmuştur. Proje çalışmaları neticesinde 321 kadın kooperatife üye olarak üretime katılmış, 631 kadın ev eksenli çalışmaya başlamıştır. Tüm bu veriler ışığında görüleceği gibi İŞKUR olarak kadın istihdamı konusunda yoğun çaba harcamakta olup kadınların işgücü piyasasında daha çok yer alması için elinden gelen çabayı gösteriyor. Ülkemiz insan kaynağının daha verimli kullanılması ve katma değer yaratabilmesi amacıyla kadınların istihdam edilmeleri için gösterdiğimiz çaba hız kesmeden devam edecektir.”
Kaynak: AA