1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Japonların Depreme Dayanıklı Bina Teknolojisini Van’da!

Deprem ülkesi Japonya’da geliştirilen depreme dayanıklı bina teknolojisini Türkiye’de 12 yıldır uygulayan Alacalı İnşaat, Van’da 5-8 milyon dolar yatırımla üretim merkezi kuruyor. Vanlı bir müteahhidin ısrarıyla Van şehir merkezinde 2005 yılında inşa ettikleri 8 katlı bir binanın depremleri hasarsız atlattığını belirten Alacalı İnşaat’ın sahibi Zeki Karahan, “Japonya’nın Kobe şehrinde 1995 yılında meydana gelen büyük depremden Ala-sawa tekniğiyle yapılan bütün binalar hasarsız çıktı. Betonarme kolon ve kirişlerin fabrikada üretilip sahada monte edildiği, kolon ve kirişlerin çelik halatlarla birbirine bağlandığı Ala-sawa sistemiyle 3-4 katlı kalıcı konutları çok hızlı ve dayanıklı bir şekilde kurabiliriz.” dedi.

Alacalı İnşaat, 9 büyüklüğünde depreme dayanıklı bina teknolojisini 1999 yılında teknoloji transferi anlaşması yaparak Japonya’dan Türkiye’ye getirdi. Sistemi, deprem ülkesi Japonya’da Kurosawa şirketi geliştirdi. Alacalı İnşaat, Marmara Bölgesi’nde kurduğu fabrikaların büyük bölümünü Ala-sawa ismi verilen bu yüksek teknolojiyle inşa etti. Villa tipi az katlı konutlar da inşa eden şirket, bu yöntemle tek çok katlı binasını Van’da yaptı. 2005 yılında Vanlı bir müteahhidin ısrarıyla 8 katlı olarak inşa edilen binayı oluşturan malzemeler Alacalı İnşaat’ın Trakya’daki fabrikasında imal edilip TIR’larla Van’a taşındı. Yanındaki bina ağır hasar görür ve 300 metre yakınındaki bir bina son Van depremlerinde yıkılırken, Ala-sawa teknolojisiyle yapılan bina sarsıntıları sıyrık almadan atlattı.

Kendisi de bir inşaat mühendisi olan Alacalı İnşaat’ın sahibi Zeki Karahan, şimdi Vanlı bir ortağıyla Trakya dışında ikinci bir üretim tesisini 5-8 milyon dolar yatırımla Van’da kuracaklarını söyledi. Bu yöntemin Japon firması tarafından depreme karşı özel olarak tasarlandığını belirten Karahan, kendilerinin de bu yüksek inşaat teknolojisini Türkiye’ye transfer ederek 1999 yılından bu yana 500 fabrika binası ve 30 konut türü yapıda uyguladıklarını kaydetti. Van’ın yeniden inşasında görev almaya hazır olduklarını belirten Zeki Karahan, betonarme binaya göre Ala-sawa bina maliyetinin yüzde 3 fazla olduğunu söyledi. Karahan, “Ancak 300 konutu geçtiği anda kalıpla birlikte maliyetler de hızla düşüyor ve konvansiyonel binadan daha ucuza geliyor.” dedi. Van’daki fabrikayı 1,5 ayda kuracaklarını anlatan Karahan, ilk konutları da 2 ay içinde sahiplerine teslim edebileceklerini açıkladı.

Ala-sawa sistemi nasıl çalışıyor?
Bina taşıyıcı sistemini oluşturan ve yüksek kalitede malzeme kullanılarak fabrika şartlarında üretilen taşıyıcı elemanlara, yerine montajı sonrasında kısmi germe uygulaması ile birleşimleri moment aktarıcı hale getirilen ve rezerv olarak bırakılan şekil değiştirme kapasitesi ile deprem gibi yatay kuvvet etkilerini karşılayan betonarme bina yapım teknolojisi. Know-how ve teknik işbirliği anlaşmaları ile Japonya’dan transfer edilmiş olan sistem, 1999 yılından bu yana Alacalı İnşaat tarafından Türkiye’de uygulanıyor. Şantiyede temel imalatı devam ederken fabrikada tüm kolon ve kirişler C50 beton kalitesinde, içlerinde çelik halat germe kanalları yerleştirilerek imal ediliyor.

Zaman

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

“Yarısı Bizden” Yeniden Başlıyor. Kurum: Yeni Kampanyada Tarih Kısıtlaması Olmayacak

“Yarısı Bizden” kampanyasının yeniden başlayacağını duyuran Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, tarih …