Başarı Holding’in helikopter şirketi Kaan Air, Türkiye’nin ve Balkanlar’ın en büyük pistini İstanbul Ayazağa’da hayata geçiriyor. Uçuş hizmetinin yanı sıra, bakım ve onarım hizmeti de verecek olan Kaan Helikopter Havaalanı Eylül ayında açılacak…
İş dünyasında şirketler tarafından helikopter kullanımı son yıllarda arttı. Trafik nedeniyle zamandan büyük tasarruf sağlayan helikopter, artık şirketlerin alternatif bir ulaşım aracı haline gelmeye başladı. Hatta Ali Sabancı, Ali Ağaoğlu, Ahmet Zorlu, Cem Boyner gibi isimler makam araçlarından daha çok helikopter kullanıyor. Bugün irili ufaklı pek çok şirketin kendi helikopteri var. Çünkü şirketlerin farklı yerlerdeki fabrikaları ulaşım için helikopter büyük bir kolaylık sunuyor. Şirketler, özellikle üst düzey yönetici ve özel teknik adamlarının ulaşımı için helikopterleri tercih ediyor.
Helikopter kullanımı arttıkça, helikopterlerin iniş ve kalkış yapacakları piste de doğal gün geçtikçe daha çok ihtiyaç doğuyor. Başarı Holding’in helikopter satışı, kiralama hizmeti veren şirketi Kaan Air, Türkiye’nin ve Balkanlar’ın en büyük helikopter pistini Kaan Helikopter Havaalanı’ adıyla İstanbul’un Ayazağa semtine inşa ediyor. Eylül ayında Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tara¬fından açılışı yapılacak olan pist, yılda yaklaşık bin 600 helikopter uçuşuna hizmet verecek.
HELİKOPTER DE SATIYOR
Kaan Air, Başarı Holding bünyesinde kurulan, helikopter alanında distribütörlük, VIP taşımacılık, hava taksi gibi çeşitli alanlarda hizmet veren bir şirket. Dünyanın önde gelen helikopter üreticilerinden biri olan AgustaWestland firmasının sivil satış ve satış sonrası bakım hizmetlerinde Türkiye distribütörlüğünü yürüten şirket, 2007 yılında Amerikan helikopter sektörünün önemli üreticilerinden biri olan Enstrom helikopterlerinin satış ve satış sonrası hizmetlerinde Türkiye distribütörlüğünü hizmetlerine eklemiş.
Helikopter kullanımının son yıllarda hızlı bir artış gösterdiğini ve şirketler tarafından oldukça tercih edilmeye başladığını söyleyen Kaan Air Genel Müdürü Kemal Süler, artan bu talebi göz önüne alarak, helikopter pisti yatırımı yapmaya karar verdiklerini belirtiyor.
PİST AYAZAĞA’DA
İstanbul’un Ayazağa semtinde 10 bin metrekare açık, bin 800 metrekare kapalı alana inşa edilen helikopter pistinin Türkiye’nin ve Balkanlar’ın en büyüğü olacağına dikkat çeken Süler, “Pistte iki adet iniş ve kalkış paneli, üç adet de park alanı mevcut. Şu an pist, aynı anda altı adet helikoptere hizmet verecek durumda. Hangarın içinde ise 16 adet helikopterin konaklayabileceği bir alan yarattık. Zamanla pist genişleyecek ve daha fazla helikoptere hizmet verecek” diyor. Resmi açılışın eylül ayı başında Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından yapılacağını ifade eden Süler, pistin yılda yaklaşık bin 600 adet helikopter uçuşuna hizmet vereceğini belirtiyor.
Ayazağa’da bulunan arsa için 7 milyon Euro arsa bedeli ödediklerini, pist için ise 3.5 milyon Euro yatırım gerçekleştirdiklerini kaydeden Süler, toplam yatınmın 10.5 milyon Euro’yu bulduğunu kaydediyor.
İNİŞ-KALKIŞ 50 EURO
Helikopter için iniş-kalkış bedeli toplam 50 Euro olacak. Helikopterlerin hangarda günlük konaklama bedeli ise 100 Euro olarak belirlenmiş. Pistin binasında ayrıca VIP bekleme salonu, pilotlar için ayrılmış çalışma alanları, bunun yanı sıra helikopter şirketleri için ofis alanları yaratılmış.
Bu pistin daha sonra bir bakım ve tamir hizmeüerini de içine alacak komple bir tesise dönüşeceğini söyleyen Süler, şöyle devam ediyor:
“Biz dünyaca ünlü AustaWestland helikopterlerinin satış, lojistik, teknik bakım konularında Türkiye’deki tek yetkili distribütörüz. 2007 yılında filomuza Enstrom markasını da ekledik. Filomuza bu yıl bir adet daha helikopter ekleyeceğiz. Biz bu markalara distribütörlüğün dışında onların yan sanayi üretimi, bakım ve onarım hizmetlerini de vermeyi düşünüyoruz. Bu pist, ilerleyen zamanlarda aynı za¬manda üretim, bakım ve onarım merkezine dönüşecek.”
YÜZDE 100 ARTIŞ VAR
Türkiye’de henüz helikopter taşımacılığının başka ülkelerle kıyaslandığında hala çok düşük seviyelerde seyrettiğine dikkat çeken Süler, Türkiye genelinde özel havacılıkta toplam 77 adet helikopter bulunduğunu kaydediyor. Brezilya’nın yalnızca Sao Paulo kentinde 400 adet helikopterin olduğunu vurgulayan Süler, bu anlamda Türkiye’nin kat edecek çok yolunu olduğunu sözlerine ekliyor.
Helikopterle ulaşımına özellikle şirket CEO’lannın ilgi gösterdiğini belirten Süler, “İstanbul trafiğinin de etkisiyle kiralamalarda yüzde 100 lük bir artış var” diyor.
Uçuşlar yoğunluklu olarak, İstanbul’dan Bursa, Gebze, Kocaeli ve Çorlu’ya yapılıyor. Şirketlerin sanayi bölgelerinde bulunan fabrikalarını ziyaretlerinde helikopter ulaşımını tercih ettiklerini söyleyen Süler, günlük kiralamaların helikopterin kapasitesine ve gidilecek mesafeye bağlı olarak 650 Euro’dan başlayıp, 3 bin 500 Euro’ya kadar çıktığım bildiriyor.
Önümüzdeki dönemde trafiğin de etkisiyle helikopter kiralama hizmetlerinin artacağını belirten Süler, “Biz de hem bu öngörünün hem de yaptığımız yatırımın etkisiyle hedef büyüttük. Geçen yıl 9 milyon TL ciro gerçekleştirmiştik. Bu yıl bu rakamın iki, önümüzdeki yıl ise üç misli artmasını bekliyoruz” diyor.
HELİKOPTERDE EVLENME TEKLİFİ
Kaan Air Genel Müdürü Kemal Süler helikopteri özellikle üst düzey yöneticiler, CEO’lar ve şirketlerin yurtdışından gelen misafirlerinin kullandığını ifade ederek şunları söylüyor: “Havaalanına transferin yanı sıra bireysel kullanımlarda da ilginç talepler gelebiliyor. Örneğin, özel günlerinde sevdiklerine helikopterle İstanbul turu armağan edenler, hatta helikopterde evlenme teklif edenler bile var. Özellikle İstanbul turu bugünlerde oldukça revaçta. İstanbul içi ulaşımda en çok havalimanı transferleri tercih ediliyor. Şirket yöneticileri ve zamanı değerli özel teknik elemanların tesisler arasında ulaşımı sağlamaya yönelik de kullanılabiliyor. Örneğin havaalanından hareket edip, şehir içindeki pistlere 15 dakika gibi bir sürede ulaşım mümkün. Bursa’ya yarım saat, Ankara’ya 1,5 saatte ulaşılabiliyor. Uçakla Ankara’ya gittiğiniz düşünülürse, transfer, havaalanı içinde bekleme, check in işlemleriyle bu rakam 3 saate varıyor.”