Deprem güvenliği göz önünde bulundurularak Türkiye genelindeki kaçak, hasarlı binaların yıkılarak yerlerine yenilerinin yapılması durumunda, büyük ölçüde enerji tasarrufunun da sağlanacağı bildirildi
Isı yalıtımı üreticilerinin 2006 yılında kurduğu XPS Derneği’nin Genel Koordinatörü Meltem Yılmaz, AA muhabirine, hükümetin Van’da meydana gelen depremin ardından Türkiye genelindeki kaçak, hasarlı binaların yıkılıp yeniden yapılacağına dair açıklamalarını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.
Van depreminin ortaya koyduğu gerçeklerin başında denetim eksikliğinin geldiğini ifade eden Yılmaz, birçok ihtiyacı karşılayacak bir Deprem Yönetmeliği olmasına karşın, bu yönetmeliğin uygulanması aşamasında, özellikle de denetimlerde yaşanan sorunların, çok sayıda binanın çökmesiyle ya da ağır hasar görmesiyle sonuçlandığını söyledi.
Türkiye’nin depreme karşı hazırlıklı olma hedefinin yanında, enerji verimliliği konusunda da hedefleri olduğuna dikkati çeken Yılmaz, Türkiye’nin harcadığı toplam enerjinin yüzde 34’ünün konutlarda tüketildiğini ancak bu konutların sadece yüzde 12’sinde ısı yalıtımı uygulandığını kaydetti.
Meltem Yılmaz, Deprem Yönetmeliği’nde olduğu gibi ısı yalıtımı konusunda da Türkiye’de mevzuat sıkıntısı olmadığını, mevcut Enerji Performans Yönetmeliği’nin ihtiyaçları karşıladığını, bu noktada en önemli görevin denetim firmalarıyla belediyelere düştüğünü anlattı. Yılmaz, “2010 yılının başından itibaren inşaat ruhsatı alan tüm binalar, ısı yalıtımına sahip olmak zorunda, ancak maalesef tıpkı Deprem Yönetmeliği’ndeki gibi Enerji Performans Yönetmeliği’nde de çok ciddi uygulama sorunları var. Binalarda yeterli ısı yalıtımı olmaması nedeniyle Türkiye her yıl en az 7,5 milyar dolar enerji kaybına uğruyor” dedi.
Sağlıksız binaların depreme dayanıklı yeni yapılaşmalara dönüştürülmesi aşamasında, bu binaların Deprem Yönetmeliği gibi, Enerji Performans Yönetmeliği’ne de uygunluğunun titizlikle denetlenmesi gerektiğini belirten Yılmaz, şöyle konuştu: “Hükümetin bu kararını çok önemsiyoruz. Sağlıklı bir yeni yapılaşmanın olması, birçok bakımdan önemli. Her iki yönetmeliğin de ciddiyetle uygulanması, can kayıplarının önüne geçilmesinin yanında, enerji kayıplarını da engelleyecek. Yalıtımlı bir bina, yalıtımsız binaya oranla yüzde 50’den fazla enerji tasarrufu sağlar. Türkiye enerjide dışa bağımlı bir ülke, kullandığı enerjinin yüzde 75’ini ithal ediyor, ısı yalıtımı hem ısınma, hem de soğutma için harcanan enerjide tasarruf sağlıyor. Yeni binalarda yönetmeliğin titizlikle uygulanması, Türkiye ekonomisine de bu binalarda oturacak ailelerin bütçelerine de ciddi katkı sağlayacaktır.”
TÜRKİYE’DE ISI YALITIMI YETERİNCE BİLİNMİYOR
Isı yalıtımı malzemesi üreticileri tarafından, AB standartlarında üretimin teşviki, merdiven altı üretimle mücadele ve toplumda enerji tasarrufu bilincinin artırılması amacıyla 2006’da kurulan derneğin, bağımsız bir şirkete yaptırdığı araştırma sonuçlarına göre, Türkiye’de ısı yalıtımı yapılan bina oranı yüzde 12 civarında.
Söz konusu yüzde 12’nin içinde, merdiven altı üretim nedeniyle malzeme ve işçilik bakımından gerekli standartların gerisinde kalan yalıtım çalışmalarının da bulunduğunu ifade eden Yılmaz, 10 daireli bir apartmanın mantolama giderinin daire başına 3 bin liraya mal olduğunu kaydetti.
Yılmaz, 2010 yılı başından itibaren inşaat ruhsatı verilen tüm binalarda yalıtım zorunluluğu olduğu gibi, bu tarihten önce ruhsat alan ya da inşa edilmiş tüm binaların da 2017 yılına kadar “Enerji Kimlik Belgesi” çıkartma zorunluluğu olduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti: “Bu kimlik belgeleri, binanın ne kadar enerji harcadığını göstereceği için, alım satımlarda önemli rol oynayacak. Şu ana kadar, bu konuda vatandaşların yeterince bilgi sahibi olmadıklarını görüyoruz. İstanbul, İzmir ve Ankara’nın dışında Türkiye’nin 7 farklı coğrafi bölgesinden seçilen 15 ilde yürütülen araştırmamıza göre, yalıtımlı binada Türkiye ortalaması yüzde 12. İlk sırada yüzde 23 ile Marmara Bölgesi gelirken, İç Anadolu 16.3 ile Marmara’yı izliyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ise bu oran binde 1. Enerji zengini olmayan bir ülkeyiz, fiyatların yüksekliğinden şikayet ediyoruz ama ısı yalıtımı ile büyük tasarruf yapabileceğimizin henüz tam olarak farkında değiliz.”
AA